hirdetés

Hogy választja ki a kutya, hogy ki lesz a kedvence a családban? Több szempont is szerepet játszik a döntésben

Ferenczi Deborah, 2022. június 20 - Képek: Getty Images Hungary

Vajon én vagyok a kutyám kedvence? - merülhet fel a kérdés a legtöbb gazdiban, hiszen kit ne izgatna az, hogy valójában az ebe hogyan is gondolkodik róla. Valójában a recept nagyon egyszerű, ugyanis minden a szocializációra, az elegendő figyelemre, és a pozitív asszociációra épül.

hirdetés

Annak, hogy egy kutya kihez fog a későbbiekben kötődni, vagy hogy ki lesz a kedvence, számos tényezője lehet. Sőt szakértők szerint még az sem feltétlen biztos, hogy ahhoz fog a legjobban ragaszkodni, aki a legtöbbet foglalkozik vele. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az indokokat, melyek a leginkább befolyásolják azt, hogy a kutya kit választ a kedvencének.

Ki gondozta kölyökkorában?

Az első és talán leginkább meghatározó tényező az, hogy a kezdeti szocializációs időszakban ki foglalkozott a legtöbbet a kutyával. Ugyanis sokuk a születés és az első hat hónap között kötődik a legerősebben ahhoz, aki gondoskodik róla, és ez hosszútávon is megmarad. Ebben a korban a kölykök agya hihetetlenül fogékony, és korai társas tapasztalataik egész életükre kihatnak rájuk. Ezért olyan fontos, hogy kölyökkutyád ebben az időszakban pozitív interakcióba lépjen a környezetével és a külvilággal. Ellenben abban az esetben, ha a kutyusod már felnőtt volt, amikor hozzád került, akkor se csüggedj, ugyanis attól függetlenül, hogy kimaradt esetetekben a szocializációs időszak, még könnyedén lehet, hogy te leszel a kedvence.

Az a kutya kedvence, aki a legtöbbet foglalkozik vele

A legtöbb kutya általában ahhoz a személyhez kötődik a legerősebben, aki a legtöbb figyelmet szenteli rá. Például egy két szülővel és két gyerekkel rendelkező családban a kutya előnyben részesítheti azt a szülőt, aki minden reggel megtölti a tálkáját, és minden este elviszi sétálni. A kulcs egyértelműen a pozitív asszociáció. Ugyanis minél több a közös emlék és a minőségi együtt töltött idő, annál nagyobb esély van arra, hogy a családi kedvenc hozzád ragaszkodik a leginkább.

A pozitív asszociáció kulcsfontosságú

Valószínűsíthetően a legfontosabb eleme annak, hogy a kutya kit fog a kedvencének választani az, hogy ki teremti benne a legtöbb pozitív asszociációt. Ezt a módszert felhasználhatod új emberek esetében is. Ha úgy mutatsz be a kutyusodnak egy idegent, hogy titokban adsz az illetőnek egy kis jutalomfalatot, amit oda tud adni az ebnek, akkor az állat már sokkal pozitívabban fogadja őt.

Ahhoz ragaszkodnak, aki hasonlít hozzájuk

Hasonló hasonlót vonz – tartja a mondás, és valljuk be, van is benne igazság. A kutyák is sok esetben jobban ragaszkodnak az olyan személyekhez, akik hasonló típusúak, mint ők. Például ugyanolyan magas az energiaszintjük, vagy hasonszőrű a személyiségük. Ez általánosságban növeli a vonzalmat és a kémiát az ember és az állat között.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon