hirdetés

Így erősítheted kutyád izmait 3 egyszerű lépésben: barátod lesz a súlyhám és a gumiabroncs

Buzgó Csilla

2021. augusztus 19

Nincs túl sok időd a kutyasétáltatásra, mégis szeretnéd, hogy kedvenced jó kondiban legyen? Esetleg komolyabb terveid vannak ígéretes kutyusoddal? Akkor próbáljátok ki a súlyokkal kiegészített edzést!

hirdetés

Az egyik legnagyobb hiba, amit a kutyatartók elkövetnek, az, hogy nem biztosítják a kellő mozgásmennyiséget kedvencük számára. Egy aluledzett kutya a lakásban, sőt, más embereken vagy állatokon vezetheti le fölös energiáit. A mozgáshiányból fakadó mentális frusztráció a nevelést is megnehezíti, így ha azt szeretnéd, hogy kutyád ép testében ép lélek lakozzon, és egészséges, próbáljátok ki a súlyokkal megspékelt sétákat!

Honnan ered a súlyhúzás?

Hajdanán az unatkozó szánhajtók mérték össze kutyáik erejét és tudását, amikor épp nem voltak úton, ezzel is edzésben tartva hű társaikat. Mára ez a tevékenység szervezett sportággá nőtte ki magát, melynek keretében a versenyző négylábúak teherrel megrakott kocsikat húznak rövid távon. Különböző súlycsoportokban indulnak az ebek, a résztvevők többsége pedig nem olyan meglepő módon a szánhúzó vagy a “bull” fajtákból kerül ki.

Miért előnyös a kutya számára a rendszeres izomerősítés?

Ugyan az aerob típusú tevékenységek is fejlesztik az eb izomzatát, illetve ellenállóképességét, a súlyzós edzés teljesen más hatással van szervezetére. A szánhajtók, illetve a pórázhúzó kutyával küzdő gazdik tanúsíthatják, hogy az ebek többsége imád nehéz dolgokat vontatni, így ez a sporttevékenység ideális számukra.

Persze csak akkor vágjatok bele ebbe a sportba, ha kedvenced egészséges. Egy állatorvosi vizsgálat sem árthat az edzések megkezdése előtt, ahol a doktorral meg tudod beszélni, kutyád alkalmas-e egyáltalán az ilyenfajta mozgásra. Jó tudni, hogy a helyesen kivitelezett súlyhúzás során a “sportsérülések” bekövetkeztének esélye minimális, ám a biztonságos edzéshez elengedhetetlen a minőségi felszerelés. Sajnos még a legkörültekintőbb szervezés esetén is történhetnek balesetek: a sportág rendszeres művelőinek gazdái legtöbbször kedvencük ízületi problémáiról vagy a talppárna-sérülésekről számolnak be.

Hogyan kezdj hozzá a kutya súlyzós edzéséhez?

Sokan először súlyokkal megrakható hámot vagy nyakörvet szereznek be kutyájuk számára, mert ezeket kényelmesen és problémamentesen lehet használni egy egyszerű séta során is. Fontos, hogy kölyökkorban csak kímélő módon terheld a kutyusodat, hiszen csontozata, izomzata, ízületei még fejlődésben vannak. Ilyenkor pont elég az épp érezhető terhelést nyújtó súlyhám vagy nyakörv, esetleg egy vízzel teli palack, melyet a vontatóhám mögé erősítesz.

Ehhez a sportághoz elengedhetetlen, hogy a kutya kardiovaszkuláris rendszere és az ízületei egészségesek legyenek, valamint ne szedjen olyan gyógyszert, melynek mellékhatásai csökkentik az állóképességet. Ezért is ajánljuk az állatorvosi vizsgálatot és megbeszélést már a fontolgatás időszakában is.

Szerezd be a megfelelő felszerelést!

Szerencsére már hazánkban is elérhetőek a speciális, párnázott súlyhúzó hámok, illetve a súlyokkal kiegészíthető sporthámok. Soha ne próbálj normál “sétahámmal” húzatni, mert komoly sérülést okozhatsz kutyádnak! A vontatott tehernek csak a képzelet szab határt: sokan esküsznek a gumiabroncsra, de vannak, akik egyszerűen egy súlytárcsát erősítenek a karabinerhez a kutya mögé.

Figyelj oda az eb táplálására!

Mivel az állat intenzív munkát végez, valószínűleg nem lesz elég neki a hagyományos kutyatáp, illetve nagyobb adagokat kíván majd. Elengedhetetlenek továbbá a porc-, kötőszövet- és ízületvédő táplálékkiegészítők, melyek általában komplex formában kaphatóak, és védik az immunrendszert, valamint kialakult egészségügyi probléma esetén gyorsítják a regenerálódást.

Jutalmazz nagylelkűen!

Bár maga a sport is öröm a kutya számára, természetesen ő is boldog, ha kedvenc jutalomfalatjával, játékával és/vagy biztató szavakkal sarkallják őt a csúcsteljesítményre. Légy türelmes és ne erőltess semmit, mert kedvenced egészsége mindig fontosabb, mint az elért eredmény!

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipedia – Weight Pulling)

kutya súlyhúzás edzés kutya súlyhúzó hám kutyás sport súlycsökkenés súlyhám súlyhúzás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink