hirdetés

Vajon kutyád felismer téged, ha videócseteltek? Nem arról van szó, hogy már nem szeret, ha furcsán reagál

László Enikő

2022. április 7 - Képek: Getty Images Hungary

A kis képernyők, a tömörített jelek és a kutya természete egyaránt befolyásolhatja, hogy az eb azonosítani tudja-e gazdáját telefonon vagy videocsevegésben.

hirdetés

Az egyik legnagyobb újítás, amely az okostelefon feltalálásával nagyon népszerűvé és általánossá vált, a videocsevegés. Ez azt jelenti, hogy az emberek most már akár több ezer kilométer távolságból is élvezhetik a személyes beszélgetést családtagjaikkal és barátaikkal. Lehetséges azonban, hogy az egyik legfontosabb családtagod nem hall vagy érzékel téged, miközben videochateltek? Hallja a kutyád, ha felhívod és képes felismerni az arcod?

Jelek, hogy kutyád felismer téged

Bár minden eb másképp reagál, van néhány jel, amelyet észrevehetsz, ha kutyád felismer a kamerán keresztül. Lehet, hogy azzal kezdi, hogy megpróbálja megszagolni az eszközt. Természetesen a kutyák nem érzik a szagot a videochat közben, ezért megpróbálhatják tovább vizsgálni a készüléket. A fülük felemelkedhet, hogy megkíséreljék azonosítani a hangod. Ha kedvenced rájön, hogy te vagy az, elkezdhet fel-alá ugrálni, farkát csóválni, és izgatottan ugatni.

Azonban kutyád nem ismer fel, ha néhány másodpercig szaglászik és hallgatja a telefont, majd úgy tesz, mintha semmi új nem történne. Előfordulhat, hogy kis ideig rád néz, és kíváncsiságból meg is billenti a fejét. Végül azonban előfordulhat, hogy elveszíti az érdeklődést, és elmegy. Ne sértődj meg, kedvenced csak valószínűleg nem érti, mi történik.

A méret is számít

Az ebek felismerik a gazdájukat a televízió képernyőjén. „Néha a kutyák, akik a televízióban gazdájuk képét látják, odamennek a tévé hátuljához, és megnézik, van-e valaki a képernyő másik oldalán” – mondta Nicholas Dodman, a Tufts Egyetem állatorvosi viselkedéskutatója.

A kisebb képernyők, amik például a mobiltelefonokon vagy táblagépeken találhatók, megnehezíthetik a világ újrateremtését a kutyák számára, mert kisebbek, és a minőség is rosszabb” – mondta Ron Levi, a DogTV tartalomért felelős vezetője.

„Az olyan rendszerek, amelyek lehetővé teszik a gazdi számára, hogy köszönjön a képernyőn, és távolról jutalmat adjon a kutyának, azt mutatják, hogy egyes ebek reagálnak a kisebb eszközökre, de ez a kutyától függ” – mondta Levi.

A zavaró tényezők világa

Úgy tűnik, hogy egyes ebek kevésbé érdeklődnek a képek, mint más ingerek iránt. Mivel a kutya orrában 200-300 millió szaglóreceptor található – szemben az emberben mindössze 5-6 millióval –, sokkal jobban támaszkodik szaglására, mint látására. A kiváló orrú vadászkutyák – például a basset hound vagy a beagle, akiket inkább szaglás, mint látás alapján tenyésztettek – figyelme még könnyebben elterelhető.

A hangok fontossága

A hangszín is számíthat. A Current Biology 2014-es tanulmánya megállapította, hogy a kutyák több agyi aktivitást mutattak a pozitív hangokra reagálva, mint a negatívakra.

A kutyáknak csodálatos hallásuk van, ami messze felülmúlja az emberek képességeit. Akár 80 méteres távolságból is hallanak dolgokat, míg az emberek 20 méterről hallhatnak valamit. Tehát az ebek képesek azonosítani a hangodat. A kutyák hallásukat és szaglásukat használják, hogy feltérképezzék a körülöttük lévő dolgokat. Tehát a veled folytatott videocsevegés nagyon zavaró lehet kedvenced számára. Valószínűleg hall téged, de előfordulhat, hogy telefonon keresztül másképp szólalsz meg, és persze a szagodat sem érzi. Szóval lehet, hogy nem is gondolja, hogy ott vagy. Egyes források szerint a kutyák a szaglással és a hallással egyidejűleg határozzák meg, mi történik körülöttük. Szóval ez még zavaróbb lehet számukra.

Ha kutyád nem reagál a videochatre, ne érezd rosszul magad. Egyes ebek csak passzívabban reagálnak, vagy összezavarodhatnak, mert nem érzik a gazdi illatát. „Különböző kutyáknál más és más az eredmény” – mondta Dodman.

kutya érzékszervei kutya felismeri a gazda hangját kutya hallása kutya látása kutya szaglása videochat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink