hirdetés

Kutyasétáltatás helyett: az esős napokra

Molnár Enikő, 2023. június 8 - Képek: Getty Images Hungary

Annak ellenére, hogy eljött a jó idő, még mindig vannak esősebb napok, amikor a legutolsó dolog, amit szeretnénk csinálni, az a kutyasétáltatás a szabadban. Viszont kedvencünk több, mint valószínű, hogy még így is tele van levezetendő energiával, amiről nekünk, a gazdiknak gondoskodni kell. Ilyenkor jönnek jól a feladatok és a  fejlesztőjátékok (avagy játékos feladatok), amelyekkel percek alatt legalább annyira elfáradhat a kutyánk, mint egy félórás séta alkalmával.

hirdetés

Az utóbbi években egyre gyakrabban hangsúlyozzák, hogy ahhoz, hogy kutyánk kiegyensúlyozott életet éljen, nem elég csak a fizikai igényeit kielégíteni, hanem a mentális szükségleteire is figyelni kell. Erre alkalmas lehet egy jó séta, de esőben kellemesebb inkább otthon levezetni a kutya energiáit. Az igazán lelkes gazdik tanfolyamokra is vihetik kutyáikat, hogy a megfelelő kifárasztás technikáját részleteiben kitanulják. Íme néhány lehetőség kutyasétáltatás helyett az esős napokra, hogy elkerüljük az unalomból elkövetett csínyeket. Hiszen, ha mi nem adunk feladatot, akkor kedvencünk keres magának.

Így is kinézhet, amikor kedvencünk feladatot keres magának.

Engedelmességi feladatok

Ha kutyánk már ismeri az alap vezényszavakat (mint ül, fekszik, marad), akkor összeállíthatunk neki egy gyakorlatsort. Jutalomfalat segítségével néhány alkalommal fókuszáltan elismételve a feladatokat elegendő mértékben kifáraszthatjuk kedvencünket. Ha úgy érezzük, ki is bővíthetjük a repertoárt, és új trükköket taníthatunk neki, hiszen az új tudás elsajátítása is igen fárasztó tud lenni. A  kutyáknak nagyon fontos a játék, így zárhatjuk ezzel a gyakorlatsort. Gyakori, hogy jutalomfalat helyett például játékot használnak motivációnak.

Szimat gyakorlatok

Kutyánk orra akár 60-szor több szaglóreceptort tartalmazhat, mint a miénk. Ez azt jelenti, hogy rengeteg információt dolgoznak fel a szagokból. Ez a feldolgozási folyamat viszont nagyon fárasztó lehet számukra, így gyakori, hogy a gazdik szimat gyakorlatokat használnak mentális stimulációként.

Az otthoni szimat gyakorlatokhoz mindenképpen szükség van jó minőségű, finom jutalomfalatra, ez elsősorban a motiváció miatt fontos. Azt érdemes megjegyezni, hogy amikor jutalomfalattal dolgozunk, a kutyánk egészsége érdekében érdemes az étkezés mértékét az aznap kapott jutalomfalatok mennyiségéhez mérten alakítani.

Az interneten nagyon sok szimatjáték ötlettel találkozunk. Az egyik legegyszerűbb, amit elő lehet készíteni kedvencünknek, az egy törölközőt vagy valamilyen vastagabb anyagot igényel. A törölközőt felgörgetjük úgy, hogy jutalomfalatokat helyezünk el benne. Így még nagyon egyszerű lesz a kutyánknak, ezért érdemes az elkészült henger végére laza csomókat kötni, hogy megnehezítsük egy kicsit a feladatot. Hasonló elven működik a szimatszőnyeg, aminek a rojtjai közé szórjuk az ételt. Különböző nehézségi szintű játékok vannak ebben a kategóriában, van, hogy zsebekkel és hasonló rejtekhelyekkel egészítik ki a szőnyeget.

Nem kell órákat sétálni az esőben, otthon is jól elfoglalja magát a kutya, egy szimatszőnyeggel

Snack labda

Snack labdák sokasága elérhető a boltokban, mindenféle színben, méretben és formában. Ezek lényege, hogy a gazdi megtölti az adott játékot finomságokkal (száraz vagy nedves étellel), majd odaadja a kutyájának. Neki az lesz a feladata, hogy kitalálja, hogyan veheti ki a falatokat. A körte alakú játékok dülöngélnek, a labdák pedig gurulnak, szóval nincs olyan egyszerű dolga kedvencünknek, mint azt elsőre gondolnánk.

Bár a szimatgyakorlatok és a snack labdák is remekül le tudják fárasztani kedvencünket, neki az a legfontosabb, hogy gazdájával legyen. Emiatt az utóbbi kettő mellett is érdemes az aktívan együtt töltött idő mértékét is növelni, egy kicsit játszani még akkor is, amikor négy fal között ragadtunk négylábú társunkkal.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon