hirdetés

A kutya is lehet allergiás az emberre, de szerencsére van megoldás!

Buzgó Csilla

2021. augusztus 22

Bármilyen hihetetlen, nem csak az emberek lehetnek allergiásak a kutyusokra. Akadnak olyan szerencsétlen genetikával rendelkező ebek is, akik szervezete heves immunválasszal reagál az ember közelségére.

hirdetés

Az allergiás tüneteket minden esetben olyan fehérjék okozzák, melyeket az azokra érzékeny élőlény szervezete idegen, ellenséges anyagként diagnosztizál. Ezeket nevezzük allergéneknek. Közéjük tartozik a pollen, a penészspórák, az állatok és emberek elhalt hámsejtjei (ezek találhatóak a szőrön is), a különböző külső élősködők, mikroorganizmusok, egyes élelmiszerek, a nehézfémek, valamint a gyógyszerek és vegyi anyagok.

Allergiás duzzanatok a kutyus arcán

A kutya leggyakoribb allergénjei a külső élősködők, azaz például a bolhák vagy a rühatkák anyagcsere-termékei. Ám számos négylábú immunrendszere fúj riadót a pollenekkel, egyes ételekkel, gyógyszerekkel és bizonyos kemikáliákkal való érintkezéskor is.

Hogyan lehet allergiás az emberre a kutya?

A genetika rejtélyes terület, és gyakran előfordul, hogy az eb még arra az élelemre is érzékeny, mely elvileg táplálkozása egyik nagy alappillérét alkotja, azaz a húsra. Nem csoda, hogy ebben a feje tetejére állt világban egyes kutyusok szervezete úgy dönt, ő épp a gazdi elhullatott szövetmaradványait nem hajlandó tolerálni.

Tévhit, hogy csak olyan emlősök jelenléte idézi elő a túlérzékenységi reakciót, melyek sűrű szőrtakaróval rendelkeznek. A kutyaszőr-allergiát sem konkrétan a szőrszál okozza, hanem az azon utazó korpadarabok, illetve a nyál-, vizelet-, vagy ürülék-maradványok. A szervezetbe ezek bőrkontaktus vagy belégzés útján kerülnek.

Nem csak az emberre, más társállatokra is lehetnek allergiásak az ebek, így a macskákra, a vadászgörényekre vagy a rágcsálókra is.

Mik az emberallergia tünetei kutyáknál?

Sokszor igen nehézkes meghatározni az érzékenységet vagy komoly, potenciálisan életveszélyes immunválaszt okozó tényezőket. Jelenleg vér-, bőr-, illetve nyálteszt áll a kíváncsi gazdik rendelkezésére ezen a téren. A kutyusnál az alábbi gyanús tüneteket produkálhatja az emberallergia:

  • viszketés
  • kiütéses, duzzadt, vörös bőr
  • szőrhullás a sokat vakart, rágcsált területeken
  • előrehaladott állapotban bakteriális vagy gombás fertőzés a sérült bőrön

A hirtelen tüsszögéses, orrfolyásos allergiás reakció nem jellemző ebben az esetben. A kezdetben enyhe bőrtünetek idővel rosszabbodhatnak, ezért a problémát mielőbb érdemes kezeltetni.

Mi lesz az emberallergiás kutya sorsa?

Nyugodj meg, ez nem azt jelenti, hogy az állatot száműzni kell egy olyan szigetre, ahol soha életében nem találkozhat többé emberekkel! Ahogy más allergiafajták esetében, itt is igénybe vehető az úgynevezett hiposzenzitivitásos immunterápia.

Ilyenkor a páciens szervezetébe fokozatosan egyre nagyobb mennyiségű allergént juttatnak. A hatás néhány hónapon belül kialakul; az immunrendszer nem fogja többé fenyegető elemekként értelmezni az addig ellenségesnek kikiáltott proteineket.

Persze lehetséges, hogy ettől függetlenül a kutyusnak élete végéig gyógyszert kell szednie emberallergiájára, de ez legyen a legnagyobb gondja a gazdi szeretetéért és gondoskodásáért cserébe.

(Képek: Getty Images Hungary)

allergia tünetei allergiás dermatitisz kutya allergia emberre kutya allergiás tünetei

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink