hirdetés

Az argentin dog, a hófehér erőgép: vadász- vagy őrző-védő kutya?

Csupor Erik, 2023. január 20 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan rajonganak érte, vannak azonban, akikből ösztönös félelmet vált ki ez a hatalmas, csupa izom kutyafajta látványa. Egy biztos: aki látott már dinamikusan mozgó argentin dogot, soha nem fogja elfelejteni a belőlük áradó energiát és félelmetes testi képességeit. Milyen kutyák ők, és milyen gazda mellé valók igazán?

hirdetés

Nem túl nagy múltú, fiatal kutyafajta, ami szinte mérnöki pontossággal megtervezett tenyésztés és szelekció eredménye. A 20. század első felében egy argentin testvérpár, a Martinezék, egy olyan, „idealizált kutya” kitenyésztésébe kezdtek, aminek a célja az volt, hogy létrejöjjön egy ideális nagyvad-vadászatra alkalmas kutyafajta, amelyik kiváló az őrző-védő munkában, ugyanakkor nagyszerű családi kutya is. Tekintettel arra, hogy akkoriban az argentinok elsősorban vaddisznókra és pumákra vadásztak lóhátról, alapvető elvárás volt, hogy ez az új kutyafajta rendkívül erős, atletikus és kitartó legyen ahhoz, hogy egy vadat akár napokon keresztül üldözzön nappal és éjszaka, megállás nélkül.

A Martinez testvérek jegyzeteiből kiderül, hogy a tenyésztés alapjait az azóta már kihalt cordobai harci kutya alkotta, amit 9 másik fajtával kereszteztek a programban. Ezek között előfordult a német dog, a fehér ősbulldog, a bullterrier, de a családbarátság érdekében a boxer és a bordeaux-i dog is. Az így kialakult fajtát sokáig Argentínán kívül kevés helyen ismerték, az első egyedek a 70-es években kerültek az USA-ba és Európába.

Karakter, személyiség

Az argentin dog egy kemény, rendkívüli testi adottságokkal rendelkező fajta. Mivel mindig falkában tartották és vadásztak vele, ráadásul az argentin családok környezetében élt, magasfokú szociális ösztönrendszerrel rendelkezik. Ugyanakkor a falkához nem tartozó más kutyákkal hajlamos a rendkívül domináns fellépésre. A vadászösztön mind a mai napig átlagon felül erős benne, aki már látott a zsákmánya után iramodó, szabályosan transz állapotba kerülő argentin dogot, az bizony ezt a látvány soha nem felejti majd el. A boxer és bordeaux-i dog ősöknek köszönhetően kiváló családi kutyának nevezhető, a családtagokkal kapcsolatban szeretetteljes és ragaszkodó, a falkához nem tartozó idegenekkel szemben azonban általában tartózkodó. Kiváló ösztönkészlete miatt általában pontosan be tudja azonosítani az ártó szándékkal közeledőket, és hatékonyan fellép ellenük.

Méret és szőr

Az argentin dog nagy termetű kutya, a ma élő példányok átlagos marmagassága 60-70 cm, átlagos súlyuk pedig 35-45, esetenként 50 kilogramm. Szőrük rövid és hófehér színű, a fejtájékon kisebb sötét folt megengedett. A fehér szőrszín egyébként egy kifejezett tenyésztési cél volt a Martinez testvérek szemében, hiszen a vadat űző lovas vadászoknak sötétben is észre kellett venniük és nem keverhették össze a vaddal a saját kutyáikat. A fehér szín az ősbulldogok és a bullterrierek génkészletének öröksége.

Képezhetőség

A argentin dog egy értelmes, okos, ugyanakkor más vadászkutyákhoz hasonlóan nagy önállósággal rendelkező, meglehetősen öntörvényű kutyafajta. A vadászat, a nagyvadak lefogása a vérében van, ösztönösen működik, erre tanítani sem igazán kell. Kiváló szaglása miatt számos országban használják sikeresen kereső- és mentőkutyaként. Hatalmas testi ereje miatt pedig rendőri és katonai szolgálatra is alkalmas, őrző-védő feladatokra könnyen és jól oktatható. A munkában az egyetlen korlát az argentin dogok valóban átlagon felüli vadászösztöne, hiszen ha e fajta zsákmányt lát, bizony hajlamos az eredeti feladatot félbehagyva a vad után lódulni. Minderről csak rendkívüli következetességgel szoktatható le, ha leszoktatható egyáltalán.

Aktivitás

Múltjából adódóan az argentin dog egy rendkívül energikus, mozgékony és sok mozgatást igénylő fajta. Kitartása és hatalmas ereje miatt szinte minden mozgásformában társ tud lenni, ideális kísérő hosszú túrákon, gyalog vagy biciklivel. Ahhoz azonban, hogy más kutyákkal játszhasson és együtt legyen, bizony nagy szükség van a korai szocializációra. Kitartása és ereje miatt mind Észak-, mind pedig Dél-Amerikában a mai napig aktívan használják vadászatra, leggyakrabban vaddisznók ellen, amiket könnyedén utolérnek. 2-3 argentin dog a nagyobb méretű disznókat is képes lefogni, ártalmatlanná tenni.

Egészség, élettartam

Az argentin dog, köszönhetően annak, hogy nem vált divatossá, egészséges fajtának tekinthető, átlagos élettartama 11-12 év. Más fehér szőrű kutyákhoz hasonlóan az argentin dogok is értintettek az öröklött, születéskori süketségben, jellemzően a kiskutyák 10%-át érinti a kétoldali süketség, vagy csökkent hallóképesség. Ezeket az egyedeket általában az első hallásvizsgálatot követően kiszelektálják az állományból. A süketség mellett a zöldhályog vagy glaukóma és a gégebénulás fordul elő esetenként a fajtánál.

Való egy kezdő kutyásnak az argentin dog?

Erre a kérdésre a válasz az inkább nem, mint igen. Az argentin dog egy átlagon felüli erejű és dominanciájú kutyafajta, ami, mint korábban említettük, erős vadászösztönökkel rendelkezik és vadász múltja miatt meglehetősen öntörvényű. Ezért sikeres szocializációjához, neveléséhez és képzéséhez sok tapasztalatra és foglalkozásra van szükség. Emellett óriási energiája és mozgásigénye miatt megfelelő tartásához nagy térre is kell, ami ráadásul betonbiztosan elkerített. Hiszen, ha szökni tud, bizony a környéken levadássza a haszonállatokat és a vadállatokat, de a szomszéd macskáját is egészen biztosan. A felelős tenyésztők általában arra is felhívják a figyelmet, hogy tartását inkább vidéken javasolják, ez a kemény, domináns vadászkutya nem igazán való városba és a pár tíz négyzetméteres kutyafuttatókra. Igazi terepük a nagy, korlátok nélküli terek, ahol úgy tudnak dolgozni és szolgálni, ahogy azt a Martinez testvérek megálmodták 100 évvel ezelőtt.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon