hirdetés

Minden idők legnagyobb kutyatartója: egy mongol császár ötezer ebet dédelgetett

Ferenczi Deborah, 2021. augusztus 14

Az emberiség történelme során minden idők legnagyobb kutyatartója a mongol Kublai Khan király volt. Nem kevesebb, mint 5000 masztiffot birtokolt királyi udvarában. Úgy tartotta, hogy ezek a kutyák valójában oroszlánok és veszély esetén valódi nagymacskákká változnak. 

hirdetés

Nem ritka jelenség, hogy a történelem során bizonyos állatokat kiemel egy-egy népcsoport és komoly misztikumot emel fel köréjük. Számos olyan kultúra létezik, mely még az eredettörténetét is egy konkrét állattól vezeti le. Megfigyelhető, hogy ezeket az állatokat Isten ajándékának tartják és komoly természetfeletti segítséget várnak tőlük. Nem volt ez másképp Kublai Khan idejében sem, mikor az oroszlánkutyákat ruházták fel mindenféle legendás földöntúli képességgel. 

A Kublai Khan és az oroszlánkutyák  

Kublai-Khan (1215-1294) a Kínát uraló Yuan-dinasztia talán leghíresebb császára volt. Különlegessége ennek a korszaknak, hogy olyan egyedülálló kultúrát hoztak létre, mely egyaránt ötvözte a mongol illetve a kínai hagyományokat, szokásokat. Hatalmas lépést tett meg azzal, hogy annak ellenére, hogy az addigi mongol kánok szimplán birtokolták, vagy ha úgy tetszik leuralták Kínát, addig ő mindezt deklarálta a Yuan-dinasztia létrehozásával. Továbbá számos kínai kulturális gyakorlatot is bevett, mint például az oroszlánra rendkívül hasonlító kutya tartását is, melyből udvarában mintegy 5000 tartózkodott. Egyes források szerint ezek a kutyusok si-cu, míg mások szerint tibeti spánielek, vagy massztiffok voltak, egy biztos, hogy nagyon hasonlított az adott kutyafajta a oroszlánokra. Mindez annak volt köszönhető, hogy az oroszlánszerű kutyákat különleges és misztikus állatoknak tartották ebben az időben. Hűen ábrázolja ezt számos Yuan-kori alkotás, bronz és agyag figurák, illetve különböző tintarajzok. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért voltak ily népszerűek az oroszlánkutyák ebben a kulturális közegben? 

Az oroszlánkutyák legendája

Az adott kutyákról úgy tartották ebben az időszakban, hogy valóságos oroszlánok, vagy legalábbis azok szelleme lakozik bennük. Veszély során a szellem életre kel, így a kiskutyát hirtelen oroszlánná változtatja. Ezt a legendát számos misztikus mese támasztja alá, melyek kivétel nélkül úgy tartják, hogy az ebek különleges misztikus erővel vannak felhatalmazva. A legenda szerint nem csupán az oroszlán lakozik bennük, hanem a meghalt szerzetesek lelke is. Valószínűsíthető, hogy többek között ezért is tartott ötezer kiskutyát a Kublai Khan az udvarában. 

A világ első fajtaleírása 

A Pekingi Kennel Klub tulajdonában található egy olyan, e korból származó dokumentum a si-curól, mely a világ első fajtaleírását tartalmazza:

feje az oroszláné, pofája mint a bagolynak, szája mint a béka szája, virágszirom a nyelve, rizsszemek a fogai, teste mint a medvének, erős háta a tigrisé, farka a főnixé, lábát a dús szőr hasonlatossá teszi az elefántéhoz, csillogó nagy sárkányszeme van, s a mozgása olyan kecses, mint az aranyhalé a vízben.

Elképesztően érdekes, hogy bizonyos kultúrák miért ragadnak ki egy-egy állatot és ruházzák fel természetfeletti erővel. Láthatjuk, hogy a Kublai Khannak oly fontos volt ez a misztikum, hogy végül nem csupán azzal írta bele magát a történelembe, hogy ő volt a híres Yuan-dinasztia megalapítója. Hanem azzal is, hogy ő lett minden idők legnagyobb kutyatartója. 

(Képek: Getty Images Hungary)

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon