A magas páratartalom hatása kutyákra: így javítsd az otthoni levegő minőségét

Ferenczi Deborah, 2022. február 18 - Képek: Getty Images Hungary

Télen jellegzetes probléma, hogy a folyamatos fűtés következtében nagyon lecsökken a páratartalom. Ez számos kellemetlenséget okozhat mind számodra, mind kutyád számára. Ilyen tünetek közé tartozik a száraz, repedezett bőr vagy a kóros fáradékonyság.

Fontos tudni, hogy a magas páratartalom nemcsak télen okoz szenvedést az ebeknek, hanem nyáron is a nagy hőségben, így tulajdonképpen egy egész évben fennálló problémáról van szó. Így érdemes komoly hangsúlyt helyezni arra, hogy folyamatosan javítsd az otthoni levegő minőségét.

Mennyi az ideális páratartalom kutyák számára?

Általában a felnőtt kutyák számára a 30-70 százalékos páratartalom az ideális. Ellenben a fiatalabb kutyák, illetve nagyon idős ebek számára az optimum körülbelül 65 százaléknál van. Amennyiben a valóság ettől jelentősen eltér, azt bizony a kutyák is megérzik. Olyan tüneteket produkálhatnak, mint a nagyon száraz bőr és fakó szőrzet, a fáradékonyság, a nyálkahártyák szárazsága, és a nagy mennyiségű szőrhullás.

Mitől lesz jó otthon a levegő?

Ha a páratartalom alacsony a lakásban, akkor mindenképpen érdemes beszerezni egy párásító készüléket. Ami a tévhitekkel ellentétben teljesen biztonságos a kutyák számára. Az egyetlen, amire szükséges figyelni az, hogy ne olyan helyen legyen, amit az eb könnyen elér. Általában a kerámiás vagy üveges megoldások az ideálisak, melyeket a fűtőtestre lehet helyezni. Illetve a diffúzorok is jó megoldások lehetnek kiváltképpen, ha egy konkrét helyiséget szeretnél bepárásítani. Azt viszont nagyon fontos tudni, hogy az illóolajok veszélyesek lehetnek a kutya egészségére, így ezeket mindenképpen kerüld. A levegő minőségét az elérhetetlen helyeken rögzített növények is javítják, persze csak akkor, ha nem mérgezőek és kedvenced tényleg nem fér hozzájuk.

A túl sok páratartalom is árthat az ebnek?

Természetesen igen. Ez a probléma leginkább nyáron állhat fent, akkor mikor a természetes páratartalom is megnövekedik. Ilyenkor az ebek testhőmérséklete is emelkedik. Jellemző lehet a fokozott lihegés és nehézlégzés. Amennyiben ezt tapasztalod, mindenképpen orvosold a helyzetet. Ha a lakásodban lett túl magas a páratartalom, mindenképpen vedd el a párásítót és engedj be friss levegőt az ablakon. Folyamatos méréssel hamar beállíthatod az optimális szintet.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon