Okozhatja-e a kutya halálát, ha bolhás? Ezért fordulj időben állatorvoshoz

Ferenczi Deborah, 2022. március 14 - Képek: Getty Images Hungary

A bolhák a legtöbb esetben kizárólag intenzív viszketést és némi kellemetlenséget, illetve irritációt okozhatnak a kutyák számára. Azonban előfordulhatnak olyan súlyos esetek, amikor vérszegénységért is felelőssé tehetők. Ennek pedig akár végzetes következményei is lehetnek.

Fontos tudni, hogy miként hatnak a bolhák kedvencedre, és hogyan védheted meg kutyádat ezektől a parazitáktól. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a bolhákhoz kapcsolódó fertőzésekről.

A bolha elleni cseppet a nyak tájékán kell alkalmazni.

Honnan tudhatod, hogy kutyádban bolhák vannak?

Először is onnan, hogy csípésük komoly viszketést és bőrirritációt okozhat. Bolhaallergiás bőrgyulladás is előfordulhat, ha kutyád túlérzékeny az élősködő nyálára, és szélsőségesen reagál a csípésekre. Ez intenzív viszketést okoz, különösen a far körül, a farok tövén, a lábakon, a hason és az oldalakon. Ilyenkor az állat az érintett területek érzékenységét vakaródzással, harapással, nyalogatással próbálja orvosolni. Ez a legtöbb esetben irritált bőrt és szőrhullást okoz.

A bolhák egyéb veszélyei

Érdemes azonban rámutatni arra is, hogy az apró élősködők számos egyéb egészségügyi problémához vezethetnek. Többek között galandférgeket terjeszthetnek, ami azért is kiemelkedően fontos, mivel az emberekre, főleg a gyermekekre is komoly veszélyt jelenthet. Ezentúl a súlyos fertőzés a vörösvértestek számának csökkenésével, vérszegénységgel járhat (különösen kölyköknél), mivel a bolhák képesek naponta testtömegük 15-szörösét is elfogyasztani a vérből. Ez lényegében annyi, mintha egy 100 kilós ember 24 óra alatt 1500 kiló ételt fogyasztana el. A vérszegénység legrosszabb esetben halálos kimenetelű is lehet, így a bolhákra minden esetben nagyon oda kell figyelni – kiirtásukra és a megelőzésre is.

Bolha egy kutya bundáján.

Hogyan találd meg a bolhát a kutyádon?

A tévhittel ellentétben az élősködők tavasszal is támadhatnak, így semmiképpen se hanyagold el kutyád szőrének rendszeres átvizsgálását. Ezt a folyamatot érdemes egybekötni az ápolással. Ha a bolhát nem is találod meg, ürülékét felismerheted. Amennyiben gyanakodsz arra, hogy fennáll a fertőzés veszélye, mindenképpen fordulj állatorvoshoz.

A bolhák szaporodása

A paraziták azért is nagyon veszélyesek, mert gyorsan okozhatnak súlyos problémát, nemcsak a kutyád, de a családod számára is. Egy nőstény bolha 24 óra alatt akár 40 petét is képes lerakni, azaz nagyon gyorsan megfertőzheti az egész lakásodat. Így nem elég az állatot bolhátlanítani, a környezetére ugyanilyen figyelmet kell fordítani. A nagyon alapos takarítás után koncentrálj a megelőzésre: cseppek, tabletták, nyakörvek is elérhetők, amelyek megakadályozzák kedvenced megfertőződését.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon