Közleményben reagált az FCI az ukrán helyzetre: pénzt gyűjtenek az ukrán kutyabarátoknak, az oroszok nem rendezhetnek FCI díjakat adó kiállításokat

László Enikő, 2022. február 28 - Képek: Getty Images Hungary

Szankciókkal sújtja a Nemzetközi Kinológiai Szövetség az oroszokat, emellett bankszámlát nyitott a rászoruló ukrán kutyabarátok, tenyésztők megsegítésére.

Hétfő délelőtt az FCI (Nemzetközi Kinológiai Szövetség ) Facebook-oldalán megjelent egy közlemény, amelyet vasárnap egy rendkívüli ülés előzött meg. Az FCI Általános Bizottságának tíz tagja, köztük az elnök, Dr. Jakkel Tamás szolidaritását fejezi ki az ukrán kutyatartók, tenyésztők felé, emellett szankciókkal is sújtja az oroszokat.

A következőkben idézzük közleményüket:

„Az FCI Általános Bizottsága hivatalosan elítéli az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek Ukrajna elleni invázióját. Ez a konfliktus és az agresszió senkit nem hagyhat közömbösen, és mindannyian aggódunk, szomorúak és dühösek vagyunk.

Az orosz hadsereg ukrajnai inváziója kutyás közösségünk egész családját is teljes szorongásba hozta. Ez a háború nagy veszélynek tette ki tenyésztőinket és kutyáikat, közvetlenül veszélyeztetve jóllétüket és életüket. Sokaknak menekülniük kellett, mások bizonytalan körülmények között élnek túl, menedékházakban bújnak meg, ahol nagyon szűkösek az élelmiszerkészletek és az alapvető áruk. Mégis, ezekben a szörnyű és embert próbáló időkben nem hagyták el kutyáikat!

Ezek a borzasztó körülmények ellentmondanak az FCI írott prioritásainak és jólléti ajánlásainak, valamint politikánknak és céljainknak.

A kialakult helyzet arra késztette az FCI Általános Bizottságát, hogy 2022. február 27-én, vasárnap rendkívüli ülést tartson. Fontos döntések születtek az FCI és Általános Bizottságának törvényes keretein belül, az FCI alapszabálya és szabályzata alapján. 2022. március 1-től további értesítésig az Orosz Kinológiai Szövetség (RKF) nem rendezhet – orosz területen – olyan eseményt, amelyen FCI címeket vagy díjakat osztanak ki (CACIB kiállítások, CACIT, CACIAG versenyek, stb.)

Annak érdekében, hogy Tagjaink/Szerződéses Partnereink és más személyek kifejezzék szolidaritásukat és segítségüket az ukrán nép kutyabarátai/tenyésztői/tartói felé, az FCI kifejezetten erre a célra bankszámlát nyit, ahol az adományokat szívesen fogadjuk, és teljes átláthatóság mellett továbbítjuk az Ukrán Kennel Szövetség (UKU) és a háború által súlyosan érintett, súlyosan rászoruló, Ukrajnában élő vagy a szomszédos országokba menekült ukrán tenyésztők megsegítésére. Az FCI jelentős mértékben hozzájárul ehhez az alaphoz.

További részleteket a következő napokban közlünk. Az FCI egy hatalmas közösség, egy egységes és erős család, úgyhogy álljunk ki mindannyian és mutassuk ki szolidaritásunkat Ukrajna iránt!”

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon