A kutya halálát is okozhatja, ha sárgabarackot eszik: figyelj rá, hogy a magját semmiképp se fogyassza el

Ferenczi Deborah, 2022. május 23 - Képek: Getty Images Hungary

Lassan itt a nyár, és ez azt jelenti, hogy nemsokára beköszönt a sárgabarackszezon is! Biztosan te is imádod ezt az ínycsiklandó gyümölcsöt, azonban azt nagyon fontos tudnod, hogy a magját minden esetben el kell távolítani. A kutya ehet sárgabarackot, de ha nem figyelsz, mérgezéses tünetek is felléphetnek.

Fontos tudni, hogy míg a gyümölcs húsa egyáltalán nem mérgező, sőt kifejezetten egészséges nassolnivaló lehet az ebed számára, addig a sárgabarack magja nyomokban cianidot tartalmaz, ami rendkívül káros, sőt sok esetben halálos lehet nagyobb mennyiségben a kutyád számára. A barack egyébként önmagában kiváló vitamin-, tápanyag- és antioxidánstartalmú gyümölcs. Azonban a leveleit, magját és a szárát nem szabad megenni.

A mérgezésre utaló jelek

Ha egész barackot eszik a kutyád, az egyébiránt mérgező mag sok esetben még fulladást is okozhat. Abban az esetben pedig, ha sok magot fogyasztott kedvenced, akkor figyelned kell, nem jelentkeznek-e a mérgezésre utaló tünetek. Fontos tudni, hogy a toxicitás jelei már 15 perccel a barack elfogyasztása után észrevehetőek, ezért gyorsan kell reagálnod. Amennyiben az alábbi tünetek egyikét tapasztalod, azonnal fordulj állatorvoshoz.

  • nehézlégzés
  • tág pupillák
  • élénkpiros íny
  • fáradtság
  • gyengeség
  • letargia
  • sokk – ez nagyon súlyos tünet, amennyiben ezt tapasztalod, akkor életveszélyben van az állatod!

A kutya ehet sárgabarackot, de a magnál trükközik a természet

A sárgabarack rossz része a magban, a szárban és a levelekben található. Ezek mérgezőek a kutyák számára, mert cianidot tartalmaznak. A hidrogén-cianid sója a természetben bizonyos típusú algákból, gombákból és baktériumokból származik. Bizonyos növényekben is megtalálható, a cél, hogy megakadályozzák a növény elfogyasztását. A cianid toxin gátolja a sejtek oxigénszállításához szükséges enzimet, így megakadályozza a megfelelő oxigénfelvételt. Ha a kutyád mérgező mennyiségű cianidot nyel le, gyorsan elpusztulhat!

Hogyan tanítsd meg a kutyádat, hogy ne egyen meg káros anyagokat?

Ahhoz, hogy a kutyád ne egyen meg olyan dolgokat, melyeket nem szabad, nevelned és képezned kell. Elsősorban győződj meg arról, hogy kedvenced jól ismeri az olyan alapvető parancsokat, mint a „ne”, a „nem” és „dobd el”. Arra is érdemes ránevelni, hogy ne fogadjon el semmit idegenektől és ne egyen fel dolgokat a földről. Ezek életmentőek lehetnek abban az esetben, ha valami mérgezőt akar elfogyasztani. Amennyiben pedig mégis megtörtént a baj, feltétlen mihamarabb fordulj állatorvoshoz, ugyanis az állatod élete múlhat a gyors orvosi kezelésen.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon