hirdetés

Te szoktál adni kutyádnak popcornt? Utánajártunk, egészséges-e nekik

László Enikő, 2022. február 18 - Képek: Getty Images Hungary

Szinte lehetetlen egy tál pattogatott kukoricával filmezni anélkül, hogy kedvenced kérlelő szemekkel meg ne jelenjen melletted. De vajon adhatsz neki belőle?

hirdetés

A pattogatott kukorica nagyszerű nassolnivaló, amelyet sokan szeretnek ropogtatni. És bármikor, amikor előkerül, szinte garantált, hogy kutyád ott lesz, és azon tűnődik, vajon ő is kaphat-e belőle. De vajon ez egészséges számára? Lehet, hogy nehéz ellenállni a könyörgő szemeknek, de mindig tájékozódj, mielőtt valami újjal etetnéd kedvencedet.

Egészséges a pattogatott kukorica?

Maga a pattogatott kukorica nem rossz a kutyák számára. A kukoricaszem valójában számos, a kutyatáplálkozás szempontjából fontos ásványi anyagot tartalmaz, például magnéziumot, mangánt, foszfort és cinket, valamint rostot és vitamint. Az, hogy a pattogatott kukorica ízletes legyen számunkra, az egy másik történet. A legtöbben a vajjal és sóval gazdagított változatot részesítik előnyben, pedig köztudott, hogy ez nem kifejezetten egészséges. Ugyanez vonatkozik a kutyákra is. A vaj, az olajok, a só és a pattogatott kukoricán lévő egyéb feltétek bélrendszeri zavarokhoz vezethetnek az ebeknél. Az olajban és a vajban lévő zsírok pedig szintén hozzájárulnak az elhízáshoz és az ezzel kapcsolatos egészségügyi problémákhoz.

Lehetséges mellékhatások és veszélyek

Ha kutyádat adalékanyagokkal, sóval és más ízesítésekkel ellátott popcornnal eteted, annak olykor súlyos következményei lehetnek.

Ezek a következők:

  • Emésztési problémák, amelyek hasmenéshez vezethetnek.
  • Kiszáradás a túl sok sótól.
  • Lehetséges vesekárosodás, ha rendszeresen túl sok sót fogyaszt.
  • Hosszú távon elhízás a magas zsírtartalmú pattogatott kukorica fogyasztása miatt.
  • A popcorn fizikai sérülést is okozhat. Megsértheti a fogakat és az ínyt, és fulladásveszélyt jelenthet.

Nem mindegy, hogyan készül a popcorn

Az egyszerű, ízesítetlen, forrólevegős pattogatott kukorica kellemes alkalmi csemege lehet kedvenced számára. Ennek elkészítéséhez azonban rendelkezned kell egy külön géppel, vagy akár serpenyőben kell kipattogtatnod. A lényeg, hogy lehetőleg ízesítetlen legyen a popcorn, mivel nem maga a kukorica egészségtelen, hanem az adalékanyagok.

A forrólevegős pattogatott kukorica és a mikrohullámú popcorn közötti fő különbség a szemek felmelegítésének módja. Előbbi forró levegőt használ, a mikró viszont mikrohullámokat küld a magokon keresztül. A szemeket egy zacskóban tartják, hogy felfogják a gőzt és elősegítsék a kukorica kipattogását.

Embereknek sem kifejezetten egészséges

A forrólevegős pattogatóhoz nincs szükség hozzáadott olajra vagy aromákra, de a boltban vásárolt mikrohullámú popcorn további összetevőket tartalmaz, például sót, olajat és vegyi aromákat. Maguk a zacskók is tartalmaznak perfluorozott vegyületeket (PFC), amelyek megakadályozzák, hogy az olaj átszivárogjon a zacskón. Ezek a vegyszerek bejutnak a pattogatott kukoricába, ami miatt sokan megkérdőjelezik, vajon egészséges-e a mikrohullámú popcorn.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon