hirdetés

Ezzel a módszerrel csaltak ki többszázezret a nőtől

Szénási Szimonetta

2023. május 9 - Képek: Getty Images Hungary

Már a megegyezésnél gyanús volt az eladó, később pedig beigazolódott, hogy egy csalóval volt dolga a vásárlónak.

hirdetés

A Baltimore-ban élő Stacey Johnson nagyon vágyott egy csau csaura. Össze is gyűjtötte a pénzt, majd 1000 dollárért, azaz közel 350 ezer forintért megvette a hőn áhított kiskutyát. Ám hatalmas csalódás lett a vásárlás vége, mert idővel kiderült, a hölgy egy internetes csaló áldozata lett.

Lánya hiányát pótolta volna

Az asszony akkor döntött a kutyavásárlás mellett, mikor lánya végleg kirepült a családi fészekből, hogy elkezdhesse az egyetemi tanulmányait. A fajtában biztos volt: egy csau csaut szeretett volna. Az interneten kezdett keresgélni, és rövidesen rábukkant egy szimpatikus tenyészetre. Mivel addigra már számos oldalt megnézett, azokhoz viszonyítva mindent szokványosnak talált, így nem volt oka gyanakodni. Mint elmondta, korábban is volt csau csauja, ráadásul azt is hasonlóképp vette, így nem gondolta, hogy bármi balul sülhet el.

Már akkor gyanakodnia kellett volna, amikor több honlapon is szembejött vele a kiszemelt kutya képe, ám csak az első telefonbeszélgetés ébresztette fel benne a kételyt. Az eladó ugyanis el akarta neki küldeni a kiskutyát. Rábeszélésképp azt ígérte, hogy a kölyök játékait és egyéb holmijait is feladják, ha a nő belemegy a „postázásba”. Az asszony először nem egyezett bele, és ragaszkodott ahhoz, hogy személyesen menjen el a kiskutyáért.

Akkor már mindenképp meg kellett volna szólalnia a vészcsengőnek, amikor a „tenyésztő” az orvosi kartonért, illetve az állat egyéb papírjaiért előre utalást kért. Ráadásul a kisállatbiztosításért is utalni kellett egy tetemes összeget. Némi hezitálás után a nő végül mindenben partner volt, és 1000 dollárt utalt át. Ezt követően izgatottan hívta fel a lányát, hogy elújságolja: hamarosan gazdi lesz!

Hiába várt

Gondoljuk, innen már könnyen kitalálod a történet végét: a szóban forgó csau csau sosem érkezett meg az izgatott asszonyhoz. Átverték, méghozzá csúnyán, ám cseppet sem szokatlan módon.

Mint a fogyasztóvédelemmel foglalkozó marylandi Better Business Bureau nevű szervezet elnök-vezérigazgatója, Angie Barnett rámutatott, számos esetben verik át hasonló módszerrel a gyanútlan vásárlókat. Eladásra kínálnak valamit, amiért előre kérik a pénzt, ám a kínált áru – vagy jelen esetben kutya – sosem érkezik meg.

Az adott eset annyiban volt komplikáltabb, hogy a csalók még egyszer felkeresték a károsultat, majd arra hivatkozva, hogy a kutya szállítása közben extra kiadások jelentkeztek, megpróbáltak még több pénzt kicsikarni tőle. Ahogy a szakember magyarázta, ez az úgynevezett „kettős átverés”, hiszen kétszer is megpróbálják becsapni a naiv ügyfeleket – gyakran sikerrel.

Az internetes csaló többször is próbálkozott

Stacey lánya is kommentálta a történteket. Elmondta, hogy neki már az édesanyja telefonhívása után egyértelmű volt, hogy sosem fog kiskutyát kapni az előre elutalt pénzért.

Tanulság: soha semmit látatlanul!

Az eset nagy tanulsága, hogy sosem szabad látatlanul pénzt kiadni a kezedből! Először is fontos, hogy megbizonyosodj róla, korrekt tenyésztővel (semmiképp sem szaporítóval!) van dolgod, majd a kívánt kutya szemrevételezése után, a megfelelő papírok kitöltése és aláírása után történjen meg a fizetés. Sok internetes csaló szedi így, vagy hasonló módszerekkel áldozatait, így mindig legyél résen!

a jogász válaszol bűntény csalódottság csau csau jog online vásárlás online világ szaporító szaporító felismerése tenyésztő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink