hirdetés

Mit csinálj, ha nem tudsz kutyáddal orvoshoz menni? Mindent az online állatorvosi konzultációról

Ferenczi Deborah

2021. december 5 - Képek: Getty Images Hungary

A járvány számos olyan helyzetet teremtett, melyek azelőtt szinte elképzelhetetlenek voltak. Hirtelen minden átváltott online módra annak érdekében, hogy minél kevesebb emberrel kelljen érintkezni a mindennapok során. Ez a változás még az egészségügyre is kiterjedt, így mára már egy orvosi konzultációt is el lehet végezni online. Ez nincs másképp az állatorvosok esetében sem.

hirdetés

A covid megjelenése óta egyre népszerűbb lehetőség az online állatorvosi konzultációk megtartása. Hasonlóképpen, mint a humán orvoslásban, már az állatorvosok is elérhetőek az online tanácsadásra. Azonban van néhány különbség abban, hogy az online állatorvosok milyen szolgáltatásokat nyújthatnak legálisan. Íme néhány fontos tudnivaló az online állatorvosi szolgáltatásokról.

Hogyan működnek az online állatorvosi szolgáltatások?

Az online állatorvosi segítséget vagy általános tájékoztatást nyújtó szolgáltatások általában ingyenesek, vagy egy tagsági előfizetési csomag részét képezhetik abban az esetben, ha magánrendelőről van szó. Szolgáltatástól függően számos online felület állhat rendelkezésre, melyen lehetséges tartani a kapcsolatot, ez megtörténhet telefonhíváson, e-mailen vagy videohíváson keresztül is. Az online állatorvosi szolgáltatás jelentős segítségnek számíthat olyan helyzetekben, melyek nem igényelnek sürgősségi ellátást, hanem az általános egészségügyi kérdésekben ad tájékoztatást.

Az online állatorvosi konzultáció előnyei és hátrányai

Nyilvánvalóan az elsődleges előnyei közé tartozik, hogy otthonról történik, és nem igényel semmilyen jellegű utazást. Továbbá nem függ nyitvatartástól, hiszen szinte biztos, hogy van ügyelet is, amely elérhető. Az ilyen konzultációk azért is szükségesek, mivel segítenek meghatározni azt, hogy sürgős orvoshoz rohanni, vagy esetleg elegendő az otthoni kezelés, mert nem olyan súlyos a probléma. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg felesleges stressztől is megkíméled a kutyádat, mivel nagyon sok állatnak félelmet okoz már önmagában a rendelő látványa is. Viszont számos nagyszerű előnye mellett ennek is megvan a maga hátránya, mivel az orvosok jogilag online nem diagnosztizálhatnak, és gyógyszereket sem írhatnak fel.

állatorvos

Ennek az oka tulajdonképpen teljesen érthető, hiszen miután nem történt fizikai kontaktus vagy pontos kivizsgálás, kizárólag a tünetek egyeztetése, így csak hozzávetőleges diagnózist tud megállapítani az orvos. Ez valóban nem elegendő ahhoz, hogy pontos kórképet állítson fel, ami alapján meghatározza a gyógyszeres kezelést. Ehhez személyes konzultáció szükséges.

Mire használhatjuk az online állatorvosi szolgáltatást?

Ettől függetlenül még így is számos előnnyel jár az online konzultáció. Például elkerülhető az alaptalan pánik okozta felesleges orvoshoz rohangálás. Illetve az általános kérdéseket is fel lehet tenni, amikben készségesen segítenek az adott orvosok. Ha pedig bizonytalan vagy, hogy mennyire komoly a probléma, egyszerűen csak kikéred online az orvos véleményét, aki meg fogja állapítani, hogy mennyire sürgős meglátogatni a rendelőt.

Hogyan készülj fel rá?

Az online konzultáció során a legfontosabb, hogy alaposan készülj fel előtte, szedd rendszerbe a tüneteket, írd össze a kérdéseidet, észrevételeidet. Készíts pontos jegyzetet arról, hogy pontosan mit vársz ettől konzultációtól. Hiszen itt minden azon múlik, hogy te milyen részletességgel vázolod az orvosnak kutyád problémáit. Így a legfontosabb, hogy légy nagyon alapos, így biztosan nem csúszik félre az információ. Készítsd elő kedvenced oltási könyvét is!

Mikor veheted igénybe?

Tulajdonképpen bármikor igénybe veheted, amikor úgy érzed, hogy nem vagy biztos abban, hogy egészséges a kutyád. Akár tanácsokat is kérhetsz a táplálkozási útmutatástól kezdve a mozgásigény felmérésig, vagy a különböző táplálékkiegészítők használatáig. Abban az esetben, ha bizonytalan vagy bizonyos tünetek beazonosításában vagy esetleg második orvosi véleményre van szükséged egy meglévő diagnosztizálás után, kiváló megoldás lehet az online állatorvosi konzultáció igénybevétele.

állatorvos járvány kutya állatorvos karantén online állatorvos online konzultáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink