hirdetés

Miért is kell az infralámpa a kiskutyák fölé? Márton Attila különvélemény

Márton Attila, 2022. április 1 - Képek: Getty Images Hungary

Számos olyan dolog van, amely egy tenyésztőnek alap dolog, viszont az egyszerű halandónak eszébe sem jutna, amikor megesik a „gyermekáldás”. Nem kell mindig nagy dolgokra gondolni. Ezek közül az egyik az infralámpa használata, ami jóval fontosabb szerepet tölt be, mint elsőre gondolnánk.

hirdetés

A kutyák összetett lények. A világban betöltött szerepük, biológiájuk és viselkedésük alapján egyaránt. Számos apró trükk és protokoll létezik, amelyek követésével biztosíthatjuk, hogy egy alomnyi kölyökkutya egészségben teljes életet éljen az elkövetkezendő évek során. Az összetettségre jellemző a születési és tartási körülmények kialakítása is, mivel sok esetben az sem mindegy, hogy milyen fajtáról beszélünk.

Nem csak meleget ad

Ha infralámpát látunk, annak használatát annak tudjuk be, hogy hőt akarunk termelni. Kölyökkutyák esetében félig-meddig igaz is, ha egyből az ugrik be, hogy melegben szeretnénk tartani őket. De a történet nem áll meg ennél a pontnál, számos fajta esetében nagyon komoly kihatása van a külső megjelenésre is.

Leginkább barna szőrszínű kutyák esetében van jelentősége, legyen szó bármilyen színárnyalatról. A szőrzet milyenségét, selymességét és a színezet tónusosságát nagyban javítja, ha a kölykök életük első szakaszát infralámpa alatt töltik. Ennek hiánya nem okoz nagy gondot, de a fakó bunda nem igazán azt sugallja, hogy gazdája túl egészséges lenne.

Tenyésztők számára a fajtaleírásnak való megfelelés fontos. Hiszen ekkor tudjuk azt mondani, hogy az adott kutya saját fajtájának jellemzőit hordozza. Vannak fajták, amelyeknél a szőrszín esetében a fekete tűzöttség nem kívánatos megjelenés. A tenyésztők évek óta az infralámpa használatával védik ki ennek megjelenését. És hogy a dolog még komplikáltabb legyen, van egy fajta, amelynél ez nem igazán működő praktika. A németjuhászok esetében a banán alakú hát miatt az infralámpa használata sajnos nem fejti ki a megfelelő hatást.

A szőrzet fejlődésére való kihatása mellett, az infralámpának rendkívül fontos szerepe van a retina tökéletes fejlődésében is és meglepő módon a PRA – az egyik legrettegettebb genetikai hátterű szembetegség – genetikai szűrés eredményét is megváltoztatja, ha megfelelő módon használják.

A lelki békesség

Ki ne szeretné jobban a napsütést, mint a hideget és esőt? Számos kutyafajta is így van ezzel. Sok fajta abszolút a meleg éghajlatot részesíti előnyben. Nekik a mentális békéjük szempontjából is fontos, hogy egy olyan közegben lássák meg a napvilágot, ahol a komfortosság a jellemző. Főleg a borús, őszi és téli napokon lehet hangulatjavító egy alomnyi kutyának és az anyakutyának a nyári napsütést idéző érzet.

A kutyák nagyon hamar megkezdik a fejlődést. Nemcsak biológiai, hanem mentális értelemben is. A korai élmények nagyon komoly mértékben hozzájárulnak a későbbi viselkedésükhöz. Amint látjuk, kölyökkutyákkal foglalkozni összetett és sok kihívást rejtő vállalkozás. Nagyon sok esetben aprónak tűnő, de sok mindenre kiható praktikákat is be kell vetni. Vagy legalábbis célszerű.

És aki épp ésszel eljutott a végére – és ráadásul a megjelenés napján olvasta – nézzen rá a publikálás dátumára. A fenti böszmeség – amit azért olykor-olykor még nekem is fájt megírni – köszönőviszonyban sincs a valósággal. De a kulturált tréfa az emberiség része. Jó dolog.

Csak a pontosság kedvéért: a fentiből annyi igaz, hogy az infralámpát a tenyésztők tényleg használják. Abból a célból, hogy az alomnak állandó hőmérsékletet biztosítsanak, megvédve ezzel a kölykök szervezetét a hőingadozás jelentette veszélyektől és az olyan fertőzésektől, mint például a herpeszvírus, amely az első két hétben halálos fenyegetést jelent.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon