hirdetés

Kutya is lehet polgármester? Duke-ot négyszer választották újra

Ferenczi Deborah

2021. augusztus 21

Amerikában azt tanítják a gyermekeknek kiskorukól fogva, hogy bárkiből lehet az Egyesült Államok elnöke. Mégis amikor arra gondolunk, hogy bárkiből lehet bármi, nem az ugrik be, hogy egy kutya is lehet polgármester. Pedig Amerikában még ez is lehetséges!

hirdetés

Amerika egy kis városában, Cormorantban Duke-ot, a pireneusi hegyikutyát választották meg polgármesternek négy alkalommal is. Ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy állítólag mind a négy választás alkalmával elsöprő győzelmet aratott. 

Duke, a polgármester

A minnesotai, 12 választópolgárral és 1000 lakossal megáldott kisváros, Cormorant négy egymást követő évben is úgy döntött, hogy Duke legyen a polgármester. A kutya mindegyik választáson elsöprő győzelmet aratott kihívóival szemben. Először 2014-ben választották meg a pozícióra. A helyiek úgy tartották, hogy nagyon sokat tett a közbiztonság érdekében, és jelentős mértékben hozzájárult a város fejlődéséhez. Sőt az utcákon járva őrködik, hogy teljes rend legyen a település egészében. 

Miért választották meg többször is?

David Rick, Duke gazdája úgy látta, hogy szinte mindenki az ő kutyájára szavazott minden egyes választáson. Állítólag a helyiek teljesen odáig voltak a hatalmas fehér bundával megáldott polgármesterükért. Annyira szerethető volt, hogy szinte mindenki teljes odaadással rajongott az állatért. 

Nagyszerű dolgokat tett a közösségért, nem tudom, ki lehetne az, aki versenyre kelhetne vele” -nyilatkozta egy helyi nő, aki teljesen megérdemeltnek tartja a kutya polgármesteri pozícióját. 

Duke a nagy esemény tiszteletére 5 órát töltött kutyakozmetikában, hogy a lehető legjobb formáját tudja hozni közönség előtt. A győzelem kihirdetésekor még fekete cilindert és egy amerikai kendőt is ráadtak, ezzel is kifejezve, hogy teljesen megérdemelten nyerte a választásokat. Sőt egy állateledelt árusító bolt még azt is felajánlotta számára, hogy egy teljes évig biztosítja számára az ennivalót.

Az alábbi angol nyelvű videóban látható Duke.

Milyen feladatai voltak Duke-nak? 

Duke a kis település rendjére és polgáraira vigyázott. Mivel sokat mászkált az úttesten, a gyorsan hajtó autósokat mindig automatikus lassításra kényszerítette. Sőt még néhol a zajongó kocsma látogatóit is elcsendesítette. Az elbeszélések szerint még olyan alkalom is akadt, amikor egy zártkörű beszélgetésen jelen volt és figyelmesen hallgatta végig az összes felszólalót. Sőt a legtöbb beszámoló alapján a kutya irányítása alatt kifejezetten jobban működtek a dolgok, mint azt megelőzően. 

Sajnálatos módon folyamatosan romló egészségügyi állapota folytán a 2018-as választásokon már nem engedték indulni, és végül 2019. február 21-én, 13 éves korában Duke elhunyt. Mégis örökre beleírta magát a történelembe, ugyanis ő volt az Amerikai Egyesült Államok egyetlen négylábú polgármestere. 

(Képek: Getty Images Hungary, Youtube)

híres kutyák kutya hírességek kutya polgármester polgármester

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink