hirdetés

A kutyák is képesek szerelembe esni? Íme a tudomány válasza

Buzgó Csilla

2021. február 14

Az ebek értelmi szintje a kutatások alapján megfelel egy 1-2 éves kisgyerekének. Dőreség volna azt feltételezni, hogy képtelenek lennének beleszeretni egy fajtársukba, vagy akár egy emberbe?

hirdetés

Amikor úgy érzed, szinte beleszeretsz egy kiskutyába, nem jársz messze a valóságtól. A testedben zajló kémiai folyamatok ugyanis nagyjából hasonlóak ebben az esetben, mint akkor, amikor egy számodra kedves személy megdobogtatja a szívedet. Az összetartozás, a bizalmas, gyengéd érzések oxitocint, azaz egyfajta boldogság- és szerelemhormont szabadítanak fel benned.

Akár valóra is válhatna Susi és Tekergő love storyja

Azok a kutyák, akiket MRI-gépekben vizsgáltak, és finom falatokkal, valamint dicsérettel halmozták el őket, agyuk ugyanazon részlegében mutattak aktivitást, mint ami az embereknél is működésbe lép jutalmazáskor. Meglepte a tudósokat, hogy az ebek egyformán lelkesen reagáltak a rágcsálnivalókra és az emberek kedvességére.

Ebből arra lehet következtetni, hogy nem csak azért kedvelik társaságunkat, mert tőlünk kapják a napi betevőt, hanem azért, mert tényleg bensőséges érzések fűzik őket hozzánk. Ez persze még nem szerelem.

Számos gazdi és kutyákkal dolgozó szakember számolt már viszont be olyan kutyapárosokról, akik szinte elválaszthatatlanok voltak, s  odaadással szerették egymást.

Dr. Marc Bekoff etológusprofesszor szerint ez nem csak a kémiai reakciókból, hanem a viselkedésből is leszűrhető.

– Ha úgy definiáljuk a szerelmet, mint hosszú távú elköteleződést, mely során a felek odafigyelnek a másikra, hiányérzetük támad, ha huzamosabb ideig távol vannak egymástól, örülnek, ha újra együtt lehetnek, illetve igyekeznek kielégíteni partnerük igényeit, sőt, akár utódokat is gondoznak együtt, akkor igen, a kutyák képesek a teljes értékű érzelmi kapcsolatra.

mondta Bekoff a vice.com-nak adott interjújában. Ez persze nem jelenti azt, hogy az emberek által romantikus szerelemként definiált állapotban vannak, hiszen ezt a kategóriát nem ők találták ki, hanem mi, a gazdáik.

A kémia varázslata a kutyatestben

A legtöbb beszámoló alapján a kutyák kötődése általában első látásra – illetve szimatolásra – szövődik. Az ebek ilyenkor hosszú ideig egymáshoz simulnak, nyalogatják egymást, és ha valamiért el kell válniuk, láthatóan szomorkodnak. A viszontlátást azonban kitörő örömmel fogadják: szeretett másik felükre ugrálnak, és hevesen csóválják a farkukat, miközben össze-vissza puszilják egymást.

Bekoff professzor kutatásai során nem csak háziasított kutyáknál figyelte meg ezeket a viselkedésmódokat.

– A vadonban láttam sakálokat udvarolni, majd elszenvedni a visszautasítást. Feltűnően bánatosan, szinte céltalanul ténferegtek utána, mintha nem tudtak volna magukkal mit kezdeni.

A tudós szerint az is előfordulhat, hogy ez a kötődés tartós marad.

– Egy barátom kutyája például „beleszeretett” egy, az övétől szinte teljesen különböző személyiségű ebbe, mégis elválaszthatatlan társakká váltak. Amikor Tika, a nőstény beteg lett, és amputálni kellett egyik lábát, Kobuk, a kan akkor sem tágított mellőle. Egy alkalommal, mikor észrevette, hogy kedvese állapota rosszabbra fordult, lélekszakadva rohant gazdájához, hogy figyelmeztesse őt. Így szerencsére időben kórházba tudták szállítani Tikát, megmentve ezzel az életét.

Természetesen nem állítjuk, hogy az ebek is ugyanúgy fogják fel a szeretet-szerelem témakörét, mint az emberek, hiszen két teljesen különböző faj vagyunk. A kutyák testében végbemenő kémiai folyamatok viszont igen hasonlóak a mieinkhez, ha egy számukra kedves fajtársukkal időzhetnek. A bizalom és a kötődés kialakításában nagy szerepet játszik az oxitocin, mely az embereknél és az ebeknél is a hipotalamuszban termelődik.

A kutyus szervezete az első találkozást követően természetesen emlékszik arra, hogy a másik eb váltotta ki benne ennek a hormonnak a felszabadulását, s azt az állatot attól fogva mindig ahhoz a kellemesen bizsergető érzéshez fogja társítani.

Tehát lehet, hogy a kutyaszerelem nem más, mint ösztönös, kémiai reakciókon alapuló viselkedésmód, és csak mi látjuk bele az emberekre jellemző érzéseket. Ennek ellenére meg kell hagyni, hogy látványnak rendkívül szívmelengető.

(Képek: Getty Images Hungary)

érdekességek kutya szerelmes szerelem tudomány Valentin-nap

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink