Ebben hasonlítanak a terrierek a csecsemőkhöz: így reagálnak, ha be akarod csapni őket!

László Enikő, 2021. november 4

Kutatók vizsgálták, mennyire egyszerű becsapni a kutyákat. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy esetükben ez jóval nehezebb feladat, mint például egy gyereknél.

A kutyák hajlamosak figyelmen kívül hagyni a hazug emberek javaslatait, és ez arra utal, hogy – a csecsemőkkel és egyes főemlősökkel ellentétben – felismerhetik, ha egy személy félre akarja vezetni őket.

Kutatók vizsgálták a kutyák hiszékenységét

A Bécsi Egyetem kutatói azt hitték, hogy a kutyák úgy fognak viselkedni a kísérletben, mint az 5 év alatti gyerekek és a majmok. De az eredmények tudatában most arra gondolnak, hogy a kutyák megértik, ha valaki meg akarja téveszteni őket. „Talán azt gondolják, hogy ez a személy ugyanolyan tudással rendelkezik, mint én, de ennek ellenére rossz információt ad nekem. Lehetséges, hogy ezt szándékosan félrevezetőnek látják, tehát hazugságnak.” – mondja Ludwig Huber, a Bécsi Egyetem munkatársa.

Huber és kollégái 260, különböző fajtájú kutyát képeztek ki, hogy megtalálják a rejtett táplálékot a két fedett tál egyikében. Az ebek megtanulták követni egy olyan személy javaslatát, akivel soha nem találkoztak (a „kommunikátor”). Az ember megérintette a táplálékkal teli tálat, rápillantott a kutyára, és azt mondta: „Nézd, ez nagyon jó!” Úgy tűnt, hogy az állatok megbíznak ebben az új személyben, hiszen követték annak jeleit – mondja Huber.

Miután ez a bizalom létrejött, egy másik személy áthelyezte az ételt az első tálból a másodikba. A kommunikátorok eközben vagy a szobában voltak, és látták a váltást, vagy rövid ideig nem voltak jelen, így láthatóan nem vették észre, hogy mi történt. Mindkét esetben később a kommunikátorok az első tálat ajánlották, ami most üres volt.

Kevésbé hiszékenyek, mint a gyerekek

Ennek a kísérletnek az 5 év alatti gyerekekkel, japán makákókkal vagy csimpánzokkal végzett korábbi változataiban a résztvevők sajátos módon reagáltak. Ha egy kommunikátor hiányzott az ételcsere során, úgy tűnt, nem tudták, hol van valójában a csemege. Ennek megfelelően a gyerekek, csimpánzok vagy makákók általában figyelmen kívül hagyják azt a kommunikátort, aki őszinte – de félrevezető – tanácsot adott az étel helyére, mondja Huber.

Ha azonban a kommunikátor a szobában volt, és szemtanúja volt a váltásnak, de még mindig az első (most üres) tálat ajánlotta, a kisgyermekek és a főemlősök sokkal nagyobb valószínűséggel követték a kommunikátor tudatosan félrevezető javaslatát. Azaz azt, hogy közelítsék meg az üres edényt.

Ennek az lehet az oka, hogy a gyerekek és a főemlősök saját szemük bizonyítékai felett bíztak a kommunikátorban, mondja Huber. A szakértők hozzáteszik, hogy ebben az új tanulmányban a terrier volt az egyetlen olyan fajtacsoport, amely úgy viselkedett, mint a korábbi vizsgálatokban tesztelt csecsemők és majmok.

Az új kísérletben résztvevő kutyák azonban nem bíztak annyira a hazug kommunikátorokban – a kutatók legnagyobb meglepetésére. Az ebek fele követné a kommunikátor félrevezető tanácsát, ha az nem lett volna tanúja a táplálékváltásnak. De a kutyák körülbelül kétharmada figyelmen kívül hagyta azt a kommunikátort, aki szemtanúja volt a táplálék cseréjének, és még mindig az üres tálat ajánlotta. Ezek a kutyák egyszerűen az étellel megtöltött tálhoz mentek helyette. „Már nem hagyatkoztak a kommunikátorra” – mondja Huber.

Mindig figyelemmel követnek minket

„Ez a tanulmány arra emlékeztet bennünket, hogy a kutyák alaposan figyelnek minket, felfogják a társadalmi jelzéseinket, és folyamatosan tanulnak tőlünk még a formális képzési kontextusokon kívül is” – mondja Monique Udell, az Oregon State University munkatársa.

Udell szerint az a tény, hogy a kutyák fele megbízott a kommunikátorban, aki úgy tűnt, őszinte hibát követett el, sokat elárulhat arról, hogy a kutyák hogyan dolgozzák fel a társadalmi információkat. „Genetikai és viselkedési bizonyítékok is vannak arra, hogy a kutyák hiperszociálisak, ami azt jelenti, hogy sok kutya nehezen hagyja figyelmen kívül a szociális jelzéseket még akkor is, ha más megoldás előnyösebb lenne” – mondja. „Ez egy igazán feltűnő példa arra, hogy milyen gyakran előfordulhat ez.”

(Képek: Getty Images Hungary)

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon