hirdetés

Így fejlődnek a kiskutyák a második hétben: képek a kis szuperhősökről

Jóvári Krisztina

2020. december 6 - Képek: Jacks and Bears Kennel

Mi történik a kiskutya első 9 hetében, mielőtt még az új gazdihoz kerülne? Sokan nem tudják milyen fejlődési állomásokon megy keresztül egy kölyök, és mekkora tenyésztői munka van ebben a néhány hétben.

hirdetés

Cikksorozatunkban 6 kis szuperhős fejlődését kísérheted végig a születéstől a gazdikhoz kerülésig. Ők a Jacks & Bears kennel legfiatalabb berni pásztor kiskutyái, akik november 10-én látták meg a napvilágot. Megmutatjuk, hogyan telt a kicsik második hete.

Doctor Strange elégedetten pihen

Mi történik a második héten?

Az előző cikkben a kiskutyák születésétől kezdve az első hetet kísérhettük végig. Ez az időszak kritikus a kicsik számára, olykor sajnos előfordul, hogy 1-1 kölyök elpusztul valamilyen fejlődési rendellenesség miatt. A 6 kis szuperhős azonban életerős és egészséges, nagyon szépen fejlődtek az első hétben is.

Ekkor még csak kúsztak-másztak a kölykök, míg a második hét vége felé már egyre inkább „lábra állnak” – akár csak pár másodpercre – néhány lépés erejééig. Többször botladoznak, feldőlnek miközben próbálkoznak az apró lábaikon járni. Még nem fejlődött ki teljesen az egyensúlyérzékük és egy-egy étkezés után a hasuk is lehúzza őket.

Flash és Elektra jóllakottan: kajakóma kiskutya módra

Szemek és fülek

A második héten a kiskutyák szeme is elkezd kinyílni a 10. nap körül. Először csak résnyire, így már érzékelik a fényt is. Ezt követően napról-napra egyre jobban kinyílnak, és érdeklődve figyelik egymást és az embereket is. A tenyésztők ilyenkor megvizsgálják a kicsik szemszínét, hiszen a berni pásztornál a barna szem a kívánatos. A kék szem – attól függetlenül, hogy egyik vagy mindkettő kék színű – tenyésztésből kizáró hiba.

Rena már nyitott szemekkel figyeli a körülötte lévő világot

A szemek mellett a kicsik füle is nyitva lesz, így már hallanak. A zajokra elkezdenek figyelni, az emberi hangokra szintén emelik a fejüket. A látásuk és hallásuk miatt egyre gyorsabban reagálnak anyjuk jelenlétére, sietnek oda hozzá.

Kiegészítő táplálás lehetősége

Nagyobb alomszám esetén általában már a második héten (esetleg, ha kevés a szuka teje) megkezdik a tenyésztők a kölykök kiegészítő etetését. Ilyenkor tejpótlót (kutyatápszer) kevernek be a kicsiknek, majd cumisüvegből segítenek rá a táplálásukra. Némely tenyésztő ehelyett kecsketejet ad a kiskutyáknak, mert sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, valamint könnyen emészthető.

Az alvás továbbra is a napi rutin része maradt

A kiegészítő etetés gyakorisága és mennyisége az anyakutya tejmennyiségéhez igazodik. Ha kevesebb a tej, többször szükséges tejpótlót adni a kicsiknek. Ezt általában pár próbálkozás után elfogadják. Mivel több tejpótló készítmény is rendelkezésre áll, érdemes kipróbálni különböző termékeket, amennyiben a kiskutyák mégsem fogadnának el egy adott tápszert.

A kis szuperhősök örömmel fogadták a kutyatápszert, ami meg is látszik rajtuk: a születési súlyuk több mint háromszorosát nyomták a második hét végén.

Thor végül Daisy lábát választotta párnának

Az első féregtelenítés

A szuka vemhesség előtti rendszeres féregtelenítése esetén is előfordulhat, hogy a kicsik az anyaméhben vagy az anyatejjel megfertőződnek. A második hét végén megtörténik a kiskutyák első féregtelenítése.  Ehhez pasztát használnak a tenyésztők, amit fecskendővel nyomnak a kicsik szájába.

Milyen tenyésztői munka van mindezek mögött?

Legtöbbször a tenyésztők egy helységben alszanak a kölykökkel, ezáltal éjjelente körülbelül 3 óránként felkelnek ellenőrizni az etetést. Előfordul ugyanis, hogy segíteni kell egy-egy kiskutyának, mert a többiek arrébb lökdösik, és így nem jut neki elég tej. Ezen kívül az anyakutyánál mindig odafigyelnek, hogy az összes emlőjéből egyenek a kölykök. Ha valamelyik begyullad a felhalmozódott tejtől, az nagy fájdalmat okoz a szukának, illetve lázzal, bágyadtsággal jár. Ilyen esetben mindenképp szükséges állatorvoshoz fordulni.

A tenyésztő iránti bizalom egyik jele

Nem elhanyagolható feladat a kicsik tisztán tartása sem. Naponta többször cserélik a tenyésztők az elletőláda aljában lévő plédeket, illetve pelenka alátéteket, hogy a kiskutyák környezete száraz maradjon.

(Képek: Jacks and Bears)

 

alom berni pásztor Jacks and Bears kiskutya kiskutya fejlődése tenyésztés tenyésztő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink