hirdetés

Ezért vidd napra a kutyádat ősszel és télen is: a jó alvása és a gyógyulása is múlhat rajta

Buzgó Csilla

2021. október 29

Napfény nélkül nem lenne élet a Földön, tehát egyértelmű, hogy ez az elem kutyusod számára is esszenciális az egészségmegőrzéshez.

hirdetés

Már általános iskolában megtanulhattad, hogy az emberi bőr a napfény segítségével is képes D-vitaminhoz juttatni a szervezetet. Nos, ezt a mutatványt legfeljebb a kopasz kutyák képesek reprodukálni, bundás barátaink számára azonban más előnyökkel kecsegtet a napsütés.

Miért érdemes napra vinni a kutyust minden évszakban?

Ugyan a bőrén képződő D-vitaminból vajmi kevés jut a szervezetébe, a legtöbb a szőrszálakon oszlik szét, az ő étrendje – amennyiben kiegyensúlyozott és teljes értékű -, tökéletesen biztosítja számára ezt a tápanyagot.

De akkor mégis miért van szüksége kedvencednek a napsütésre?

Szabályozza a cirkadián ritmusát

A különböző napszakokban érzékelt természetes fény a melatonintermelés szabályozása által segít beállítani az alvás-ébrenlét intervallumait, magyarul pontosítja a biológiai órát. A melatonin az alvási ciklust irányító hormon, szabályozza a testhőmérsékletet, illetve előidézi az álmosságérzetet.

Kutatások bebizonyították, hogy az állatokat és embereket közvetlenül alvás előtt érő mesterséges fény, különösen az úgynevezett kék fény, mely az okostelefonokról és a számítógép, televízió képernyőjéről árad, csökkenti a melatonintermelést, ezáltal rontja az alvásminőséget.

Ugyan a kutyusok többségének nem szokása a tévézés vagy a mobilkijelző vizslatása, perifériás látásukkal érzékelik ezeket a hatásokat. Emellett a LED és a halogén izzók is az ébrenlét fokozásáért felelős anyagokat aktiválják a kis testükben, tehát ha kedvenced nehezen alszik el esténként, inkább próbálj kellemes hangulatfényt biztosítani a lakásban. Ezt megteheted gyertyák, himalája sólámpa vagy fényfüzérek által.

Javítja a hangulatát

Az egészséges mennyiségű napsugárzás előmozdítja a szerotonin termelését a kutya testében. Ez a boldogsághormonnak is nevezett ingerületátvivő anyag elengedhetetlen a mentális egészség megőrzéséhez. Agresszív vagy szorongó állatok számára ezért létfontosságú a napfürdőzés, hiszen sokat segíthet lelki egyensúlyuk helyreállításában.

Megelőzi a betegségeket és segíti a gyógyulást

A napsütés serkenti az immunrendszer működését, felpörgeti az anyagcserét, valamint jót tesz az ízületek és a csontok egészségének. Nem csak a felületi sérülések gyógyulnak gyorsabban általa, hanem a különböző betegségekből is hamarabb épül fel az állat, ha minden nap sütkérezhet egy kicsit.

Így jelzi az eb szervezete, ha nem jut elég napfényhez

Letargikussá válik

Mintha elszívták volna az életerejét, kedvetlen és inaktív lesz, nem tudja semmi feldobni, mert azok a kémiai folyamatok, melyek ehhez elengedhetetlenek, nem zajlanak le a kis testében.

Alvászavarokkal küzd

Akár egész nap aludna, akár éjjel tapasztalod az álmatlanságot kedvencednél, mindenképp érdemes a már említett cirkadián ritmus felborulására gyanakodnod. Ezt okozhatja a természetes fény, főképp annak napszakokkal együtt történő váltakozásának hiánya.

(Képek: Getty Images Hungary)

gyógyulás kutya alvás kutya levert kutya ősszel napfény napfény gyógyít napozó kutya napsütés világítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink