hirdetés

Hero Dog 2020: ők Amerikában az idei év legbátrabb kutyái

László Enikő

2020. szeptember 14

Október 19-én kiderül, ki lesz az idei év Hero Dog díjának győztese. Bemutatjuk 2020 döntőseit és lenyűgöző történeteiket.

hirdetés

Szeptember 10-ig szavazhattak az amerikai állampolgárok, hogy melyik kutya legyen idén a Hero Dog (magyarul: Hős Kutya) díj nyertese. Kétségkívül mindegyikőjük és rajtuk kívül még sok más eb méltó lenne a címre, ám csak egyikőjük kaparinthatja meg. Az eredmények október 19-én derülnek ki egy televíziós műsor keretében. Lássuk, kik az idei döntősök!

A tavalyi győztes, Lady.

Blue ll P491

Blue 2011 és 2018 között szolgált az amerikai hadseregben. Afganisztáni küldetésén több mint háromszáz harcban vett részt, melyek során rengetegszer mentette meg bajtársai életét azzal, hogy felhívta figyelmüket a közelükben lévő robbanóeszközökre. Később Japánban dolgozott. Nyugdíjazása után első gazdája, akivel Afganisztánban szolgált, örökbe fogadta. 2018 novembere óta családban tölti mindennapjait, hatalmas szeretettel körülvéve.

Dolly Pawton

Dolly egy segítőkutya, aki azonnal jelez, ha gazdája, Amy Sherwood vércukra leesik vagy szívverése hirtelen felgyorsul. Mielőtt a kutya mellé került volna, Amy igen zárkózott, szorongó természettel bírt, ám Dolly megnyitotta előtte a világot. Nem kell senki másra támaszkodnia, csak szerető kutyájára, aki hatalmas önbizalmat ad neki a mindennapokban. Amy-nél egy korábbi trauma miatt poszttraumás stressz szindróma alakult ki, ami miatt sokszor az ágyból is nehezére esett kikelni. Ennek mára vége. Oly mértékben inspirálja csodálatos kutyája, hogy könyvet is írt róla. A művet iskolákban is bemutatják, a cél az, hogy megismertessék a gyerekeket a segítőkutyákkal.

Olive

Olive-ot Los Angeles utcáin kóborolva találta meg Brandon McMillan, a Lucky Dog című televíziós program műsorvezetője. Később segítőkutyának képezték ki, olyan ebnek, aki lelki támaszt nyújt elhanyagolt, bántalmazott gyerekeknek. Együtt megy velük a bírósági tárgyalásokra, ezzel növeli önbizalmukat, érzelmileg támogatja őket. Egy kiskorúnak ez hatalmas segítség, hiszen sajnos sok esetben saját szülei ellen kell vallania a bíróságon, ami rendkívül nagy bátorságot igényel. Olive 2016 óta 300 gyermeknek segített.

MacKenzie

MacKenzie-t világra jöttétől fogva egy éven át a gyomrába vezetett csöveken keresztül kellett táplálni, mert születési rendellenessége miatt magától képtelen lett volna enni. Szájpadlás műtéte után képes lett egyedül inni és enni. Több száz születési rendellenességgel született kölyköt nevelt fel élete során, ezzel esélyt adva nekik a boldog életre. Tisztogatja, neveli, gondozza őket, mintha csak a sajátjai lennének. MacKenzie iskolákba is jár, ahol érzékenyítő órákat tart. Megtanítja a gyerekeket arra, hogy fogadják el azokat, akik kicsit mások, mint az egészséges emberek vagy állatok. Ezáltal nyitottabbak, elfogadóbbak lesznek minden élőlény felé. Habár a kis csivava nem tud ugatni, hangját így is tökéletesen hallatja, csak egy kicsit másképp, mint a többi kutya.

K9 Remington

Remington egy mentő- és keresőkutya, aki nemrég vonult nyugdíjba. Egész életében embereken segített. Rengeteg eltűnt személyt talált meg munkája során, de dolgozott több tűzoltóságnál is. Emellett sok rendezvényen vett részt, ahol népszerűsítette a keresőkutyákat, és tűzvédelmi bemutatókat is tartott kollégáival. 2019-ben váratlan módon kellett nyugdíjba vonulnia, ugyanis rákkal diagnosztizálták. Az állatorvos eutanáziát javasolt, de gazdája nem engedte. A kórházi számlák hatalmasra nőttek, de Remi hajlandó volt küzdeni, és adományokból sikerült fedezni a hős kutya költségeit. Teljesen még mindig nem épült fel, de sokkal jobb kondícióban van, mint korábban. Továbbra is járja az országot, hogy népszerűsítse a keresőkutyák munkáját.

Aura

Aura segítőkutya, aki siket gazdája füle, amióta az egy rakéta támadás következtében elvesztette hallását Afganisztánban. Kedvence segítségével újra önálló és magabiztos lehet, és ma már biztonságban érzi magát szerető társa mellett. A gazda állítja, hogy bármikor elcserélné hallását Aurára, annyira a szívéhez nőtt. Kutyája segítségével bejárta a világot, sokat utaznak és túráznak a hegyekben.

K-9 Cody

Cody karrierje elején robbanószereket kutatott fel Irakban, ezzel pedig rengeteg katonát mentett meg. Ezután a Mall of Americában dolgozott, ami az USA egyik legnagyobb bevásárlóközpontja, száznál is több bolttal. Feladata itt is hasonló volt, szintén robbanóanyagokat kellett keresnie. Kivételes tehetsége van ezek felkutatásában, bombariadók során gyakran hívják átvizsgálni az érintett területeket.

Természete igazán elbűvölő és szeretetre méltó. Egy eset is ezt bizonyítja:  egy parkban egy másik szolgálati kutya lábon harapott egy kislányt. Cody-t hívták az elsősegély sátrához, hogy megnyugtassa a rémült gyereket, aki azonnal abbahagyta a sírást, miután meglátta és megsimogatta az ebet. Bátorrá vált, ahogy az itt felsorolt kutyák közül mindenki. Bármelyikük is nyeri el a díjat, annyit már biztosan megtanított nekünk, embereknek, hogy a szeretet hatalmas erőt képvisel ezen a világon.

(Képek: Getty Images Hungary)

hero dog awards híres kutyák hős kutyák mentőkutya segítőkutya terápiás kutya vakvezető kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink