Gyakran csuklik a kutya: mi okozhatja és mit tehetsz ellene?

Buzgó Csilla, 2021. február 26

Aranyosnak tűnhet egy kutyus, akire hirtelen rátör a csuklásroham, és normál mértékben ez nem is számít kórosnak. Ha feltűnően gyakran jelentkezik, lehet, hogy valami probléma van kedvenced egészségével.

Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is a rekeszizom önkéntelen, görcsös összehúzódásai eredményezik a csuklást, orvosi nevén a singultust. Normál esetben ezt az alábbi tényezők idézhetik elő:

 • túl heves habzsolás vagy ivás
 • sok és erőteljes ugatás
 • izgalom, stressz
 • irritáló hatású vegyület belélegzése

Ha csupán erről van szó, a kutyust az alábbi módszerekkel szabadíthatod fel a roham alól:

Vízitatás: akárcsak az emberek esetében, a kutyusnak is jót tehet ilyenkor a szobahőmérsékletű, tiszta víz.
Finomság: megoldást jelenthet egy “korty” méz, ami megnyugtatja a torkot és el is vonja az állat figyelmét. A mézen kívül adhatsz neki bármilyen édes, folyékony finomságot, pl. 100%-os gyümölcslevet, viszont kerüld a rágnivalókat, mert ezek ilyenkor fulladásveszélynek tehetik ki az ebet.

Mellkasmasszázs: a finom, tenyérrel kivitelezett simogatás rendezheti a rendszertelen légzést és az izgatottságot is enyhíti
Séta: egy kis testmozgás segít kisimítani az eb idegeit, és szintén kiegyensúlyozza a lélegzést.
Diétareform: a magas gabonatartalmú eledelek a gyomorban történő megduzzadásnak köszönhetően előidézhetik a csuklást, így ezeket érdemes hanyagolnod, ha kedvenced hajlamos erre a tünetre.

Miért kapja el a csuklás gyakrabban a kölyköket?

A mindig aktív, játékos kiskutyáknál többnyire a túl gyors evés és az ebből következő levegőnyelés, vagy a hancúrozás közben felgyorsult légzés is eredményezhet csuklásrohamot. A hirtelen kitörő energia egyik pillanatról a másikra változtatja meg légzésritmusukat, ez vezet a rekeszizom görcsös összehúzódásaihoz. Ez az állapot szerencsére rájuk sem veszélyes, egy idő után magától elmúlik.

Mikor kell betegségre gyanakodnod?

Ha a csuklás a házi gyógymódok ellenére sem szűnik meg, pár óránál hosszabb ideig gyötri a kutyát, illetve más tünetekkel is társul, érdemes meglátogatnotok az állatorvost. A nehéz légzés, a befelé tüsszentés (melyet gyakorta összetévesztenek a csuklással), a köhögés és a tüsszögés jelenléte komolyabb egészségügyi problémára utalhat, például tüdő- vagy szívburokgyulladásra, illetve asztmára.

Eredményezhetnek huzamosabb ideig tartó csuklást az alábbi betegségek is:

 • emésztési probléma (székrekedés vagy hasmenés)
 • hőártalom
 • parazitafertőzés
 • tumor, amely nyomja a rekeszideget
 • tápanyaghiány
 • az ionegyensúly felborulása
 • vesebetegség

Ha tehát a tünetek túl gyakran jelentkeznek, ráadásul többnyire nem ismered a kiváltó okot, mindenképp kérd szakértő segítségét! A rendelőben valószínűleg szükség lehet röntgenfelvételre vagy ultrahangra, vér-, vizelet-, vagy székletvizsgálatra, melyek által az orvos meg tudja határozni a csuklás pontos okát.

(Képek: Getty Images Hungary)

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon