hirdetés

Szépek, de veszélyesek: ezekkel a fákkal vigyázz, ha kutyád van

Bodri Melissza

2021. június 14

A szép idő, a napsütés is vonzza a kutyásokat a szabadba. Ilyenkor mindenkinek kedve támad kertészkedni és növényeket ültetni. Köztudott, hogy egyes fajtákkal nem árt vigyázni. Vajon melyek azok a fafajok és cserjék, melyek kimondottan ártalmasak lehetnek kedvencedre nézve?

hirdetés

A parkok, az erdő, az otthoni kertek telis-tele vannak gyönyörű, ám olykor veszélyes növényekkel.  A köztük ólálkodó eb szimatolás vagy játék közben véletlenül bekaphatja és lenyelheti ezek részeit. Bár kevesen tudják, nem csupán a kertbe ültetett apró virágokkal vagy szobanövényekkel, hanem bizonyos fás szárú növényekkel is érdemes vigyázni. Hiszen nem mindegyik ártalmatlan az ebre nézve. Ez az ismeret különösen hasznos lehet akkor, ha a zöldben kirándultok vagy ültetni szeretnél valamilyen fát, cserjét a kertedbe. Ne feledd: ha olyan tüneteket tapasztalsz, melyek mérgezésre utalnak, akkor haladéktalanul fordulj állatorvoshoz!

A közönséges tiszafa

Ez a különösen dekoratív lombozatú növény nagyon sokoldalú tud lenni a kertekben. Kisméretű díszfaként vagy éppen sövényként is sokan feldobják vele a környezetüket, vadon manapság egyre ritkábban fordul elő. Azonban nagyon vigyázni kell vele, mert a piros maghéjon kívül a növény minden része halálosan mérgező. Ezért fokozottan ügyelni kell arra, hogy az eb ne tudjon hozzáférni, és akaratlanul a szájába venni a tiszafa részeit. Fogyasztása izomremegést, görcsöket, ájulást, és akár szívelégtelenséget is okozhat.

Torzsás ecetfa

Az ecetfát ecetszömörceként is ismerik, és különösen mutatós fának számít lombozata és csavart törzse miatt. Ám ne feledd, hogy a növény vöröses árnyalatú, jellegzetes kúpos termése és élénkzöld levele enyhén mérgező hatású lehet kedvencedre nézve. Érintése is allergiás reakciót okozhat. Ezért ha lehet, ne ültess olyan helyre ecetfát, ahol esetleg a háziállat is hozzáfér.

Kedvencedre fokozottan kell ügyelni a természetben.

Keleti tuja

A keleti tuja vagy más néven keleti életfa gyönyörű örökzöld, mely nagyon kedvelt növény, és gyakran találkozhatsz vele a parkokban, az út szélére ültetve vagy a kertek díszeként. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy a növény mérgező hatású, ugyanis fiatal hajtásai és toboztermése elfogyasztva gyomorproblémákat, hasmenést és hányást okozhatnak. Ezért, ha azt látod, hogy az eb a tuja környékén szaglászik, akkor ügyelj rá fokozottan, hogy véletlenül se kapja be a terméseket.

A tuja nagyon sok kertben megtalálható.

Magyal

Hazánkban a magyal mint örökzöld cserje vagy kisebb fa gyakori dísze lehet a kerteknek, ám ezzel a növénnyel is nagyon körültekintőnek kell lenni. A magyal piros, ágon ülő bogyójának elfogyasztása ugyanis súlyos gyomorbántalmakkal járhat és hasmenést is okozhat.

Vadgesztenye

Szintén gyakori a parkokban, fasorokban, kertekben a gyönyörű, terebélyes lombkoronájú közönséges vadgesztenye. Bár kérge, levele, virága hasznos a gyógyászatban, azonban nem árt vele vigyázni. Ugyanis fényes, vörösesbarna, jellemzően ősz végén érő termése kutyád számára veszélyes lehet. Ne hagyd, hogy kedvenced megrágja ezt, mert magas szaponintartalma miatt mérgező, és gyomorpanaszokat, bélirritációt is okozhat. Nem csupán ősszel kell résen lenni, mert a levél megrágcsálása is ártalmas lehet az egészségre nézve.

A vadgesztenye gyakori látvány a parkokban.

Kutyabenge

Ezt a Magyarországon is őshonos növényt népies nevén úgy is ismerik, mint lángfa, dögfa vagy kutyafa. A növény bogyója, hajtása és kérge enyhén mérgező, bár a kérgét megfelelő kezelés során gyógyászati célokra is hasznosítják. A kutyabenge fogyasztása émelygést, hányást, bélgörcsöket okozhat. Leginkább lomberdőkben és cserjésekben fordul elő, ezért leginkább a természetben történő kirándulások alkalmával találkozhatsz vele.

(Képek: Getty Images Hungary)

gyomorpanaszok hányás hasmenés kutya mérgezése kutya mérgezése tünetek mérgező fák mérgező növények veszélyes fafajok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink