2021 legnépszerűbb kutyanevei: egyre több a Covid nevű házi kedvenc

László Enikő, 2021. december 29 - Képek: Getty Images Hungary

Míg egyeseket híres sportolók, távoli úti célok vagy éppen kedvenc sorozatuk inspirált a névadásban, sokakat a koronavírus.

A kutyák számára választott nevek gyakran tükrözik azokat a dolgokat, amelyek a legfontosabbak az emberek számára. A szenvedélyeiktől és érdeklődési köreinktől kezdve egészen a minket körülvevő világban zajló eseményekig. Az elmúlt évben megemelkedett háziállatok örökbefogadási aránya, és az otthon töltött többletidő miatt 2021-ben sok kutya kapott érdekes nevet.

A Rover idén is összeszedte a leggyakoribb háziállat-neveket. Több mint egymillió főt számláló adatbázisukból összegezték az eredményeket, melyek sokak számára igen meglepőek lettek.

Az USA legnépszerűbb szukakutya-nevei sorrendben: Bella, Luna, Lucy, Daisy, Zoe, Lily, Lola, Bailey, Stella, Molly

Az USA legnépszerűbb kankutya-nevei sorrendben: Max, Charlie, Cooper, Buddy, Milo, Bear, Rocky, Duke, Tucker, Jack

Ezek viszonylag átlagos nevek, többségük hazánkban is népszerű. De nem a következők!

A koronavírus ihlette a gazdikat

Az Egyesült Államokban a koronavírussal kapcsolatos nevek közül idén a Fauci volt a legnépszerűbb. 270%-kal többen hívják így házi kedvencüket, mint tavaly. A név ihletője Anthony Fauci virológus, az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója. A Covid név tavalyhoz képest 35%-kal gyakrabban fordul elő, a Zoomot pedig 443%-kal többen választották, mint előző évben. (A Zoom egy videokonferenciák lebonyolítására létrehozott felület, amit a home office miatt rengetegen használnak, főként céges megbeszélésekre.) Érdemes még megemlíteni a Pfizert és a Vax-t (mint vaccination, azaz oltás) is, amik szintén gyakran váltak kutyanevekké.

Olimpikonokról nevezték el állataikat

A tokiói olimpia sportolói idén sok kutyanevet inspiráltak, ezek közül a Suni név (az olimpiai aranyérmes Suni Lee után) 113%-os növekedést mutatott tavalyhoz képest. A legnépszerűbb olimpia által ihletett kutyanév Katie, őt követi Tom, Naomi, Simone és Suni, az ötödik helyen.

Az amerikai kutyatulajdonosokat utazási célpontok is motiválják

Mivel a járvány alatt sok időt töltenek otthon az emberek, és sokan késleltetik utazási terveiket, a nemzetközi befolyással bíró kutyanevek egyre népszerűbbek.

Az Eiffel kutyanév az év ötödik legfelkapottabbja, 1363%-os növekedéssel. A francia ihletésű nevek közül a legnépszerűbbek a Dior (+153%), Caviar (Kaviár) (+463%), Dijon (+513%), Baguette (Bagett) (+73%), Champagne (Pezsgő) (+1%) és Voltaire (+213%) nevek. Az olaszok által inspirált nevek közül a Bologna és a Gabanna 163%-kal, illetve 363%-kal emelkedett.

Hírességek inspirálta nevek

Míg az utóbbi években Taylor Swift énekesnő miatt rengetegen nevezték el kedvenceiket Taylornak, ebben az évben csökkent ennek népszerűsége. Nem úgy, mint a közkedvelt koreai bandának, a BTS-nek, ugyanis a csapattagokról igen sok amerikai nevezte el kedvencét. A hírességek közül többek között idén Jennifer Lopez, Doja Cat és Aretha Franklin is csatlakozott a névihletőkhöz.

A sorozat- és filmkarakterek idén is taroltak

Az örök klasszikusnak számító Jóbarátok 2021-ben is inspirálta a gazdikat. A szereplők közül Phoebe Buffay vitte a prímet, de a top 5-be bekerült még Joey, Gunther, Chandler és Ross is.

A másik nagy kedvenc a Mandalorian volt. A Star Wars inspirálta nevek közül a Grogu, a Baby Yoda, a Boba, az Obi, a Mandalorian és persze Csubakka voltak a legnépszerűbbek.

De a reality-showk is megihlették az Egyesült Államok gazdijait, akik a Keeping up with the Kardashiansből, a Survivorből, a Love Islandből vagy éppen a Három hónap jegyességből vették a névötleteket.

A Marvel-filmek karaktereiről idén is sokan nevezték el kedvenceiket, egyeseket pedig a technológia inspirált. Így vannak kutyák, macskák, akiket Google-nek, Sirinek vagy éppen Amazonnak hívnak. Másokat az űrutazás ihletett meg, emiatt Elon Musknak, Bezosnak vagy Asternek neveztek el számos amerikai kedvencet.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon