hirdetés

Meghökkentő diéták nyomában: a ketogén étrend tényleg használ az epilepsziás kutyáknak?

Ferenczi Deborah, 2022. március 17

A modern orvostudomány komoly kutatások során arra a következtetésre jutott, hogy kiváló kezelési módszer lehet a ketogén diéta a kutyáknál előforduló epilepsziás rohamok csökkentésére.

hirdetés

A kutatók megfigyelték, hogy a diétának egy igazán specifikus formája, méghozzá a ketogén étrend kifejezetten jótékony hatással lehet a kutyákra, ha epilepsziával küzdenek. A ketogén diéták típusain belül is egy kifejezetten specifikus módszer az, ami a leginkább ajánlott, ez pedig az MCT diéta.

Mi is az a ketogén diéta?

A humán orvoslásban is alkalmazott módszer epilepsziás betegek esetében. Az étkezési forma lényege a magas zsír-, és emellett nagyon alacsony fehérje- és szénhidrátbevitel az étkezések során. Arra épül, hogy a szervezetből jóformán kikényszerítse, hogy természetes zsírokból fedezze a napi szükséges energiabevitelét. Ennek az eredménye pedig az, hogy a zsírok lebontása során keton típusú anyagok keletkeznek, vagyis úgynevezett ketózis alakul ki. Az agy területén ez jelentősen csökkenti az idegsejtek kisülési hajlamát, így az epilepsziás rohamok megelőzhetőek, de legalábbis minimalizálhatóak.

A különleges diéta

A ketogén étrenden belül is egy rendkívül specifikus ágazat az MCT diéta, melyet kifejezetten az epilepsziában szenvedő kutyáknak ajánlanak. Különlegessége, hogy ugyan a szénhidrátmennyiséget nem csökkenti le, de az ételek jelentős százalékát az MCT (medium chain triglycerids) vagyis közepes láncú zsírsavak alkotják. Ezek az általános ketogén diétával szemben még sokkalta hamarabb képesek kialakítani ketózisos állapotot, aminek hatására hatékonyabban tudja az állat felvenni a harcot az epilepsziával szemben. Ennek köszönhetően számos esetben sikerült elérni a gyógyszerdózisok csökkentését, és a kognitív képességek is jelentősen javultak.

Hogyan kezdheti el a kutyám az MCT diétát?

Az első lépés mindenképpen egy szakorvos felkeresése, aki a leletek és a kórlefolyás alapján összeállít egy specifikus étrendet az állatnak. A személyre szabott diéta során figyelembe veszik az állat testsúlyát, életkorát, energiaigényét, illetve az esetleges betegségeket. Ehhez egy kifejezetten epilepsziával foglalkozó állatorvosi vizsgálat szükséges. Figyelembe kell venni a gyógyszeres terápiát is, és fel kell tárni az esetleges betegségeket, melyek meghúzódhatnak a háttérben. A gazdinak pedig rohamnaplót kell vezetnie, hogy a szakemberek számára is látható legyen a változás.

Milyen eredmények születtek?

A betegek mintegy 40%-ának esetében csökkentek a rohamok, sőt a mellékhatások is sokkalta ritkábbnak bizonyultak. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy jelenleg kizárólag ez a módszer nem állja meg a helyét önmagában. Csakis kiegészítő kezelésként alkalmazzák a gyógyszeres terápia mellé. Viszont a kettő együttes hatása komoly eredményekre képes.

(Képek: Getty Images Hungary) 

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon