hirdetés

Kell-e kollagént adnom a kutyámnak? Ízületei, szőre és bőre is egészségesebb lesz tőle

Ferenczi Deborah

2022. március 23 - Képek: Getty Images Hungary

A kollagén a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje. A kutya testében lévő fehérjék körülbelül egyharmada kollagén, ám ahogy öregszenek, az emberekhez hasonlóan lecsökken a kollagéntermelésük. Ebben az esetben érdemes lehet pótolni az adott fehérjét különböző táplálékkiegészítőkkel.

hirdetés

Ahogy kutyád teste öregszik, a kollagéntermelés lelassul. Ekkor kezdenek megjelenni az ízületi gyulladásos problémák, és romolhat a bőr és a szőrzet minősége. A kollagénpótlás segíthet leküzdeni és késleltetni az öregedés számos jelét.

A kollagén előnyei kutyák számára

A kollagénnek számos előnye van a kutyád számára. Többek között pozitív hatással van az ízületek egészségére, a bőrre és a szőrzetre, valamint az emésztésre. Javíthatja az ízületi gyulladásban szenvedő ebek mobilitását. Ez egy természetes kiegészítő, amely segít a csípőt és az ízületeket támogató kötőszövetek védelmében. Megelőző céllal alkalmazható idős korhoz közeledő kutyáknál, vagy akár ízületi problémákra hajlamos fajtáknál is. Kiváló módja annak, hogy javítsd kedvenced bőrének és szőrzetének egészségét.

A bőrre gyakorolt jótékony hatásai

A bőrnek rugalmasnak kell lennie, és a kollagén az, ami a kutya bőrének egészséges rugalmasságát adja. Az egészséges kollagénszinttel rendelkező ebek kevésbé hullajtják szőrüket, ritkábban viszketnek, és puhább, fényesebb a szőrük. A kollagén jótékony hatással van karmaik egészségére is. A gyomor-bélrendszeri problémákkal küzdő kutyák esetén is előnyös lehet a kollagén. Segít megnyugtatni és helyreállítani a szöveteket a kutya emésztőrendszerében, ami hozzájárulhat a rossz emésztéshez és a tápanyagok felszívódásához. A kollagén egyik nagy előnye az, hogy finom. A legtöbb állati eredetű forrásból származik, így még a válogatós kutyák számára is szívesen fogyasztott csemege. A természetes rágcsálnivalók, mint a marhahús inak és csontok, kiváló kollagénforrást jelentenek. Kutyáknak szánt kollagén étrend-kiegészítőket érdemes beleépíteni a mindennapos étkeztetésbe. 

Mikor kezdd el a kollagén adását?

Bár igaz, hogy a fiatal kutyáknak nincs akkora szükségük a kollagénre, mint az idősebbeknek, előfordulhat, hogy az ízületi megbetegedések korábban kezdődhetnek. Itt a genetika is szerepet játszik, mivel egyes kutyák és fajták hajlamosabbak az ízületi betegségekre, mint mások. A nagytestű ebeknél nagyobb ezek kockázata. Ha már korán több kollagént adsz kutyád étrendjéhez, akkor elkerülheted az öregedés okozta fájdalmakat. De mindig érdemes konzultálnod állatorvosoddal a kedvencednek adott kiegészítőkről.

A kollagén természetes forrásai

A kollagén különféle állati fehérjékből származik, valamint van néhány nem állati eredetű forrás is. A kutyák elsődleges kollagénforrásai a következők:

  • Tengeri kollagén – A halakból származó tengeri kollagén a bőrből, pikkelyekből, csontokból és uszonyokból származik. Alacsony molekulatömege hatékony felszívódást tesz lehetővé.
  • Szarvasmarha-kollagén – A szarvasmarhák csontjaiból, bőréből és porcából származó szarvasmarha-kollagén különösen hasznos a bőr, a csontok, az ízületek és a bélrendszer egészségére. A szarvasmarha-kollagén fokozhatja a szervezet saját kollagéntermelését.
  • Sertés kollagén – A sertés csontjaiból, bőréből és kötőszöveteiből származik.
  • Baromfi kollagén – A csirkéből, pulykából, kacsából és más házi baromfiból származó kollagén segíti a porcok támogatását.
  • Tojás
  • Leveles zöldségek
  • Piros és sárga zöldségek
  • Bab
  • Bogyók

Mennyi kollagént lehet adni egy kutyának?

Nem igazán lehet túladagolni a kollagént, ha a természetes étrend részeként eszi kedvenced. Kiegészítés esetén az, hogy mennyit kell adni kedvencednek, a méretétől és súlyától függ. A kutyák szeretik a kollagén étrend-kiegészítők ízét, így nem okozhat gondot azokat elfogyasztani. A mennyiség meghatározása érdekében mindenképpen érdemes állatorvosodhoz fordulnod és figyelembe venned az adott terméken lévő ajánlást.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

Az Én Kutyám Shop étrend-kiegészítő immunerősítő kollagén kollagén kutyáknak kutya immunerősítés növényi táplálék táplálékiegészítők

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink