hirdetés

Megjelent a madárinfluenza a Noé Állatotthonban: minden szárnyasukat el kell altatni

Szénási Szimonetta

2023. január 13 - Képek: Getty Images Hungary

A budapesti Noé Állatotthonban is megjelent a madárinfluenza. A szigorú járványügyi előírások miatt valamennyi ott élő szárnyast el kell altatni. A fertőzés más állatokra is veszélyes, valamint a menhely működésére is hatással van.

hirdetés

Amint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményében olvasható, az országban több helyen is felütötte a fejét az igen súlyos, magas patogenitású madárinfluenza vírus. Békés vármegyében, Battonya településen, valamint a fővárosi Noé Állatmentő Alapítvány menhelyén is kimutatták a fertőzést.

2000 kacsa és mentett madarak fertőződtek meg

Amint a Nébih tájékoztat, Battonyán egy mintegy 2000 mulard kacsát tartó gazdaság állományában jelent meg a madárinfluenza. A vágóhídra szállítás előtt levett mintákban mutatták ki a vírus H5N1 altípusát a laboratóriumi vizsgálatok. Mint írják, az állatoknál betegségre utaló tüneteket nem vettek észre a gondozók.

A Noé Állatmenhelyen a közelmúltban több hirtelen madárelhullás történt, ami indokolttá tette a vizsgálatot. A tesztek szintén az említett altípust mutatták ki az itt élő szárnyasokban is.

Egy vadmadár hurcolhatta be a fertőzést

Az alapítvány közösségi oldalán tájékoztatta a nyilvánosságot a történtekről, ami teljesen megrázta a menhely dolgozóit.

A Noé Állatotthon Alapítvány legfájdalmasabb és legborzasztóbb közleménye következik. A sorok mögött leírhatatlan méretű fájdalom, bánat és könny van! Nincsenek szavak, csak könnyek!

– kezdik a szomorú tájékoztatót, amelyben elmondják, hogy nagy valószínűséggel egy vadon élő madár hurcolhatta be a fertőzést a telepre. A vírus megjelenésének borzasztó következménye van: mint írják, a betegség terjedésének megakadályozása érdekében, a járványügyi előírásoknak megfelelően valamennyi náluk élő madarat el kell altatni.

A sertések is veszélyben vannak

A bejegyzésből kiderül, hogy a menhelyen élő állatok közül a sertések lehetnek még potenciális vírushordozók, így őket is megvizsgálják.

A látogatás és az örökbefogadás is szünetel

A tájékoztatása szerint a menhely jövő hét keddig, azaz január 17-ig biztosan zárva lesz, így sem látogatókat, sem gazdijelölteket, sem önkénteseket nem tudnak fogadni. A gazdasági udvar pedig hosszabb zárlat alá kerül, ennek részleteiről a járványügyi hatóság dönt, és a napokban tájékoztatja az állatotthont.

Mindent megtesznek a járvány megfékezésére

A Nébih szerint ez az eset is alátámasztja a vadmadarak vírushordozó szerepének jelentőségét, valamint a járványvédelmi intézkedések folyamatos fenntartásának szükségességét. Ennek alapján arról tájékoztatnak, hogy az állategészségügyi szakemberek valamennyi szükséges járványvédelmi intézkedést megtették, többek között kijelölték a védő- és megfigyelési körzetet. Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegye mentes területein továbbra is érvényben vannak a korábban bevezetett korlátozások, valamint a kötelező tamponvizsgálatok. Emellett az ország teljes területén kötelező a tamponvizsgálat a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőzően.

Továbbá felhívják a lakosság figyelmét, hogy a madárinfluenza kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza.

állatmentés állatmentők fertőzés madárinfluenza menhely mentett állatok NÉBIH örökbefogadás vírus vírus terjedése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink