hirdetés

A legrangosabb kiállítás, ahol uralkodók kutyái is megjelentek

Molnár Enikő

2023. május 8 - Képek: Getty Images Hungary

Május elején kerül megrendezésre a Westminster hét keretein belül Amerika egyik legtekintélyesebb kutyakiállítása, a Westminster Kennel Club Dog Show. Itt a nézők többek közt olyan versenyek szemtanúi lehetnek, mint a gyorsasági és engedelmességi vetélkedők, dock diving, és nem utolsó sorban az esemény fő látványossága, a kutyakiállítás.

hirdetés

A Westminster Kennel Club kutyakiállítása hosszú múltra tekint vissza. Május 8-9-én, immáron 147. alkalommal rendezik meg ezt a rangos eseményt, ahol minden bemutatott kutya csodaszép. A kiállítás helyszíne minden évben New York, ahol idén a Queens Múzeumban kap helyet.

A kiállítás idei résztvevői közül néhány kutya

A klub és a kiállítás története

A Westminster Kennel Club (WKC) története egészen 1877-ig nyúlik vissza, a helyszín már akkor is New York volt. A város akkoriban gyorsan fejlődött, és rengeteg lehetőséget rejtett magában, így megfelelő helynek bizonyult a kutyakiállítások meghonosítására. Ez néhány vadászsport-kedvelő úriemberrel kezdődött Manhattan-ben, akik látták a lehetőséget a kutyakiállításokban, és megvolt rá a lehetőségük, hogy belekezdjenek. Így alakult meg a klub.

“A Westminster a nevét egy rég letűnt Manhattani hotelről kapta, ahol a vadászsport-kedvelő úriemberek találkoztak, ittak és hazudtak a vadászatban elért teljesítményükről. Egy idő után klubbot alapítottak, majd megvettek egy tenyészetet és egy kiképző területet. Kutyáikat itt tartották, és felbéreltek hozzájuk egy kutyakiképzőt.”
“Nem tudtak megegyezni abban, hogy hogyan nevezzék el a klubbot, mígnem valaki azt ajánlotta, hogy nevezzék el a kedvenc bárjukról. Az ötlet egyhangúan meg lett szavazva”– „The Dog Show: 125 Years of Westminster” című William F. Stifel által jegyzett könyvből.

A győztes kutya 2022-ben

Az első kiállításnak a „The First Annual New York Bench Show of Dogs” nevet adták, helyszíne a Gilmore’s Garden volt, és megrendezésében félig-meddig önös célok vezérelték a klub tagjait: össze akarták hasonlítani kutyáikat a vadászmezőn kívül is. Az eseményt olyannyira felkapták, hogy 1201 kutya vett részt rajta, így a tervezett háromból végül négy napos kutyakiállítás lett.

„Ha azt mondanánk, hogy a múlt héten, a városban megrendezett kutyakiállítás sikeres volt, az nem adna megközelítő képet arról, hogy mi is volt valójában. Csodálatos diadal volt a kutyák és a kiállítás ötletgazdái számára. Megkérdőjelezzük, hogy ebben a városban valaha is összegyűlt volna ennyi ember egyszerre, mindannyian a város kultúráját, gazdagságát és divatját képviselve.”- Forest and Steam magazin

Már a kezdetektől nagysikerű volt a kiállítás, így az elkövetkező években New Yorkkal egy ütemben fejlődött a Westminster Kennel Club is, és egyre nívósabbá vált. Nemcsak  a kutyakiállítás színvonala emelkedett, de a klub is egyre elismertebb és befolyásosabb lett. Nem kellett hozzá sok idő, hogy a fajtatiszta kutyák szimbólumává váljon.

Mit is jelent az a 147 év?

A Westminster Kennel Club Dog Show Amerika második leghosszabb ideje megrendezett eseménye, amelyet minden évben, kihagyás nélkül megtartottak. Ezt egyedül a Kentucky Derby múlja felül, de csak két évvel.

Az első helyszínük, a Gilmore’s Garden a Medison Square Garden (MSG) első épülete volt. Az is mutatja, hogy milyen hosszú múltra tekint vissza a kiállítás, hogy az MSG mindegyik (összesen 4) épületében helyet kapott. Ilyen esemény csak 4 volt Amerika történelmében, és a WKC egyike ezeknek. Ez a tény már magában is elképesztő, ahogy az is, hogy 147 évvel ezelőtti megalakulása korábban volt, mint az autó, a villanykörte vagy éppen a cipzár feltalálása.

Néhány kutya egykoron, előkelő tulajdonossal

A rendezvény hosszú múltjában több híres ember által tenyésztett kutya is felbukkant. Az első kiállításon az angol királynő (Viktória Királynő) nevéhez két skót szarvasagár köthető, illetve egy polgárháborús katonatiszt, George Custer két vadászkutyája is részt vett az eseményen. II. Sándor orosz cár, mint tenyésztő fel volt tüntetve egy orosz agárnál, aki 1889-ben vett részt a versenyen, és nem utolsó sorban egy 1890-ben induló orosz agár tulajdonosa papíron az akkori német császár, II. Vilmos volt. Ez is mutatja, hogy már a kezdetekben is egy rangos esemény volt a kutyakiállítás, és milyen magas tenyésztői köröket mozgatott meg a verseny gondolata. 1893-ban J.P. Morgan először nevezte be collie kutyáit a kiállításra, majd 1894-ben Nelly Bly, amerikai újságírónő és rekorder máltai selyemkutyája is részt vett a versenyen.

Az eseményt 1948 óta élőben közvetítik Amerikában.  Mára pedig már a youtube-on is elérhető több videó a kiállításról és a kiállítást megelőző versenyekről.

kutyakiállítás nemzetközi kutyakiállítás orosz agár skót szarvasagár Westminster Kennel Club

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink