hirdetés

Foltosan kopik a kutyád szőre és törik a körme? Jódhiány állhat a háttérben

Ferenczi Deborah, 2022. január 4 - Képek: Getty Images Hungary

A jód nélkülözhetetlen a pajzsmirigy egészségéhez – embereknél és állatoknál egyaránt. Mégis rengeteg eb szenved benne hiányt.

hirdetés

A jód támogatja a kutyák anyagcseréjét és segíti a pajzsmirigyhormonok termelését. Ha szintje túl alacsony, gyakori a testsúly, az energiaszint és a hangulat ingadozása. A legtöbb, kereskedelmi forgalomba hozott kutyaeledel kálium-jodidként, kálium-jodátként, nátrium-jodidként vagy kalcium-jodidként tartalmaz jódot, de ez gyakran nem elegendő mennyiség. Ráadásul az, hogy pontosan mennyire van szükség, az eb méretétől és korától függően változik. Elegendő jód hiányában alulműködő pajzsmirigy, orvosi nyelven hypothyreosis alakulhat ki. Nagyon fontos, hogy ezt elkerüljétek. Hoztunk 8 érdekességet arról, hogy mennyire fontos a jód szerepe a kutyák egészségében.

Sokszor azért bámul rád a kutyád, hogy leolvassa azt, hogy te mit is érzel éppen.

1. Hiánya pajzsmirigy-alulműködéshez vezethet

A pajzsmirigy alulműködése a kutyák gyakori hormonális rendellenessége. Megakadályozhatja a növekedést, illetve szomjúságot, szőrhullást, letargiát és súlygyarapodást okozhat. Vannak, akik arról is beszámolnak, hogy kedvenceik viselkedése megváltozik, általában depresszió vagy agresszió jelentkezik. A rendellenesség akkor alakul ki, amikor a tiroxin és a trijódtironin hormonok hiányoznak – ezt gyakran az elégtelen jódbevitel okozza.

2. A különböző méretű kutyákat eltérően érinti

A jódhiány leggyakrabban közepes és nagytestű, 4 és 10 év közötti kutyáknál fordul elő. Egyes fajták, köztük a dobermann, az ír szetterek, a golden retrieverek, a dogok, a tacskók, a törpe schnauzerek, a boxerek, az uszkárok és a cocker spánielek hajlamosabbak a pajzsmirigy-alulműködésre, mint mások. A jódhiány emellett gyakoribb az ivartalanított kutyáknál.

3. A kutyaeledel nem biztos, hogy megbízható jódforrás

Egy 2011-es tanulmány kimutatta, hogy egyes, forgalomba kerülő kutyaeledelekben nem találhatóak meg a kutyád egészségének megőrzéséhez szükséges ásványi anyagok és vitaminok – beleértve a jódot is. A kutyaeledel címkéjét ugyanúgy ellenőrizni kell, mint minden másét. Az összetevők alapos áttekintése a legjobb módja annak, hogy megbizonyosodj arról, hogy kutyád megkapja a szükséges jódmennyiséget. Hiány esetén szükség lehet másik márka keresésére, saját eledel készítésére, vagy kedvenced táplálékszükségletének kiegészítésére. Azt pedig, hogy pontosan mennyi jódra van szüksége kedvencednek, mindenképpen állatorvostól tudakold meg, ugyanis ez életkortól, mérettől és fajtától függően eltérő lehet.

4. A halak megoldást jelenthetnek

Ha olyan kutyaeledelt választasz, amely a halat tartalmazza az első helyen felsorolt ​​összetevőként, akkor az jódban gazdag eledel. Éppen ezért a rendszeres halfogyasztás pótolhatja a megfelelő mennyiséget. A hal emellett kalciumot és fehérjét is tartalmaz. Csak vadon fogott, alacsony higanytartalmú halakat válassz, például szardínia, lepényhal és friss lazac.

5. A tengeri növények haszna

Ha a vegán ételeket részesíted előnyben, akkor a hínár jó választás lehet. A tengeri moszat rengeteg természetesen előforduló jódot tartalmaz, és nagyszerű módja annak, hogy kiegészítsed kutyád táplálkozási szükségleteit. A legtöbb jódot a barna és vörös hínár, például a kombu tartalmazza. Fontos, hogy ügyelj a kedvenced által fogyasztott tengeri zöldségek forrására és tisztaságára is.

6. A jódhiány a rák kockázatát is emelheti

A kutyák pajzsmirigyrákja és más daganatos megbetegedései az 1982-es 48 százalékról 2002-re 3,2 százalékra csökkentek pusztán a jód kereskedelmi kutyaeledelbe való bevezetésével. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy a jód kulcsfontosságú összetevője kedvenced étrendjének.

Az otthon főzés is kiváló alternatíva lehet.

7. A tesztelés meghatározhatja kutyád jódszintjét

Ha meg szeretnéd tudni, hogy kedvencednek elegendő jód kerül-e szervezetébe, érdemes lehet az állatorvosodtól vérvételt kérni, hogy kiderüljön, szüksége van-e pótlásra. A megfelelő diagnózis magában foglalja a klinikai tünetek dokumentálását, az alapos fizikális vizsgálatot és a különböző szervi funkciók értékelésére szolgáló diagnosztikai teszteket.

8. Szintetikus hormonok segíthetnek

Néha a kutyák hypothyreosisát szintetikus hormonokkal kezelik a pajzsmirigy helyreállítása érdekében. Ebben az esetben az állatorvos rendszeresen ellenőrzi kutyád jódszintjét, hogy megállapítsa, hogy a hormonterápia élethosszig tartó vagy rövid távú szükséglet lesz-e. Ez a döntés a jódhiány mértékétől és a pajzsmirigy károsodásának mértékétől függ. A legtöbb hormonkezelés átmeneti, és csak addig adják, amíg a jódszint egyensúlyba nem kerül.

Milyen tünetei vannak a jódhiánynak?

A jódhiány leggyakoribb jelei a következők:

A megelőzés a legfontosabb lépés a kutyák jódhiánya ellen. Ügyelj arra, hogy minőségi állateledelt adj kedvencednek, amely minden szükséges tápanyagot tartalmaz. Kutyád étrendjét gazdagítsd jódban gazdag élelmiszerekkel, például halakkal, zöldségekkel, melyek különösen hasznosak lehetnek egészségének megőrzésében. Ha gyanítod, hogy ebednek jódhiánya van, egy állatorvosi konzultáció megadhatja a szükséges információkat a pajzsmirigy maradandó károsodásának elkerülése érdekében.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon