hirdetés

Elfordítja a fejét a kutyád miközben megöleled? Így jelzi, hogy utálja az egészet

Ferenczi Deborah

2021. augusztus 3

Az emberek számára az ölelés az egyik legbelsőségteljesebb jele a szeretet kifejezésének. Így mutatjuk ki a bizalmunkat, a kötődésünket, de olykor még a bánatunkat és az örömünket is. Így automatikusan úgy gondoljuk, hogy ha szeretjük az állatunkat, őt is megöleljük. De vajon mit szól ehhez a kutyánk? 

hirdetés

Elképzelhető, hogy számodra elképesztően fontos metakommunikációs kifejezés az ölelés, mely során nyilván a cél az, hogy a szereteted és a kötődésed mutatod ki az állatnak. Eközben nem is gondolsz arra, hogy a kutyus lehet, hogy ezt nem élvezi, csak tűri a gazdája kedvéért. Pedig az ő metakommunikációjában az ölelés nem fontos tényező, sőt, lehet, hogy kifejezetten nem kedvelt momentum. Akkor mi is az igazság? 

A kutyáknak abszolút nem szeretetnyelve az ölelés.

Való-e a kutyának az ölelés? 

Tulajdonképpen fajtától, mérettől és személyiségtől is függ. Nem igazán lehet általánosítani. Hiszen elképzelhető, hogy vannak olyan kutyák, akik kifejezetten szeretik ezt a metakommunikációs eszközt, míg mások meg egyáltalán nem. Egy bizonyos: a kutyáknak nem ösztönös, kapcsolódásra használt mechanizmusa az ölelés. Így elképzelhető, hogy kommunikációs területen ez igencsak idegen terep számukra. Ettől függetlenül lehetnek egyedi esetek, ahol a kutyus igenis szereti azt, ha ilyen módon fejezed ki számára a szeretetedet. 

Érdemes a kutya testbeszédét figyelni, ha tudni akarjuk, hogy élvezi-e ezt a kontaktust.

Mire utal a testbeszéde? 

Amennyiben őszintén kíváncsi vagy arra, hogy a kutyád kedveli ezt a cselekedetet, érdemes a testbeszédéből olvasni. A metakommunikációja sosem fog hazudni, azonnal elárulja, hogy élvezi-e gesztust, avagy sem. Amennyiben megmerevedik a teste ölelés közben, az egyértelműen arra utaló jel lehet, hogy nem szereti az adott tevekénységet. Szintén árulkodó lehet az, ha elkapja a tekintetét, esetleg megnyalja a száját. A fej elfordítása szintén nagyon gyanús lehet. Amennyiben ezeket a jeleket tapasztalod a kutyuson, akkor több, mint valószínű, hogy nem igazán élvezi az ölelést és csak a kedvedért tűri el. 

Miért nem esik ez nekik jól? 

Többek között azért sem jó ez számukra, mert bizonyos fajtáknál, mint például a basset hound vagy a bulldog, egyenesen egészségtelen a testfelépítésük folytán. Továbbá azoknak az állatoknak, akik diszpláziával, arthritiszel, illetve egyéb jellegű gerinc- és hát-, netalán csípőproblémával rendelkeznek, egyszerűen kifejezetten fájdalmas az adott póz. Bizonyos kutyák pedig félreértelmezik az adott tevékenységet és támadásként vagy a személyes terük korlátozásaként élik meg. A gyermekeknek épp ezért minden esetben meg kell tiltani, hogy ölelgessék a kutyákat, ugyanis kifejezetten veszélyes lehet, mind a gyerekre, mind a kutyára nézve. 

A kutyának számos egyéb jellegű szeretetnyelve van. Tegyünk inkább ezekre hangsúlyt.

Megéri- e őket rászoktatni? 

Amennyiben számodra tényleg nagyon fontos ez a folyamat, elgondolkodtató, hogy esetleg rászoktasd erre a kifejezési eszközre a kutyádat. Nyilvánvalóan megvannak arra a módszerek, hogy megszokja ezt a kutyus, például ha utána jutalmazod, megdicséred, mintha jót cselekedett volna. Kérdés csupán annyi, hogy ha ez a kutyából nem ösztönösen jön, érdemes-e rászoktatni? 

Talán mindenki számára szubjektíven érdemes eldönteni azt, hogy megéri-e számára az, hogy ráerőszakolja ebét erre a önkifejezési eszközre. Mindenesetre érdemes figyelembe venni azt, hogy számos más módon is képesek kifejezni a kutyusok a szeretetüket, így elképzelhető, hogy inkább ezekre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni. 

(Képek: Getty Images Hungary)

hogyan szeret a kutya kutya ölelés kutya szeretet kimutatása kutya szeretetnyelv ölelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink