hirdetés

Erre figyelj, ha tüzel a kutyusod: nem mindig árulkodó a vérzés

Buzgó Csilla

2020. december 18

Ha úgy döntesz, nem ivartalanítod nőstény kutyádat, évente kétszer egy sor érdekességet figyelhetsz meg rajta a párzási időszakban.

hirdetés

A szukák tüzelése nagyban eltér az emberi menstruációs ciklustól. Ők ugyan csupán évi két piros betűs időszakot élnek át, azok azonban sokkal hosszabbak és eseménydúsabbak lehetnek, mint egy sima havivérzés.

Így zajlik a párzási időszak egy nőstény kutya életében

A tüzelés 21-28 napig tart, első alkalommal általában kb. féléves korában esik át rajta a szuka – bár egyes nagytestű fajtáknál ez az időpont kitolódhat egészen a második életévig is. Három szakaszt különíthetünk el, ezek az alábbiak:

Proösztrusz

Az eb pérája, azaz szeméremajka megduzzad, véres váladék ürül belőle, valamint többet iszik és gyakrabban jár vizelni. Viselkedése kissé megváltozhat: bújósabb, érzékenyebb, ingerlékenyebb lehet. Farkát általában szorosan a lábai között hordja, ilyenkor még nincs kész a párosodásra.

Nem ritka jelenség, hogy az első alkalommal a kutya ún. csendes tüzelésen esik át, mely során a hormonális változások ellenére teste szinte egyáltalán nem mutat különösebb elváltozásokat. Az is megeshet, hogy az eb gyakori szeméremtest-nyalogatásával még a legkisebb váladékcseppeket is eltünteti, ezért érdemes inkább a viselkedésbeli eltérésekre fókuszálni. Fontos tudni, hogy a tünetek elmaradása ellenére az állat ilyenkor is fogamzóképes, tehát ha nem a tenyésztés a célod, óvd őt, ha ebtársaságba viszed!

Ösztrusz

A vaginális váladék világosbarnássá-áttetszővé válik, a kutyus viselkedése pedig egészen megváltozik. Ha megközelíti egy számára szimpatikus kan, már a farkát félrecsapva jelzi, hogy szívesen fogadja közeledését. A hormonális ingadozások hatására az állat szervezete ebben az állapotban olyan intenzív feromonokat bocsát ki, melyeket kilométerekről megéreznek a kanok. Ez gyakorta verekedéseket szül az udvarlók között, de nőstény fajtársával is hajlamos rivalizálni a szuka.

Diösztrusz

A levezető szakaszban a kutyus nem érdeklődik többé a kanok iránt, és az esetlegesen jelenlévő hüvelyváladékozás is lassan elapad. Ha nem jött létre vemhesség, egyes nőstények álterhesség jeleit kezdhetik produkálni. Ez sok esetben genetikailag örökölt tünetegyüttes, melynek funkciója a farkasoknál az, hogy az alfapár kölykeit elfoglaltság esetén a falka többi szukája is szoptathassa, gondozhassa.

Mindazonáltal az álvemhesség elhúzódás esetén egészségügyi kockázatot is jelenthet. Ha 2-3 héten belül nem szűnik meg, és az emlők fájdalmasan megduzzadnak vagy akár be is gyulladnak. Ebben az esetben kutyádnak mindenképp állatorvosi segítségre van szüksége.

Hogyan segítsd át kedvencedet a tüzelésen?

Ha nem szeretnél kiskutyákat, az egész tüzelési időszak alatt védened kell a szukát a közeledő kanoktól. Próbáljátok a kutyafuttatón kívül megoldani a sétát, ha mások is bent vannak, mert komoly nézeteltérések alakulhatnak ki nem csak az udvarlók, de kutyád és a rivális nőstények között is. Tüzelőbugyi viselése ajánlott még akkor is, ha csak ti vagytok a futtatóban, mert a lecsepegő vér illata hosszú ideig megmarad, s az is vörös köddel boríthatja el a párzásra éhes kanok agyát.

Érdemes a lakásban is kedvenceden tartani ezt a ruhadarabot, mert valószínűleg nem tud majd minden csepp váladékot lenyalni magáról, és akaratlanul is tönkreteheti a szőnyeget vagy a kanapét.

A tüzelés után esetenként kialakulhat a pyometra nevű fertőzéses gennyes méhgyulladás, melynek tünetei nagyjából 1-3 hónappal a diösztruszt követően jelentkezhetnek:

  • a vulvából ürülő gennyes váladék
  • levertség
  • fokozott szomjúságérzet és gyakori vizelés
  • láz
  • étvágytalanság
  • hasmenés
  • hányás

Sajnos előfordul, hogy a kutya nem vagy alig produkál figyelmeztető jeleket. Ha túl későn kerül orvoshoz, akár el is pusztulhat. Egyféleképpen előzhető meg ez a betegség: az ivartalanított szukákban kialakulási esélye gyakorlatilag nulla százalék.

(Képek: Getty Images Hungary)

álvemhesség egészség tüzelés vemhesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink