hirdetés

Mesés utolsó évek: egyre több a kutyáknak való idősotthon

László Enikő

2021. április 3

Idősek otthona kutyáknak? Amerikában és Japánban már lehetséges. Ezek az intézmények kifejezetten koros ebeket fogadnak, akiknek a menhelyeken igen kevés esélyük van arra, hogy örökbe fogadják őket, utolsó éveiket meleg otthonban töltsék.

hirdetés

Az utóbbi években egyre több kutyáknak való idősek otthona nyitotta meg kapuit szerte a világon. Abban különböznek az átlagos állatmenhelyektől, hogy kifejezetten öreg ebeket fogadnak be, hogy azok nyugodtan és szeretetben tölthessék hátralévő idejüket. Több módon is kerülhet be állat. Vagy saját gazdájuk mond le róluk, mert már nem tudja ellátni őket, nincs hozzá kellő anyagi fedezete, vagy menhelyről érkeznek, ahol igen kicsi esélyük van arra, hogy befogadják őket. Az emberek általában nem szeretnek idős kedvenceket új családtagnak, mert félnek, hogy elvesztésük túl korán következne be, és ez hatalmas fájdalom lenne számukra. Pedig minden kisöreg megérdemelné, hogy utolsó éveit egy meleg, szerető otthonban tölthesse.

Egy idős kutya is rengeteg örömöt hozhat a családba.

Mi a helyzet hazánkban?

Jelenleg az országban két kifejezetten idős állatok gondviselésével foglalkozó menhely létezik. Simon Adrienn egy Cegléd melletti tanyán fordítja – magánszemélyként – minden erejét az idős, beteg állatok ellátására. A Papamaci Árvái Alapítványt pedig Sorger György álmodta meg. Az egyesületnél olyan szolgálatás is igénybe vehető, amiből csak néhány létezik a világon.

„Egy támogatói szerződés, mely a támogatónak és az alapítványnak is segít. Lényege, hogy támogató vállalja egy minimális összeg rendszeres fizetését az alapítványnak, ennek fejében a szerződésben megjelölt kisállata az alapítvány védőszárnya alá kerül. Ha az idős gazdival bármi végleges történik, (haláleset, bénulás, kényszerből otthonba kerülés) az alapítvány minden külön költség nélkül átveszi a kisállatot. Élete végéig gondozza vagy gazdásítja. Sajnos, máig érthetetlen módon minimális rá az érdeklődés, nem igazán megy nekünk a hirdetés, terjesztés… ennyi állat mellett (kb. 100) nem sok idő marad” – mondta Sorger György, az alapítvány vezetője.

Amerika az élen

Amerikában több, kifejezetten idős kutyák számára kialakított idősek otthona is létezik. A leghíresebb az Old Friends Senior Dog Sanctuary, ahol beteg, öreg ebeknek nyújtanak teljes ellátást, a nap 24 órájában. Ezek a kutyák menhelyekről, sintértelepekről érkeznek, és szinte semmi esélyük sincs arra, hogy örökbe fogadják őket. Ennek ellenére gazdát is keresnek a náluk élő kutyáknak, de ha nem jelentkezne értük senki, akkor is maximális gondoskodás mellett és szeretetben élhetik napjaikat. Emellett érzékenyítő programokat is tartanak, hogy megismertessék az emberekkel, hogy egy idős állat is mennyi boldogságot hozhat egy család mindennapjaiba. A szervezet a lehető legjobb ellátást biztosítja védenceinek, minőségi táplálás és állandó egészségügyi felügyelet mellett.

Az alábbi angol nyelvű videóban megtekinthető, hogyan jött létre az alapítvány:

A michigani Silver Muzzle Cottage is hasonló elvek alapján működik. Azok az ebek, akik állandó egészségügyi ellátást igényelnek, itt élhetik le életüket. Akiknek pedig nincsen ilyen gondjuk, azokat örökbe lehet fogadni tőlük. Magánemberektől és állatmenhelyektől is fogadnak idős, sérült kutyákat, akiknek maximális ellátást biztosítanak.

A fent említetteken kívül még számos hasonló intézmény működik Amerikában.

Japán

A Japánban lévő Roken Hompo koncepciója kicsivel eltér az előzőektől. A japánok állatszerető emberek. 2015-ös statisztikák szerint közel 20 millió kutyával élnek együtt, míg gyerekből csupán 16 millió volt akkoriban. A kutyabarát gazdák nehéz szívvel altatják el idős kedvenceiket, a Roken Hompo pedig erre talált egy megoldást.

Olyan állatokról gondoskodnak, akikről gazdáik már idő és energia hiányában már képtelenek, de nem szeretnének róluk teljesen lemondani, kimondani a halálos ítéletüket. A tulajdonosok befizethetik kutyájukat egy speciálisan ebek számára létrehozott idősek otthonába, a Roken Hompoba. Egy közepes méretű négylábú havi ellátásáért kb. 222.000 forintnak megfelelő összeget kell fizetni. A magas árak ellenére átlagosan havi tíz ebről gondoskodnak az otthonban, ahol igyekeznek minél jobban kielégíteni a beteg, sérült, idős kedvencek igényeit.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatvédelem beteg a kutya idős kutya idősek otthona kutyáknak kutya öregedés menhely öreg

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink