hirdetés

Egyre több kutyát érint a probléma, mégis keveset tudunk róla: Dr. Kárpáti Dalma állatorvossal beszélgettünk a diszpláziáról

László Enikő, 2022. október 30 - Képek: Suttogó Állatkórház

Sokszor hallani a diszplázia nevű betegségről, főleg nagytestű kutyás gazdik körében. De mi is pontosan ez a betegség, hogyan ismerhetjük fel, ha gond van? A Suttogó Állatkórház klinikus állatorvosát, Dr. Kárpáti Dalmát kérdeztük a témával kapcsolatban.

hirdetés

A kutyák egyik leggyakoribb genetikai mozgásszervi betegsége a diszplázia, ami főleg a nagytestű kutyás gazdik számára lehet ismerős. Ez az örökletes állapot sántaságot okozhat az ebeknél, és igen nagy fájdalommal is járhat. Ezért rendkívül fontos, hogy észrevegye a gazdi a korai jeleket, és csak olyan tenyésztőtől vásároljon kedvencet, aki elvégeztette a kiskutyák felmenőin a diszpláziaszűrést. A következőkben a Suttogó Állatkórház klinikus állatorvosával, Dr. Kárpáti Dalmával beszélgetünk, akinek egyik szakterülete a sántaságvizsgálat.

Dr. Kárpáti Dalma /Fotó: Suttogó Állatkórház

Hogyan előzhetjük meg, hogy kutyánknál mozgásszervi problémák alakuljanak ki? Mire kell odafigyelni?

– A tudatos kölyökválasztásnál kezdődik a prevenció, amennyiben nem örökbefogadott kutyusról van szó. Csak olyan helyről érdemes kiskutyát választani, ahol a felmenők rendelkeznek törzskönyvvel, és megfelelő szűrési eredményekkel. Az adott fajta kennel klubjának oldalán érdemes informálódni, hogy mik a fajtára kiszabott kötelező, és ajánlott szűrések. Szerencsére ma már a legtöbb klub előírja a csípő, és könyök szűrést. Néhol a gerinc és térdkalács vizsgálatát is.

Amennyiben ismeretlen előéletű kutyával van dolgunk, avagy felnőttkorban vagy menhelyről fogadta be a gazdi kedvencét, abban az esetben javaslom az állat szűrővizsgálatát, ami fizikális vizsgálatot, és egy bódításos röntgen vizsgálatot foglal magában. Minél hamarabb fény derül egy-egy degeneratív betegségre, mint a csípődiszplázia, annál jobban lehet kézben tartani a betegséget. Javasolt a kúraszerű porcvédelem, és a fizioterápia elkezdése.

Mik a leggyakoribb betegségek, amik mozgásszervi problémákat okoznak?

– Gyakori problémának számít idősebb korban az arthrosis, ami sok esetben a diszplázia egyik következménye. Ilyenkor felrakódások keletkeznek az ízület peremén. Az ízületet borító porc elvékonyodik, elkopik, az ízületi nedv mint kenőanyag állománya, és mennyisége megváltozik.

Fotó: Suttogó Állatkórház

Fiatalabb korban a OCD (Osteochondritis dissecans) előfordulása mondható relatív gyakorinak. Leginkább a könyök és váll ízületben találkozni a betegséggel, ami nem más, mint a porcfelszín berepedése. Ez a betegség, nem csak genetikai, hanem környezeti (túletetés, trauma, ízületi túlterhelés) hatására is kialakulhat, akár csak a diszplázia. Súlyos sántaságot okoz, műtéti indikáció. Legtöbbször nagytestű, főleg kan kutyákra jellemző. Ezenkívül törések, szalagszakadások, rándulások, és húzódások gyakoriak a mindennapi praxisban, korról és nemtől függetlenül.

Hogyan zajlik egy diszpláziaszűrés? Egyáltalán miért fontos ez, kinek és mikor ajánlott elvégeztetni?

– A diszpláziaszűrés minden esetben teljes anesztéziában, röntgen vizsgálattal történik. Már hat hónapos kor körül lehet készíteni egy „előröntgent”, a komolyabb elváltozások már ilyenkor is szembetűnőek lehetnek, de a hivatalos szűrést, csak az állat egy éves kora felett lehet elvégeztetni. Tenyésztőknek, és sportkutyásoknak már-már „kötelező” vizsgálat, de felelős hobbi kutyásoknak is javaslom, hogy képet kaphassanak kedvencük állapotáról.

Mik a diszplázia jelei, mikor aggódjon egy gazda?

– A csípő diszplázia jele lehet a fáradékonyság. Gyakran az érintett kutyusok többször állnak meg a séták során, kevésbé játszanak fajta társaikkal. Árulkodó jel lehet páros lábbal való futás, „nyuszizás” is ezekre a beteg ebekre, illetve a hanyag testtartás, ülés. Fokozatosan sorvad le a hátsó lábakon az izomzat, ami a szőrös egyedeknél nehezen kiszúrható. Fájdalmas lehet az állatok számára lépcsőzni, és kocsiba ugrani. A legfeltűnőbb egy gazdinak, ha már sántít a kedvence. Legtöbbször pihenés után biceg a kutyus, majd egy idő után „bejáratódik”, és kevésbé lesz fájdalmas számára a mozgás.

Annak ellenére is lehet diszpláziás egy kutya, hogy a felmenői nem voltak?

– Poligénes öröklődés menetről beszélünk a diszplázia esetében. Azaz több gén együttes hatása felelős a betegség kialakulásárért. Így sajnos néha előfordulhat, hogy két mentes kutya szerelméből beteg egyed születik. Illetve egyéb faktorok is befolyásolhatják a betegség manifesztációját, mint a táplálás és terhelés kölyökkorban.

Kölyökkorban mire érdemes odafigyelni, milyen mozgásformákat kerüljenek a gazdik?

– A lépcsőzés egyáltalán nem javasolt, illetve a nagy túrázások sem. Azért, mert egy fél éves kutyus fizikailag képes 10-20 kilométert túrázni, vagy a bicikli mellett futni, az nem azt jelenti, hogy ebbe a szituációba bele kell őt hajszolni. A kutyák szervezete ebben a korban még nincs felkészülve ilyen igénybevételre, hiába hajtja őket a fiatalos lendület. A sportolást, ugrás tanítást is fokozatosan, hozzáértő tréner segítségével érdemes elkezdeni.

Mi az az életkor, amikor egy átlagos termetű kutyát magunkkal vihetünk nagyobb kirándulásokra, túrákra?

– Nagyjából 1 éves kor felett már zöld lámpát kapnak az állatok. A sportkutyáknál megszabott alsó korhatárral ügyelnek az ízületek épségére. Így sportágtól függően 12-18 hónapos kor alatt nem nevezhető versenyre az állat.

Fotó: Suttogó Állatkórház

Vannak fajták, akik hajlamosabbak a diszpláziára?

– A nagytestű kutyák jobban ki vannak téve ennek a betegségnek. Németjuhász, amerikai staffordshire terrier, és a molosszus fajtáknál gyakran találkozunk ezzel az anomáliával. Egy kistestű fajtánál ritkábban manifesztálódik a probléma, mivel jobban „elbírja” a saját testsúlyát.

Hogyan gyógyítható a diszplázia? Műtéttel helyrehozható?

– A diszplázia nem gyógyítható, csak karbantartható. Mivel mozgást mozgással gyógyítunk, ezért érdemes felkeresni egy fizioterápiás szakembert, aki a pontos diagnózis után (amit az állatorvos állít ki), kezelni tudja a beteget. Masszázzsal és aktív tornával dolgoznak elsősorban a terapeuták. Betanítanak egy személyre szabott gyakorlatsort, amit a gazdi otthon fog tudni gyakorolni. Nagyon fontos, hogy otthoni gyakorlás hiányában kisebb siker várható el.

Amennyiben jelentős arthrosissal küzd az állat, mozgáspályája jelentősen beszűkült, és nagy fájdalmakkal küzd, egyéb terápiás lehetőségek is felmerülnek, mint a kevésbé invazív kollagén terápia, vagy hialuronsavas feltöltés. Végső soron pedig műtéti beavatkozással lehet enyhíteni az állat fájdalmain.

Fotó: Suttogó Állatkórház

Hogyan védjük idős kutyánkat a mozgásszervi problémáktól?

– Idősödő korban, ami általában kis-közepes testű kutyáknál 8 év felett, nagytestű kutyáknál 6 év felett mondható, érdemes elkezdeni a prevenciót. Számos ízületvédő étrend kiegészítő található a piacon, illetve a preventív torna, és az úszás is sokat segíthet. Fontos, hogy idősödő kutyákat ne hagyjuk ellustulni, és elhízni. Amennyiben lehetőség nyílik rá, vigyék kirándulni, tanítsanak neki új trükköket, mozgásformákat, amivel karban tudják tartani őt úgy mentálisan, mint fizikailag. Amint a legkisebb gyanút is észleli, hogy kiskedvencének mozgásszervi panasza van, forduljon állatorvoshoz, mielőtt elharapódzik a probléma.

Dr. Kárpáti Dalma, a Suttogó Állatkórház állatorvosa

Dr. Kárpáti Dalma tíz éven keresztül dolgozott állatorvosi asszisztensként. Ezután állatkórházban volt gyakornok, majd az ezt követő években klinikus állatorvosként dolgozott. 2017-ben kisállatfizioterápiás képzéssel egészítette ki egyetemen szerzett tudását. 2018-ban alapító tagja és állatorvosa lett a Border Collie Fajtamentő Egyesületnek, egy évvel később pedig elnyerte az Év Állatvédő Állatorvosa címet. Szakmai tapasztalatai közé tartozik az OHE, a castratio, a rejtett here eltávolítása hasüregből, a császármetszés, a splenectomia, a bélmetszés, a gyomormetszés, a bélresectio, a hólyagmetszés, a nephrectomia, a rekeszsérv műtét, daganatok eltávolítása bőrből és az exstirpatio bulbi. Szakmai érdeklődési köre a kisállat ultrahang és a lágy műtétek, valamint a sérülések utáni rehabilitáció és a sántaságvizsgálat. Hobbija az agility és más kutyás sportok, amikben többszörös válogatott.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon