hirdetés

Kutatók szerint a kutyákat nem érdekli a nagylelkűség: nem kivételeznek a segítőkész emberekkel

László Enikő

2021. július 21

A Bécsi Állatorvostudományi Egyetem frissen publikált tanulmánya rávilágított arra, hogy a kutyák nem viszonozták azt, ha ételt kaptak egy segítőkész embertől. A vizsgálatokból kiderült, hogy nem érdekli őket, hogy az adott partner nagylelkű vagy szűkmarkú volt-e velük szemben.

hirdetés

A kutyák sokféleképpen alkalmazkodtak az emberekkel való szoros együttéléshez, de egy új, bécsi tanulmány szerint úgy tűnik, hogy nem viszonozzák azt, ha ételt kapnak. A kutatás arra enged következtetni, hogy az ebek nem tesznek különbséget a nagylelkű és a kevésbé segítőkész emberek között.

Nem tesznek különbséget az emberek segítőkészsége alapján

A kutatók 37 kutyát képeztek ki egy gombnyomással működő élelmiszer-adagoló használatára. Az első szakaszban a kutyákat egyenként két ismeretlen emberrel párosították. A gombot és az adagolót elszeparálták egymástól, hogy az ember nyomja meg és az eb kapja a finom falatot. Az egyik partner segítőkész volt: megnyomta a gombot az étel kiadagolásához. A másik ember nem segédkezett ebben.

A kutatók megfordították a dolgot. Most a kutyánál volt a gomb, az ételadagoló pedig a kétlábú partner térfelén kapott helyet. Tehát az ebnek kellett megnyomnia az eszközt, hogy az ember ételt kapjon. A kutatók nem találtak szignifikáns különbséget a kutyák hajlandóságára a gomb megnyomásával kapcsolatban a segítőkész vagy fukar partnerekkel szemben. Mindkét esetben igen ritkán éltek a gomb megnyomásával, és ezzel az ember jutalmazásának lehetőségével.

Más kutyának segítenek, az embernek nem?

Korábbi tanulmányok bebizonyították, hogy a kutyák képesek segítőkész viselkedést irányítani más kutyák felé, akik már korábban segítettek nekik. Ez a viselkedés altruizmus néven ismert, és a kutatások szerint a kutyák is képesek megkülönböztetni a kooperatív és a nem együttműködő embereket. Jelen tanulmány azonban nem talált bizonyítékot arra, hogy a kutyák kombinálhatják ezeket a képességeket, hogy viszonozzák az emberek segítségét. Ez a megállapítás tükrözheti a kutyák viszonzási képességének vagy hajlandóságának hiányát, vagy csupán a mostani kísérlet nem fedezte ezt fel.

A kutatók úgy vélik, hogy a kutyák valószínűleg nem értették a kísérletet, mert az emberek általában a táplálékot adók a kapcsolatban, nem pedig a befogadók, vagy mert a kutyák nem ismerték fel az ember segítőkész viselkedése és a jutalom közötti kapcsolatot.

„Vizsgálatunk során a kedvtelésből tartott kutyák táplálékot kaptak embertől, de nem adták vissza a szívességet.”– tették hozzá a kutatók.

Hálátlanok lennének?

A kutyák érzelmeiről nem tudunk egyértelmű adatokat, de az bizonyos, hogy rendelkeznek velük, azonban valószínűleg nem olyan összetett ez esetükben, mint az embereknél. Például ők is képesek szomorúak vagy boldogok lenni, de bizonyára nincs bennük bosszúvágy vagy ehhez hasonló, komplexebb érzelmek. A gazdák többsége azonban meg van győződve arról, hogy kutyájuk igenis hálás. Ez legtöbbször az örökbefogadott kedvenceken mutatkozik meg, vagy például akkor, ha segítünk nekik egy apró seb, sérülés kezelésében. A tudomány erre még nem adott pontos választ, de arra már igen, hogy bizonyos mértékű empátia négylábú kedvenceinkben is van.

(Képek: Getty Images Hungary)

hála kutatás kutya érzelmek kutya és ember kutyák érzelmei nagylelkűség tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink