hirdetés

Így számolhatod ki kutyád ideális súlyát: mit árul el a testtömegindex?

Ferenczi Deborah, 2022. február 11 - Képek: Getty Images Hungary

Az orvosok általában a testtömegindexünk alapján mondják meg, hogy egészséges súlyban mozgunk-e. Ugyanez igaz a kutyákra is.

hirdetés

A testsúly nem az egyetlen és nem is feltétlenül a legbeszédesebb tényező annak meghatározásában, hogy egy állat ideális súlyban van-e. Ebben az izomtömeg és a testzsír is szerepet játszik, ezért az orvosok ezeket is figyelembe veszik, hogy sokkal valóságosabb képet kapjanak az ideális állapotról. Ennek ellenére kutyád esetében is fontos, hogy rendszeresen lemérd, és kiszámítsd a testtömegindex pontszámát.

Vizuális meghatározás

Dr. Matthew Rooney, az Aspen Meadow Veterinary Specialists tulajdonosa úgy tartja, hogy létezik egy úgynevezett vizuális módszer ennek a megállapítására. Ez alapján képes vagy meghatározni kedvenced körülbelüli zsírszintjét, ami nagyon fontos mércéje az egészségi állapotának. Amennyiben az eb testtömegindexe normális, az annyit tesz, hogy egészséges, jó húsban van, vagyis sem nem kövér, sem nem sovány.

Így működik a módszer

Dr. Susan O’Bell állatorvos a következő szempontok alapján javasolja a vizuális mérést:

  • mennyire tapinthatóak a bordák
  • mennyire egyértelmű a derék és a has közötti különbség
  • mennyi zsírfelesleg van a bőr alatt
  • mekkora izomtömeg van jelen a testen

Ahhoz, hogy egy kutya az egészséges tartományba kerüljön, a bordáknak jól érezhetőknek kell lenniük, de nem láthatóknak. Az is jó jel, ha felülről vagy oldalról nézve meg tudod különböztetni az állat hasát a derékvonaltól. Természetesen a nagyobb bundával rendelkező kutyák estében előfordulhat, hogy a szőrtől ez nem látszik egyértelműen. Ilyenkor a derekat ki kell tapintanod, de a határozott vonal ugyanúgy meglesz.

Milyen különbségeket lehet észlelni?

A túlsúlyos kutyának láthatóan megereszkedett a hasa, nem találnia derekát, a bordái nehezen érezhetők zsírpárnák alatt, a háta lapos és széles. Ezzel szemben egy nagyon alacsony súlyú kutya esetében a bordák, a gerinc és más csontok messziről láthatóak. Minél magasabb a testtömegindex, annál kövérebb és kevésbé egészséges a kutya és fordítva, minél alacsonyabb a pontszám, annál vékonyabb. Fontos tudni, hogy a túlzott vékonyság is lehet egészségtelen.

Hogy történik az ideális testsúly kiszámítása?

A pontozás kétféle skála alapján történhet. O’Bell kilencpontos rendszert használ. A skála használatával az ideális pontszám négy vagy öt, ahol az alacsonyabb számok (egytől háromig) túl vékony, míg a magasabb számok (hattól kilencig) túlsúlyos ebre utalnak. Az Association for Pet Obesity Prevention nagyon pontos leírásokkal és képekkel egy ötpontos rendszer alapján dolgozik, ezt láthatod az alábbi képen:

Mi befolyásolja az eredményeket?

Dr. Matthew Rooney szerint általánosságban elmondható, hogy a kutya kora nem játszik szerepet a test állapotának mérésekor. Ellenben az ivartalanítás befolyásolhatja az anyagcserét, ezért előfordulhat, hogy a műtét után más étrendre érdemes áttérni. Ezenkívül az idősödő háziállatoknak több krónikus egészségügyi problémájuk van, ami csökkentheti izomtömegüket és aktivitási szintjüket, valamint étrendi változtatásokra is szükség lehet egészségük megőrzése érdekében.

Melyik pontozási rendszert használd?

Kérdezd meg állatorvosodat az általa preferált pontozási rendszerről, vagy keress egy részletes pontozási táblázatot az interneten. Nagyon fontos, hogy kutyának állnia kell az értékelés során. O’Bell pontosan leírja, hogyan értékelj a táblázat segítségével:

“Kezdésként óvatosan nyomjd a kezed a bordaívre. Az egyes bordáknak jól láthatónak kell lenniük anélkül, hogy erősen meg kellene nyomni őket, de nem szabad azonnal érezni őket. A kutyája derekának oldalról vagy a háta mentén tapintáskor a szép, arányosnak tűnő „homokóra” alakja ideális. A fizikai tapintás különösen fontos a nagy bundájú kutyáknál. A túl vékony kutyák csontos kiemelkedésekkel rendelkeznek, különösen a csípőcsontok, a lapockák és a bordák felett. Az elhízott kutyák túlzottan puha vagy zsíros területei nyilvánvalóak, és nehezebb vagy lehetetlen lesz kitapintani a bordáikat vagy a csípőcsontjaikat. Ne feledd, hogy a kutya otthoni mérése nem helyettesítheti az állatorvosi látogatást. Maradj szoros kapcsolatban állatorvosoddal, ha úgy gondolod, hogy kutyád testsúlya változik.”

Mit lehet tenni, ha a nem egészséges tartományba esik?

Rooney azt javasolja, hogy ha a kutyád túlsúlyos, akkor kérdezd meg állatorvosodat a diétás kutyaeledelekre való átállásról, az elfogyasztott étel mennyiségének csökkentéséről, illetve ha eddig nem tetted volna, vezesd be a rendszeres testmozgást az életébe. Amennyiben alultáplált, érdemes elvinni egy alapos kivizsgálásra, ugyanis számos betegségnek lehet tünete a krónikus fogyás. Ezenfelül mindenképpen helyezz hangsúlyt arra, hogy megfelelően, egészségesen és vitamindúsan tápláld az ebet.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon