Köldöksérv kutyáknál: hogyan ismerheted fel a rá utaló jeleket?

László Enikő, 2021. január 23

Kutyáknál főképp kölyökkorban gyakori betegség a köldöksérv. A probléma sokszor veleszületett, de kialakulhat trauma által is. Hogyan ismerheted fel?

Hasi- vagy köldöksérvnek nevezzük azt a jelenséget, amikor a hasüreg tartalma kitüremkedik. Kisebb sérv esetén csak zsírszövet nyomul ki a sérvkapun, de nagyobb, életveszélyes esetben akár egy kisebb-nagyobb bélszakasz is kitüremkedhet. Éppen ezért fontos, hogy korán felismerjük a tipikus és könnyen észrevehető jeleket.

Köldöksérv kölyökkutyán.

Mitől alakul ki?

A köldöksérv gyakran igen korai életszakaszban kialakul. A magzat a köldökzsinóron keresztül jut táplálékhoz. Születéskor ez megszakad, a hasfal összehúzódik és köldökheg jön létre. Ha a hasfal mégsem húzódna össze, esetleg túl nagy a köldökgyűrű, akkor kitüremkedhet a hasüreg tartalma. Ennek következtében sérv alakul ki. Előfordul, hogy magától elmúlik, de az is lehet, hogy műtéti beavatkozásra lesz szükség. Éppen ezért fontos, hogy ha akár csak egy borsónyi kitüremkedést is észreveszel kutyád hasán, vidd állatorvoshoz és cselekedj a tanácsai szerint. Kan kutya esetében a köldöksérv gyakran együtt jár a rejtettheréjűséggel.

Nagyobb méretű köldöksérv.

Úgy tartják, egyes fajtákra gyakrabban jellemző a betegség. Ilyen például az airedale terrier, basenji, weimari vizsla, si-cu. Azonban sajnos minden egyednél kialakulhat. A köldöksérv a tenyésztésből nem feltétlen kizáró ok, ugyanakkor örökletes betegség.

Bár általában kölyökkorban, veleszületett módon alakul ki, felnőtt korban is előfordulhat trauma által. Például baleset, harapás útján. Ilyen esetben az állatorvosi vizit halaszthatatlan, rendkívül fontos!

Hogyan ismerheted fel?

A sérv egy igen látványos, könnyen felismerhető betegség. Főleg akkor látszik, ha a kutyát szemből felemeled és egy (jó esetben) kis dudort fedezel fel a has tájékán. Ha a kitüremkedés valóban apró, például borsószemnyi, sok esetben nem igényel beavatkozást. Erről mindig kérd ki az állatorvos véleményét. Fontos megemlíteni, hogy az örökletes úton kialakult sérv, ami nem igényel beavatkozást, trauma által súlyosbodhat. Ezért mindig oda kell rá figyelni.

Súlyosabb esetben az alábbi tünetek kísérhetik:

  • letargia,
  • étvágytalanság,
  • hirtelen rosszabbodó állapot,
  • hányás

Súlyos esetről akkor beszélhetünk, ha a bél egy szakasza kitüremkedik, elzáródik és a sérv helye láthatóan fáj az állat számára. Ekkor azonnal cselekedj és vidd állatorvoshoz!

Hogyan kezelhető?

Kisebb sérvek nem feltétlen igényelnek beavatkozást. Egyes szakemberek azt tanácsolják, hogy az ivartalanítással egy időben kezeljék a sérvet is, így nem kell kétszer altatni az állatot, és későbbi szövődményektől is megkímélhetik őket. Súlyosabb esetben van, hogy a beavatkozás elkerülhetetlen, hiszen az eb élete függhet tőle. Az állatorvos az elmozdult szerveket, szöveteket visszahelyezi eredeti helyükre, a sérült izomszöveteket pedig helyreállítja.

Műtét utáni heg.

Tévhit, hogy a sérv ragtapasszal vagy kenegetéssel, ecseteléssel megszüntethető. Ezzel nem is érdemes próbálkozni, hiszen még akár árthatsz is vele kedvencednek!

(Képek: Getty Images Hungary)

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon