hirdetés

Szakad az eső? Adj esőkabátot a kutyára is, és irány a séta!

Gábris Eszter, 2022. október 26 - Képek: Getty Images Hungary

Sétálni jó dolog, főleg ha egy boldog kutyával indulhatsz útnak. De vannak körülmények, amik még a leglelkesebb gazdiknak és ebeknek is kedvét szeghetik. Ezek az idők pedig hamarosan eljönnek: a vénasszonyok nyara utáni esős időkben bizony nehezebben vágunk neki a napi sétáknak.

hirdetés

A felkészült kutyás nem a divatot követi, hanem az időjárást. Meleg ruha, vízhatlan cipő, esernyő, esőkabát, minden megtalálható a ruhatáradban, amire szükség lehet a hidegebb hónapokban? Na és mi a helyzet a kedvenceddel?

Mindenki felkészült az esős időre? Akkor irány a séta!

Esőkabát a gazdin és a kutyán is

Örök kérdés és vita, hogy kell-e ruha a kutyára. Fázik vagy sem? Vannak különösen fázós fajták, ők hidegben már reszketnek és inkább sietnének haza. Az egészen apró kölyköknek, a beteg és az idős ebeknek is jól jön, ha valami plusz védelmet kapnak a hideg ellen. És mi a helyzet akkor, ha a hőmérséklet nem zavaró, de szakad az eső? Egyes kutyák vígan szaladgálnak a novemberi sötét, csapadékos időben is, mások viszont ki sem dugják ilyenkor az orrukat. Nekik jöhet jól egy könnyű, vékony, vízlepergető esőkabát.

Egy ilyen darab nemcsak arra jó, hogy a négylábú jobban érezze magát, de egy lakásban tartott eb esetében a gazdinak is remek szolgálatot tesz. Az esős idő ugyanis saras és vizes aljnövényzetet is jelent. A sár pedig felfröccsen a négylábú hasára is, de ha azt egy könnyű, kényelmes, vékony réteg védi, a hazaérés után kevesebb tisztálkodás vár rátok. Ez a fürdőszobai szeánszokat kevésbé jól tűrő kutyáknál különösen előnyös lehet.

Vannak kutyák, akik utálják az esőt.

A jó méret és a kényelem a legfontosabb

De ne áldozd fel kedvenced kényelmét a tisztaság oltárán. Ha úgy döntesz, hogy kipróbáltok egy esőkabátot, alaposan gondold át, milyen fajtára és méretűre lesz szükséged. És mindig vedd figyelembe a kutyát: hiába tökéletes a méretezés és praktikus a kabát számodra is, ha nem szereti, ne erőltesd rá!

Az ebeknek szánt esőkabátoknál ugyanúgy, mint bármilyen ruhánál a hát hossza az elsődleges méret, amit megadnak a kereskedők. Ez a hossz a nyak töve és a farok közti távolságot jelenti. Fontos hogy ezt jól mérjük, hiszen ha túl hosszú, akkor elől vagy hátul zavaróan lelóghat, ha viszont túl rövid, nem védi a kutyát az esőtől.

De nem ez az egyetlen méret, amit figyelembe kell venni. Hiszen más alkatú egy ugyanolyan háthosszúságú nyulász tacskó, mint egy francia bulldog, a vizslák szépen gömbölyödő mellkasáról nem is beszélve. Ezért ha nem tudtok próbálni, csak úgy vásárolj esőkabátot, hogy a mellkas és a nyak körméretét is figyelembe veszed. Ehhez mérd meg az eb körméretét a bordák magasságánál, lehetőleg a legszélesebb részen. Azoknál a daraboknál, ahol a mellső lábaknak külön van hely, ez a méret a legkényesebb. Ugyanis ha a ruha nem ér körbe a kutyán, bele sem tudod majd dugni a lábait. Könnyebb a helyzet, ha csak egy hátra teríthető, köpenyszerű kabátról van szó, aminek a hason fut keresztbe egy szélesebb pántja. Itt érdemes figyelembe venni a kanok anatómiai felépítését, hogy ne zavarja őket a ruha, ha a dolgukat végzik.

A jó esőkabát nem gátol a mozgásban és a játékban.

Ha nem kényelmes, cseréld ki!

Lehet külön fajtára jellemző holmikat is kapni, de ha megbízható, korrekt helyről vásárolsz, méretprobléma miatt vissza is küldheted a kutya ruháját gond nélkül. Vonzó lehet a kínai oldalak olcsósága, de a garancia érvényesítése, vagy egy mérethiba miatti csere gyakorlatilag lehetetlen.

A pontos méretezés mellett az anyag is fontos. A vízlepergetés mellett nem árt, ha megfelelően szellőzik is a ruha, mert vannak kutyák, akik érzékenyek a műszálas anyagokra. Előny, ha a ruha könnyen feladható, mert ha macerás az öltözködés, nehezen fogod rábírni arra, hogy legalább egyszer kipróbálja. Ha viszont könnyű rá feladni, sehol nem szorít és nem is csúszkál, szerencsés esetben hamar megszokja a kedvenced, és akár esik, akár fúj, nekiindulhattok a közös nagy őszi sétáknak.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon