hirdetés

Óvatosan a kézfertőtlenítővel! Akár veszélyes is lehet a kutyád egészségére

Ferenczi Deborah

2021. szeptember 4

A koronavírus egyik leginkább elterjedt pozitív hatása, hogy az emberek sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a higiéniára. Az addig kevésbé népszerű kézfertőtlenítő hirtelen berobbant a köztudatba, és mára már nem is létezik táska, amiben ne bújna meg egy flakonnal. Az nem is kérdés, hogy számunkra nagyon fontos, de mi történik, ha kutyád kerül kontaktusba vele?

hirdetés

Érdekes és egyben nagyon fontos kérdés, hogy vajon az állatok számára nem káros-e az, ha nyalogatják a kezünket, melyet folyamatosan kézfertőtlenítővel tisztítunk? Mivel ez alapvetően egy vegyi anyag, mely nagy mennyiségű alkoholt tartalmaz, akár káros is lehet abban az esetben, ha a kutya szervezetébe kerül.

Ne engedjük, hogy megnyalja a kezünket, amíg nem száradt meg a kézfertőtlenítő után.

Az alkoholtartalom káros lehet a kutyák számára

Az emberek számára vírusos időszakban elkerülhetetlen a kézfertőtlenítő használata. Kutyáknál azonban az alkoholtartalom miatt különösképpen oda kell arra figyelni, hogy ne kerüljön a szervezetbe sem külsőleg, sem belsőleg alkalmazva. Tehát semmi esetre se tisztítsuk vele a kutyát, mert amennyiben lenyalogatja, az nagyon káros lehet. Arra is fokozottan érdemes ügyelni, hogy ameddig a kézfertőtlenítés után nem száradt meg teljesen a kezünk, addig semmi esetre se engedjük, hogy a kutya megnyalja azt.

Miért nem kerülhet a kutya szervezetébe?

A kézfertőtlenítő az alkohol miatt veszélyes az ebekre. Lenyelve komoly gyomor-, illetve bélrendszeri rendellenességeket okozhat. Jellemző tünet lehet a hányás, a hasmenés, a szokottnál komolyabb nyáladzás. Amennyiben nagyobb mennyiségű fertőtlenítőszerhez jut a kutya, akkor még komolyabb problémák jelentkezhetnek, melyek akár már az idegrendszerére is súlyos hatással lehetnek. Amennyiben véletlenül kézfertőtlenítő került az eb szervezetébe, azonnal forduljunk orvoshoz.

Fokozottan ügyeljünk arra, hogy mind a kézfertőtlenítőt, mind a fertőtlenítőszereket a kutyától elzárva tartsuk, annak érdekében, hogy semmi esetre se tudjon hozzáférni. A táskánkat tartsuk zárva, nehogy kilopja belőle a kis flakont. Mielőtt megsimogatnánk a kutyát, feltétlenül hagyjuk megszáradni a kezünket. Hazaérve ennél sokkal jobb módszer, ha addig nem érünk az állathoz, amíg szappannal, meleg vízzel alaposan kezet nem mostunk. Ha idegenek simogatták meg kedvencünket, és aggódunk, hogy a vírus a bundáján keresztül bejutott a lakásba, akkor sem az a megoldás, hogy fertőtlenítőszerrel lefújjuk az állatot. A vírusokat, baktériumokat a meleg szappanos víz is képes hatékonyan elpusztítani, nem szükséges hozzá alkohol.
A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola 2020-as ajánlása szerint járványidőszakban tartsuk távol kutyánkat az idegenektől, ha mégis megsimogatták őt, akkor fertőtlenítő hatású törlőkendővel töröljük át az eb szőrét, mancsait pedig szappanos vízzel mossuk meg.

(Képek: Getty Images Hungary)

alkoholmérgezés kézfertőtlenítő koronavírus kutya alkohol kutya egészség kutya nyalogat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink