hirdetés

Így reagál a kutyák agya a gazdi illatára a tudomány szerint: mindennél erősebb a pozitív visszajelzés

Ferenczi Deborah

2022. június 11 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya nem véletlenül szereti elcsenni a személyes tárgyaidat, ruhadarabjaidat: a gazdi illata nagyon erős reakciót vált ki belőle, tudósok szerint ilyenkor képes igazán megtapasztalni az öröm érzését.

hirdetés

Az atlantai Emory Egyetem szakértői azt tanulmányozták, hogy a kutyák miért lesznek boldogak a gazdájuk illatától. A tanulmány vezetője, Gregory Berns és csapata MRI segítségével vizsgálták az állatok agyhullámait. A cél az volt, hogy bizonyítékot találjanak arra vonatkozóan, milyen mélyen kötődnek a kutyák a gazdáikhoz. Berns és csapata a kutatás eredményeit a Behavioral Process folyóiratban tették közzé.

boldogsághormont kizárólag a gazdi illata aktiválja

A kutatók összesen 12 háziállat, azon belül is öt terápiás kutya és Berns saját kedvence segítségével folytatták le a kísérletet. A feladat az volt, hogy különböző illatanyagokat tartalmazó párnákat kellett megszagolniuk az állatoknak, eközben pedig az agyi reakciókat figyelték. A párnákon a következő illatok voltak megtalálhatóak:

  • a kutyus gazdijának az illata
  • egy olyan kutya illata, aki ugyanabban a háztartásban él
  • egy idegen ember illata
  • és egy idegen kutya illata

Arra is szükség volt, hogy a kutatásban résztvevő emberek ne fürödjenek, illetve ne használjanak se dezodort, se parfümöt a kísérletet megelőző 24 órában. Ennek azért volt kiemelkedő jelentősége, hogy a kutyus a gazdája természetes testszagát érezhesse. Az fMRI-teszteket követően a tudósok rájöttek, hogy a kutyák agyában a nucleus caudatus nevű terület nagy aktivitást mutatott, amikor valamilyen ismerős szagot éreztek. Szintén elengedhetetlen megjegyezni a kísérlet pontosabb megértéséhez, hogy a gazdik nem lehettek ott a kísérlet folyamán, így a kutyusok kizárólag az emlékezetükre hagyatkoztak. Az eredmények pedig arra engedtek következtetni, hogy nemcsak hogy boldogsághormonokat termelt az agyuk, amikor megérezték a gazdi illatát, de pontosan emlékeztek is arra, és képesek voltak megkülönböztetni a többitől.

Az ismerős kutya illata is felismerhető számukra

A szakértők azt is feljegyezték, hogy a kísérletben résztvevő kutyákban az ismerős eb szaga is kiváltott egyfajta reakciót. Nem reagáltak rá olyan intenzíven, mint a gazdáéra, de emlékeztek rá. A lényeg, hogy négylábú barátaink összekötik gazdájukat pozitív asszociációkkal, azért reagálnak ennyire erősen. Legyen szó akár jutalomfalatokról, akár közösen eltöltött időről, esetleg játékról, mind olyan emlékeket hagytak a kutyában, ami miatt agyának jutalomközpontja aktiválódott. Berns szerint ez a hatás kifejezetten hasonló ahhoz, amikor az ember szerelme megérkezik.

A terápiás kutyák még pontosabban reagálnak

Eközben a tanulmány a terápiás kutyák válaszait is megkülönböztette a többi résztvevőtől. Nyilvánvalóan ők reagáltak a legpozitívabban az ember illatára, és a szakértők szerint ennek az lehet az oka, hogy nagyon képzettek az emberekkel való interakcióra.

boldog a kutya gazdi illata hogyan szeret a kutya kutya szaglása szereti a kutya a zoknit

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink