hirdetés

Harcolj a vírusok ellen béta-glükánnal: így támogatja a hatékony immunválaszt

Ferenczi Deborah

2022. január 24 - Képek: Getty Images Hungary

Hallottál már a béta-glükánről, mint az immunerősítés és a vírusok elleni harc egyik nagyágyújáról? Utánajártunk, hogy mi is pontosan az anyag szerepe az immunerősítésben, és mikor, milyen formában adható kutyád számára.

hirdetés

Maga a béta-glükán egy egész hatóanyagcsoportot foglal magába. A természetben is előforduló poliszacharid, aminek több altípusát különítik el attól függően, hogy hány szénatom kapcsolódik a molekulához. Természetes cukor, gombák, növények és baktériumok sejtfalának alkotóeleme. Oldható és oldhatatlan formában egyaránt létezik: az oldhatatlan béta-glükán jóval nagyobb biológiai aktivitással rendelkezik. A hatás attól is függ, miből nyerik ki a hatóanyagot.

Miben található béta-glükán?

Gabonafélékben, gombákban, sőt bizonyos baktériumokban is. Ám nem mindegyik típusban találhatóak meg ugyanazok a hatóanyagok, másképp dolgozza fel és hasznosítja azokat az állat szervezete. A legáltalánosabb forrás az élesztő sejtfala, de megtalálható béta-glükán a gabonakorpában (például a zab- és árpakorpában), a tengeri fűfélékben és néhány gombában is.

Mire használják?

Tulajdonképpen évszázadok óta alkalmazzák a gabonafélékből és a gombákból kinyert változatát. Nem csupán gyógyászati szempont szerint eredményes, számos helyen alkalmazzák kozmetikai célokra is. Elsősorban természetesen az immunrendszer megerősítésére és stimulálására való. Kiválóan veszi fel a harcot a legtöbb vírussal szemben, fogyasztásától a szervezet védekezőrendszere olyan „lökést” kap, melynek segítségével könnyebben győzhetőek le vagy előzhetők meg a betegségek.

A kutyák egészségének is jót tehet

A kutyákra gyakorolt pozitív hatását számos állatkísérlet bizonyította. Szájon át történő alkalmazása például nagymértékben növeli parvovírus és a veszettség elleni oltásra adott immunválasz hatékonyságát. Sőt valamelyest kedélyjavító hatása is bizonyított, így például daganatos betegségek esetén jelentős mértékben csökkentheti a stresszt és ezáltal javíthatja is a beteg állapotát. De alapjáraton a legfontosabb hatása egyértelműen az immunrendszer erősítése és az immunválasz gyorsítása.

Kérd ki állatorvos véleményét!

Elengedhetetlenül fontos, hogy mielőtt elkezdenél béta-glükánt adni kedvencednek, kérd ki állatorvos véleményét, és kizárólag olyan készítményt válasz, ami alkalmas az ebek számára. Tehát nem embernek szánt, hanem kifejezetten állatgyógyászati alkalmazásra megfelelő terméket válassz. Az adagolással kapcsolatban pedig elengedhetetlen, hogy kikérd szakember véleményét.

béta-glükán kutya betegség kutya egészség kutya egészségmegőrzés kutya immunrendszer természetes immunerősítő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink