hirdetés

A kutyák veseproblémái a specialista szemével: a korai felismerés nagyon fontos

László Enikő, 2021. március 14

A veséket érintő betegségek meglepően gyakoriak az állatvilágban, így a kutyák között is. Akár úgy is jelen lehetnek, hogy a gazdik észre sem veszik. A kisállatok ilyen típusú gondjairól, a korai felismerés fontosságáról és a kiváltó okokról - ami akár a fogkő is lehet - specialista mesél.

hirdetés

A vesével kapcsolatos betegségek egyre gyakrabban fordulnak elő a kutyák és a macskák körében. A korai felismerés rendkívül fontos, hiszen ezáltal hosszú ideig eredményesen kezelhetők a tünetek, a betegség pedig kordában tartható. Az Index Dr. Barbara Zacharewicz nefrológus specialistával beszélgetett a témáról.

Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu

Nefrológia a szakértő szemével

Dr. Barbara Zacharewicz Lengyelországból érkezett Magyarországra, szakterülete a nefrológia és az endokrinológia. 2013-tól saját rendelőt működtetett Chorzówban, ahol külön hangsúlyt fektettek a vesebetegségekre és lágyszervi sebészetre. Most egy magyarországi rendelő megnyitásán fáradozik, Dr. Richter Ádámmal karöltve, ahol kiemelkedő szakértelemmel és modern eszközökkel kezelnék a veseproblémákkal küzdő négylábú pácienseket. A Suttogó Állatorvosi Rendelő március 16-tól várja betegeit, ahol persze számos egyéb területen is kiemelkedő szakértelemmel gyógyítanák a kisállatokat.

Szeretnék majd Magyarországon magas szintű műtéteket végezni, például húgyvezeték bypass beavatkozásokat, mert úgy látom, sajnos egyre nagyobb számban van szüksége rá a pácienseknek”

– mondta az Indexnek.

Véleménye szerint a vese megbetegedése egy nagyon komoly probléma a kisállatok körében, és rendkívül fontos, hogy a bajt időben felismerjék. Világszerte igen kevesen foglalkoznak ezzel a szakterülettel annak ellenére, hogy az efféle megbetegedések halálosak is lehetnek. Az idős macskák 30%-ánál fellelhető idült vesebetegség, náluk ez a második leggyakoribb halálok. De sajnos a kutyák esetében is egyre gyakoribb a probléma kialakulása.

A vesetranszplantáció helyett a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt

Európában etikai okokból egy állatorvos sem végez veseátültetést kisállatokon. Amerikában ez bevett szokás, azonban a kutyák igen rosszul reagálnak az utólagos gyógyszeres kezelésre. Ennek következtében kevés alkalommal történik pozitív végkimenetel. A macskák azonban sokkal jobban reagálnak a beavatkozásra, ezért náluk gyakrabban fordul elő efféle kezelés. De etikai okokból így is megkérdőjelezhető a vesetranszplantáció, hiszen nem lehet tudni, hogy a későbbiek során a szervet adó állatnál nem alakul-e ki hasonló probléma. Ezáltal pedig jelentősen romlanának túlélési esélyei.

Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu

Emiatt a szakemberek úgy döntöttek, nem végeznek el ilyen műtéteket. A nefrológusok szerint a hangsúlyt a korai diagnosztikára kell fektetni. Ez azonban nehéz feladat.

„Sajnos a tünetek későn jelennek meg, mert a test alkalmazkodik egy ideig például a magasabb karbamid- és kreatininszinthez, így a gazdik már csak egy későbbi stádiumban figyelnek fel rá, és ilyenkor már nagyobb a probléma. Ezért érdemes minimum évente egyszer vérkép és vizeletvizsgálatot végeztetni. Utóbbi azért nagyon fontos, mert a kreatinin a vérben csak később jelenik meg, és az már késő a korai diagnózishoz. Az ultrahang használata is szükséges, mert viszonylag gyakori, hogy a vérkép még jó és a vizeleteredmény sem rossz, de az ultrahang segítségével már látható valamilyen elváltozás. Később már ennek tükrében tudjuk vizsgálni az egyéb eredményeket, és így nagyon korai stádiumban fedezhetjük fel az esetleges betegséget. Négy stádiumot különböztetünk meg például a vér kreatinin szintje alapján, ezt egy nemzetközi szervezet – az IRIS, azaz International Renal Interest Society” – mondta a doktornő.

Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu

A megelőzéshez fontos lenne, hogy egyéves kor után kivizsgáltassák a gazdik kedvenceiket. A születési rendellenességeket, örökletes betegségeket csak ezáltal lehet korán felismerni. 5-6 éves kor után már mindenképpen ajánlott elvégeztetni az éves kontrollt.

Mi történik, ha sikerül korán felfedezni a problémát?

Ezek a betegségek nem gyógyíthatók, de megfelelő kezeléssel szinten tartható az állat állapota. Ilyenkor félévente meg kell ismételni a vizsgálatokat, és az eredmények szerint kezelni a beteget. Súlyosabb, később felfedezett esetekben három havonta kell vérképet és vizeletmintát venni.

Az ilyen, korai stádiumú páciensek sokkal tovább élhetnek, mint azok, amelyek már teljes tünetegyüttessel kerülnek hozzánk. Viszont gyógyítani kell a másodlagos betegségeket is, amik ennek következtében, e mellett alakulnak, alakulhatnak ki. Ilyen például a magas vérnyomás vagy a fehérjeürítés a vizeletben”

– emelte ki a Dr. Barbara Zacharewicz.

Mik a betegség késői tünetei?

A doktornő elmondása szerint igen sok tünet jelezhet bajt. A magas kreatinin- és karbamidszint, a magas vérnyomás, étvágytalanság, fokozott vízfogyasztás és vizeletürítés, súlycsökkenés, izomsorvadás és az aktivitás csökkenése is intő jel lehet.

Mik a betegség kiváltó okai?

A kutyáknál a fogkő nagyon jellemző kiváltó probléma. Ezt sokan nem tudják.

A fogkő lényegében egy bakteriális fertőzés eredménye, erre pedig az immunrendszer mindig megpróbál valamilyen módon válaszolni, és sajnos később ezeknek az immunválaszoknak az egyes elemei károsíthatják a vesét is. Nem szabad a fogakat elhanyagolni”

– mondta a doktornő.

Emellett hajlamosító tényező lehet az ízületi gyulladás – ami főként macskáknál jelentkezik – és a szájüregi fertőzések, de kiváltó okok lehetnek a kullancsok által terjesztett betegségek is.

Egyes fajták veszélyeztetettebbek?

A vesediszplázia lehet örökletes fajtabetegség. Ezáltal leginkább a si-cuk, yorkshire terrierek, labrador és golden retrieverek veszélyeztetettek. Emellett létezik a fajtához kötődően bullterrier nephropathia és bernipásztor nephropathia. Utóbbiak esetében egy friss tanulmány azt igazolja, hogy igen sok egyed érintett a vesebetegség valamilyen formájában. A kutatásban résztvevő gazdák semmilyen tünetet nem tapasztaltak kedvenceiken, de a vizsgálatok már kimutatták a problémát. Érdekesség, hogy a kanok vizsgálatai során nagyobb arányban mutatkoztak meg eltérések, mint a szukáknál.

Ebből is látszik, hogy nagyon fontos a korai diagnosztika, mert így rengeteg kisállat életét menthetnénk meg. Sajnos ezekre nincsenek még megbízható genetikai tesztek, így azzal nem tudjuk a felismerést gyorsítani”

– mondta a doktornő.

Felismerés után hogyan tartható kordában a betegség?

A megfelelő, diétás étrend nagyon fontos. Ilyenkor a szakértők alacsony fehérje- és foszfortartalmú speciális gyógytápokat ajánlanak a gazdáknak. A rendszeres vizsgálatok és a gyógyszeres kezelés is rendkívül fontos. Utóbbi leginkább a jellemző kísérőbetegségek miatt, ami lehet például magas vérnyomás. Ha ezeket nem kezelik, a veseprobléma is rohamosan súlyosabbá válhat.

Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu

A betegség tehát korai felismeréssel jól kordában tartható, és kedvenced hosszú életet élhet ennek ellenére is. A rendszeres állatorvosi kivizsgálás ezért is nagyon fontos, hiszen rengeteg problémát megelőzhetsz vagy időben megfékezhetsz általa.

(Képek: Berecz Valter/kepszerk.hu) 

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon