Ismerd meg a hallássérülteket segítő kutyákat: így jelzik, ha figyelni kell

László Enikő, 2021. november 8

A hangjelző kutyák hatalmas segítséget jelentenek hallássérült gazdáiknak. Jelzik, ha csengetnek, szól az ébresztőóra, csörög a telefon vagy esetleg sír a baba. Ismerd meg munkájukat!

A kutyák kétségkívül rendkívül hasznosak az ember számára. Számtalan dologban nyújtanak számunkra segítséget, gondoljunk csak a vakvezető, mentő, kereső, rohamjelző vagy rendőrkutyákra. De ott vannak mellettünk akkor is, amikor a nyájat vagy a portát kell őrizni és még a háborúkban is hősiesen helytálltak. Naphosszat lehetne sorolni, az élet hány különböző területén vannak segítségünkre. A segítőkutyák egy valamilyen nehézséggel küzdő gazdát (például látás- vagy mozgássérült, szorongó, cukorbeteg, epilepsziás) támogatnak lelkileg és fizikailag egyaránt, a nap szinte minden egyes percében. Közéjük soroljuk a vakvezető, hangjelző, mozgássérült-segítő, rohamjelző és személyi segítő kutyákat.

Mit csinálnak a hangjelző kutyák?

A hangjelző vagy hallássegítő ebek a siket, halláskárosult embereknek jelentenek hatalmas segítséget. Olyan hangjelzésekre figyelmeztetik gazdájukat, mint a csengő, ébresztőóra, telefon, füstjelző, vagy ha valaki a nevüket mondja. Ugatás helyett bökdöséssel jeleznek, majd gazdájukat odavezetik a hang forrásához. Nem parancsra dolgoznak, ezért különösen nehéz dolguk van, hiszen mindig önállóan kell cselekedniük.

Magyarország első hangjelző kutyája Chili volt, akit 2011-ben a Kutyával az Emberért Alapítvány vizsgáztatott le sikeresen.

Kiből válhat hangjelző kutya?

A NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület viselkedési tesztekkel választja ki a képzésre alkalmas kölyköket, azok 3 napos és 6 hetes korában. Hangjelző kutyának bármilyen méretű eb alkalmas, a lényeg, hogy intelligens és nyugodt temperamentumú legyen. A szoros kötődés nagyon fontos kelléke a kiképzésnek. Ezért a nyolc hetes korba ért kutya együtt tanul hallássérült gazdájával, egy oktató segítségével. Folyamatosan gyakorolnak, minél változatosabb helyszíneken, szituációkban. A kutyák (és a gazdák) körülbelül másfél-két éves korukra szereznek annyi tapasztalatot és tudást, hogy vizsgázhatnak. Ha ezt sikeresen teljesítik, megkapják a hivatalos igazolványt, amivel az eb bárhova elkísérheti gazdáját.

A NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület videójában láthatjuk, hogyan jelez egy ilyen kutya különböző helyzetekben:

Lelki támaszt is nyújtanak

A hangjelző kutyák a jelenlegi helyzetben különösen nagy támaszt nyújtanak gazdáik számára. A hallássérültek ugyanis a maszk miatt nem tudnak szájról olvasni, a szituáció, amikor valaki az utcán beszélni kezd hozzájuk pedig kellemetlen is lehet számukra. Természetesen az eb nem tud ezen segíteni, de lelkileg támaszt nyújthat a gazdának. A hangjelző kutyák ugyanis nagymértékben javítják egy nagyothalló személy életminőségét, hiszen mindig figyelmeztetik őket, emellett pedig „hétköznapi kutyaként” mindig mellettük állnak. Alvás közben ezek a négylábúak különösen nagy biztonságot nyújtanak a hallássérülteknek, hiszen segítségükkel nem zárják el magukat teljesen a külvilágtól. Mégpedig azért, mert tudják, ha valami történne, kedvencük azonnal figyelmeztetné őket.

Hogyan jeleznek?

Mint már említettük, a hangjelző kutyák dolga különösen nehéz, hiszen nem kapnak parancsot az embertől. Rendkívül önállónak kell lenniük, hiszen maguk keresik fel a hang forrását, legyen az a forrásban lévő víz zubogása vagy a csengő, telefon. Ha megtalálták, mi okozza a zajt, odamennek a gazdához és orrukkal megbökik a kezét. Fontos, hogy ne ugatással, hanem kontaktussal jelezzenek. Például, ha csengetnek, a kutya megérinti gazdáját, majd az ajtóhoz kíséri, ezzel mutatja, hogy onnan jön a hang forrása. A hangjelző kutyák akár életeket is menthetnek. Gondoljunk csak arra, ha akkor jeleznek, amikor megszólal a füstjelző. Munkájuk rendkívül fontos és becsülendő.

(Kép: Getty Images Hungary)

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon