hirdetés

2021 legnépszerűbb kutyanevei: egyre több a Covid nevű házi kedvenc

László Enikő

2021. december 29 - Képek: Getty Images Hungary

Míg egyeseket híres sportolók, távoli úti célok vagy éppen kedvenc sorozatuk inspirált a névadásban, sokakat a koronavírus.

hirdetés

A kutyák számára választott nevek gyakran tükrözik azokat a dolgokat, amelyek a legfontosabbak az emberek számára. A szenvedélyeiktől és érdeklődési köreinktől kezdve egészen a minket körülvevő világban zajló eseményekig. Az elmúlt évben megemelkedett háziállatok örökbefogadási aránya, és az otthon töltött többletidő miatt 2021-ben sok kutya kapott érdekes nevet.

A Rover idén is összeszedte a leggyakoribb háziállat-neveket. Több mint egymillió főt számláló adatbázisukból összegezték az eredményeket, melyek sokak számára igen meglepőek lettek.

Az USA legnépszerűbb szukakutya-nevei sorrendben: Bella, Luna, Lucy, Daisy, Zoe, Lily, Lola, Bailey, Stella, Molly

Az USA legnépszerűbb kankutya-nevei sorrendben: Max, Charlie, Cooper, Buddy, Milo, Bear, Rocky, Duke, Tucker, Jack

Ezek viszonylag átlagos nevek, többségük hazánkban is népszerű. De nem a következők!

A koronavírus ihlette a gazdikat

Az Egyesült Államokban a koronavírussal kapcsolatos nevek közül idén a Fauci volt a legnépszerűbb. 270%-kal többen hívják így házi kedvencüket, mint tavaly. A név ihletője Anthony Fauci virológus, az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója. A Covid név tavalyhoz képest 35%-kal gyakrabban fordul elő, a Zoomot pedig 443%-kal többen választották, mint előző évben. (A Zoom egy videokonferenciák lebonyolítására létrehozott felület, amit a home office miatt rengetegen használnak, főként céges megbeszélésekre.) Érdemes még megemlíteni a Pfizert és a Vax-t (mint vaccination, azaz oltás) is, amik szintén gyakran váltak kutyanevekké.

Olimpikonokról nevezték el állataikat

A tokiói olimpia sportolói idén sok kutyanevet inspiráltak, ezek közül a Suni név (az olimpiai aranyérmes Suni Lee után) 113%-os növekedést mutatott tavalyhoz képest. A legnépszerűbb olimpia által ihletett kutyanév Katie, őt követi Tom, Naomi, Simone és Suni, az ötödik helyen.

Az amerikai kutyatulajdonosokat utazási célpontok is motiválják

Mivel a járvány alatt sok időt töltenek otthon az emberek, és sokan késleltetik utazási terveiket, a nemzetközi befolyással bíró kutyanevek egyre népszerűbbek.

Az Eiffel kutyanév az év ötödik legfelkapottabbja, 1363%-os növekedéssel. A francia ihletésű nevek közül a legnépszerűbbek a Dior (+153%), Caviar (Kaviár) (+463%), Dijon (+513%), Baguette (Bagett) (+73%), Champagne (Pezsgő) (+1%) és Voltaire (+213%) nevek. Az olaszok által inspirált nevek közül a Bologna és a Gabanna 163%-kal, illetve 363%-kal emelkedett.

Hírességek inspirálta nevek

Míg az utóbbi években Taylor Swift énekesnő miatt rengetegen nevezték el kedvenceiket Taylornak, ebben az évben csökkent ennek népszerűsége. Nem úgy, mint a közkedvelt koreai bandának, a BTS-nek, ugyanis a csapattagokról igen sok amerikai nevezte el kedvencét. A hírességek közül többek között idén Jennifer Lopez, Doja Cat és Aretha Franklin is csatlakozott a névihletőkhöz.

A sorozat- és filmkarakterek idén is taroltak

Az örök klasszikusnak számító Jóbarátok 2021-ben is inspirálta a gazdikat. A szereplők közül Phoebe Buffay vitte a prímet, de a top 5-be bekerült még Joey, Gunther, Chandler és Ross is.

A másik nagy kedvenc a Mandalorian volt. A Star Wars inspirálta nevek közül a Grogu, a Baby Yoda, a Boba, az Obi, a Mandalorian és persze Csubakka voltak a legnépszerűbbek.

De a reality-showk is megihlették az Egyesült Államok gazdijait, akik a Keeping up with the Kardashiansből, a Survivorből, a Love Islandből vagy éppen a Három hónap jegyességből vették a névötleteket.

A Marvel-filmek karaktereiről idén is sokan nevezték el kedvenceiket, egyeseket pedig a technológia inspirált. Így vannak kutyák, macskák, akiket Google-nek, Sirinek vagy éppen Amazonnak hívnak. Másokat az űrutazás ihletett meg, emiatt Elon Musknak, Bezosnak vagy Asternek neveztek el számos amerikai kedvencet.

érdekesség kutya Covid kutyanevek népszerű nevek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink