hirdetés

Ivartalanítási pályázat indul a Magyar Falu Program keretein belül: 14000 állat számára lehet elegendő az összeg

László Enikő

2021. április 19 - Forrás: MTI

Pályázat indult a kutyák mikrochippezésére, ivartalanítására, illetve veszettség elleni oltására. Egy-egy önkormányzat másfél millió forintért igényelhet támogatást.

hirdetés

Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltására, valamint kutyák és macskák ivartalanítására a falvak önkormányzatai számára. Jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A felesleges szaporulat elkerülése érdekében rendkívül fontos az ivartalanítás. Emellett számos egészségügyi előnye is van.

Másfél millió forint támogatás igényelhető

Gyopáros Alpár elmondta, a Magyar Falu Programon belül meghirdetett pályázaton egy-egy önkormányzat legfeljebb másfél millió forint támogatási összeget igényelhet.

Az elegendő felkészülési idő biztosítása érdekében a kiírásra két hónap múlva lehet benyújtani az első pályázatokat. Ezután az érintetteknek 30 napjuk van a beadott anyag véglegesítésére. Az utolsó benyújtási határidő július 18-a.

Ovádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elmondta, az állatvédelemről indított internetes kérdőívre több mint 262 ezer válasz érkezett. A véleményüket elmondók kiemelt feladatként jelölték meg az ivartalanítási program kiszélesítését. Emellett a felelős állattartásra való felhívást és a civil szervezetek támogatását is fontosnak tartották.

Az ivartalanítással kapcsolatban számos tévhit kering.

14000 állat ivartalanítására lehet elegendő

A miniszteri biztos hozzátette, a támogatás célja, hogy az 5000 főnél kisebb állandó lakosságú településeknek segítséget nyújtson a nem kívánt állatszaporulat mérséklésére. A most meghirdetett 500 millió forintos keret 14000 állat ivartalanítására elegendő.

A pályázat keretében az önkormányzat támogatást igényelhet. Ezáltal nyújt segítséget a település lakóinak a kutyák és macskák állatorvos által elvégzett ivartalanításához, az állatok veszettség elleni védőoltásához, valamint mikrochippel való megjelöléséhez.

(Képek: Getty Images Hungary)

felelős kutyatartás ivartalanítás kutya veszettség oltás mikrochip pályázat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink