Volt tengerészgyalogos ment állatokat Afganisztánban: csapata és védencei nélkül nem hagyja el az országot

László Enikő, 2021. augusztus 24

A több mint tíz éve állatotthont működtető egykori katona nem hajlandó elhagyni az afganisztáni menhely védenceit, illetve munkatársait. A tálibok bevonulásával azonban nagy veszélyben vannak. Hogy mi lesz az állatotthon és az önkéntesek sorsa, az egyelőre kérdéses.

Paul “Pen” Farthing a kétezres évek elején szolgált a Brit Haditengerészetnél. Leszerelése után elhatározta, hogy segíteni szeretne az Afganisztán utcáin élő állatokon, így megalapította a Nowzad nevű menhelyet, ahol főleg kutyák, macskák, illetve szamarak élnek. A tálib hatalomátvétellel azonban ő és teljes csapata veszélybe került, Pen mégsem hajlandó elhagyni nélkülük az országot.

Úton a segítség?

Paul Farthing a brit külügyminisztériumhoz fordult segítségért. Az első információk arról szóltak, hogy a férfi számára tudnak helyet biztosítani egy repülőn, munkatársainak azonban nem, nem is beszélve az állatokról. Így Pen továbbra sem volt hajlandó magára hagyni csapatát. Ragaszkodott hozzá, hogy a külügy segítsen 68 dolgozójának, illetve azok családtagjainak elmenekülni az országból.

Ekkor még nem lehetett tudni, mi lesz a hátrahagyott állatokkal. Pen természetesen hozzájuk is ragaszkodott, ám helyzete egyre kilátástalanabbá vált, hiszen munkatársait sem tudta kimenekíteni a tálibok által már szinte teljesen elfoglalt országból.

Az elmúlt néhány napban mérges voltam, most már szinte nem érzek semmit. Nincs mit mondanom. De azon a napon, amikor a kutyákat el kell majd altatnom, újra mérges leszek.” – mondta Farthing.

Pen támogatóival Facebook élő videókon keresztül osztja meg a legfrissebb híreket az üggyel kapcsolatban. Hétfő délelőtt bejelentette, hogy Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke engedélyezte a 68 kollégájának kimentését az országból, illetve vízumot is biztosít számukra.

Mi lesz az állatokkal?

A kabuli menhelyen jelenleg 140 kutya, 60 macska, 12 szamár, lét ló, egy kecske és egy tehén él. Az Operation Ark nevű kezdeményezéssel adományokat gyűjtöttek, hogy egy tehergépet tudjanak bérelni, amin elférnének az állatok. A bérlés azonban igen sokba, 145 600 fontba, azaz majdnem 60 millió forintba kerül. A szükséges összeg meglepően hamar összejött, köszönhetően a hatalmas összefogásnak.

Pen azonban attól fél, hogy nem lesz elegendő helye, így pedig kutyáinak több mint felét kénytelen lesz elaltatni. Kabul utcáin pedig egészen biztosan nem élnék túl. Elmondása szerint 65 helyet tudna csak biztosítani az ebeknek, ez pedig azt jelenti, hogy az idős, sérült kutyákat idővel valószínűleg el kell majd altatnia. Azonban az összegyűjtött adományokat arra fordítja, hogy lehetőleg minél több védencének szerető otthont találjon Nagy-Britanniában.

Hogyan jött létre a menhely?

A menhelyet Pen 15 évvel ezelőtt alapította, miután Nawzadban felfigyelt két kóbor eb harcára. Az egyik közülük követni kezdte a férfit, aki idővel nagyon a szívéhez nőtt. A kutyát a városról nevezte el, és később megalapította a Nowzad nevű állatmenhelyet, ahol főként kutyák, illetve bántalmazott szamarak élnek.

A Nowzad klinika.

Pen egy klinikát is alapított, ahol nők tanulhatnak állatorvosnak. Afganisztánban ez az első ilyen intézmény. Azonban ezek a nők most féltik életüket. Farthing attól tart, hogy kollégáit elfogják a tálib harcosok, és megfosztják őket teljes szabadságuktól, egyéni akaratuktól.

A legfrissebb információk szerint tehát a csapat hamarosan repülőre szállhat, Pen elmondása alapján pedig az összegyűjtött adományokat arra fogja fordítani, hogy új otthont keressen védenceinek Nagy-Britanniában.

(Képek: Getty Images Hungary)

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon