Diétás kutyatápok nyomában: önmagukban elegendőek a fogyáshoz?

Ferenczi Deborah, 2022. február 21

Egyre gyakoribb jelenség, hogy komoly súlyproblémával küzdő állatokat látunk, akiknek egyértelműen egészségesebb étrendre lenne szükségük. Erre a mozgás mellett a diétás tápok adnak alternatívát. De tényleg hasznosak?

Amennyiben túlsúlyos a kutyád, egyetlen lehetőséged van, ha azt szeretnéd, hogy ne károsodjon az egészsége, az pedig az, hogy lefogyasztod. Ezt vagy nagyon szigorú diétával, vagy rendszeres mozgással, vagy a kettő tökéletes kombinációjával teheted meg. Felmerülhet a kérdés, hogy a folyamat során érnek-e valamit a diétás tápok? Több, mint valószínű, hogy igen, de mozgás nélkül nem megy.

Miben mások a diétás tápok?

Alapvetően az ilyen eledelekben csökkentik a zsírtartalmat, ugyanakkor megfelelő mennyiségű rosttal dúsítják őket a jó emésztés érdekében. Jellemző a viszonylag magas fehérjetartalom, ami az izomtömeg megtartásában játszik jelentős szerepet. Emellett úgy találták ki őket, hogy fogyasztásukkal nem csökken a teltségérzet a normál táphoz viszonyítva, így a kutya ugyanannyira jóllakik, ahogy korábban. Ez azt is jelenti, hogy nem szükséges a szakember által előírt mennyiségnél többet adnod belőlük.

A diétás kutyatáp önmagában nem elég

Annak ellenére, hogy a diétás kutyatáp hozzájárulhat az állat fogyásához, nem lesz elegendő látványos változásra. Nem szabad elfelejteni, hogy megfelelő mozgás hiányában semmilyen diéta sem működik. Persze ahhoz, hogy ez sérülésmentesen történjen, előbb nem árt konzultálni az állatorvossal, és kideríteni, nem áll-e valamilyen betegség a háttérben. A sportot először kis adagokban, könnyű mozgással kell elkezdeni, majd fokozatosan emelni az időtartamot. Az eb szokásai mellett a gazdáéra sem árt odafigyelni a siker érdekében: gondold át, mennyi nassolnivalót adsz egy nap kedvencednek, eteted-e az asztal alatt, vagy hagyod, hogy más ezt tegye? Sikerrel jár, ha kunyerál? Sok kicsi sokra megy!

(Képek: Getty Images Hungary)

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon