hirdetés

Retteg a kutyusod a petárdától? 7 bevált módszer, amivel megnyugtathatod

László Enikő

2020. december 30

Szilveszter közeledtével a legtöbb gazdiban felmerül a kérdés: mi lesz a rémült kutyával? Az aggodalom nem alaptalan, a legtöbb kedvenc fél a hangos durrogástól. Mutatunk 7 módszert, amivel segíthetsz az ebnek, ha tűzijátékoznak környékeden.

hirdetés

Az újév és a szilveszter az emberek nagy részének egyet jelent az újrakezdéssel, fogadalmakkal, ünnepléssel. A kutyatartók fejében inkább az jár, hogy hogyan védjék és nyugtassák meg kedvencüket a tűzijátékok hangos zajától? Mi lesz, ha elszökik ijedtében? Hogyan csillapítsák állandó remegését? Ezeket a kérdéseket igyekszünk megválaszolni a felelős gazdiknak és segíteni abban, hogy a szilveszter ne legyen többé rémálom.

Mégsem tilos a a tűzijáték?

Felröppent a hír, hogy kormány idén betiltotta a tűzijátékok árusítását, illetve használatát. A kutyatartók öröme korai volt. (Bizonyos pirotechnikai eszközök azonban továbbra is illegálisak (például a petárda.) Később kiderült, hogy a tilalom csak a közterületekre vonatkozik, magánterületen engedélyezett használatuk. Az üzletekben pedig kaphatóak lesznek az efféle pirotechnikai eszközök. Az állatvédők mentesülnek a kijárási tilalom alól 2020.12.31 20 óra és 2021.01.01 5 óra között a megfelelő igazolás fejében!

Fő a biztonság!

Ha kertes házban laksz, érdemes ellenőrizni, nincs-e lyuk vagy gyenge pont a kerítésen, át tud-e bújni alatta kedvenced vagy éppen átugrani felette. Az adrenalin csodákra képes, ha normál esetben nem is szökős a kutyád, félelmében mégis képes lehet egérutat nyerni, ami tragédiához is vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy megbizonyosodj arról, hogy ez nem következhet be. Ha a házba valamilyen oknál fogva nem engedheted be, akkor kennelbe, teraszra, garázsba érdemes egy éjszakára elzárni, hogy biztonságban tudhasd. A gazda jelenléte pozitív hatással van kedvencére, ha magára hagyod, az csak tovább növeli benne a stresszt.

Arra is fontos ügyelni, hogy az esti sétát még sötétedés előtt, minél korábban megejtsd, amikor még kisebb az esély a tűzijátékozásra. Fontos, hogy ez mindenképpen pórázon történjen, hogy ne tudjon a kutya elszaladni, ha mégis hallana durrogást. A hám használata javasolt, mert a nyakörvből ijedtében könnyebben kibújhat kedvenced. A chipet is érdemes ellenőriztetni az állatorvossal, gyakran a szilveszterkor elszökött ebek azért nem „találnak haza”, mert chipjük nincsen regisztrálva.

Ha már biztonságba helyezted őket, jöhet a nyugtatás. Bizonyára sokak számára ismerős a helyzet, amikor kutyájuk a legkisebb helyekre igyekszik elbújni és félelmében megállíthatatlanul remeg. Mit tegyél ilyen esetben?

Nyugi-csomó

Mostanában egyre elterjedtebb és sok esetben hatásos módszer a nyugi-csomó. Lényege, hogy egy kötést teszel kutyádra, ami olyan pontokat érint, ami által fokozódik annak biztonságérzete. Használhatsz hozzá fáslit, kendőt, sálat, szinte bármit, ami a kezed ügyébe akad, a lényeg hogy puha és komfortos legyen. Fontos, hogy ne kösd túl szorosra, és 15 percnél tovább ne hagyd rajta!

A kötés helyes felhelyezését az alábbi videó mutatja:

Kutyaruha

Ugyanazon az elven alapszik, mint a nyugi-csomó. Egy szűk, de nem szoros kutyaruha viselése megnyugtathatja kedvencedet. Erre a célra vannak speciális viharkabátok és viharmellények is, amiket arra fejlesztettek ki, hogy maximális komfortérzetet nyújtsanak a kutyák számára.

Hangosítsuk fel a tévét vagy a rádiót

Próbáld meg a durrogás zajait elfedni zenével vagy a felhangosított tévével. Ezzel elterelheted kutyád figyelmét a félelemkeltő zörejekről.

Játék és jutalom

A figyelemelterelés másik módszere lehet, ha játszani kezdesz kedvenceddel vagy finom falatokkal kínálod. A legtöbb kutya nem tud ellenállni legkedvesebb labdájának vagy néhány ízletes nasinak. Jutalmat és dicséretet akkor alkalmazz, ha nyugodt, különben a félelmet erősítheted meg benne helyes viselkedésként.

Légy te is nyugodt!

Ha azon stresszelsz, hogy kedvenced hogyan érzi magát, a szorongást át is ragaszthatod rá. Ezért viselkedj nyugodtan, mintha minden rendben lenne, ezáltal biztosítod őt is arról, hogy felesleges aggódnia.

Természetes nyugtató nyakörv

Léteznek nyugtató hatással rendelkező nyakörvek, melyek különféle stresszt okozó helyzetekben segíthetnek kutyádnak. Ezek természetes növényi alapanyagokat tartalmaznak, így használatuk teljesen biztonságos. Hasonló működési elv alapján vásárolhatsz erre a célra kifejlesztett párologtatót, cseppeket, spray-t vagy akár jutalomfalatot is. A különböző illóolajokkal azonban nem árt az óvatosság. Nem mindegy, milyet használsz és mekkora mennyiségben. Mindenképpen kérd ki állatorvosod véleményét az alkalmazása előtt, mert az efféle készítmények akár ártalmasak is lehetnek kedvencednek. Asztma esetén pedig semmiképpen se használd!

Konzultálj az állatorvossal!

Ha már semmi nem hat, érdemes kikérni az állatorvos véleményét, aki gyógyszereket ajánlhat. Először mindenképpen növényi alapú készítmény javasolt, csak a legvégső esetben próbálj ki mást. Homeopátiás gyógymódokkal is sok esetben el lehet érni a szorongás megszűnését.

(Képek: Getty Images Hungary)

félelem kutya szilveszter nyugtató nyugtatás petárda stressz stresszoldás szilveszter szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink