hirdetés

Miért nézelődnek ennyit a kutyák az ablakban? Ezért hagyd, hogy felfedezzék a világot

László Enikő, 2022. április 15 - Képek: Getty Images Hungary

Bizonyára mindenki látott már ablakból bámészkodó kutyát, vagy erre utaló jeleket, melyek maszatok formájában nyilvánulnak meg az ablaküvegen. Sőt, lehet, hogy a te kedvenced is imád az ablakban szemlélődni. De mi ennyire érdekes számukra?

hirdetés

Mostani kedvencemet, Lolát ritkán izgatja az ablakból való bámészkodás. Előző kutyám, Süti viszont órákig képes lett volna az üvegen keresztül nézelődni. Csak oda kellett tolni a fotelt, és ő az idők végezetéig leste volna a kertet, ahol néhány madár látogatásán kívül nem történt semmi érdekes. De miért csinálják ezt a kutyák, mit élveznek ebben ennyire?

Izgalmas kikapcsolódás

A mai világban sok kutya az ideje nagy részét bent tölti a négy fal között. Amikor egyedül vannak otthon, unatkozhatnak, lehangoltak, sőt akár stresszesek is lehetnek a környezetük miatt. Amikor kinéznek az ablakon, az olyan, mintha ez egy megküzdési mechanizmus lenne. Néha „környezetgazdagításnak” is nevezik. A kutyák másképpen működnek, mint az emberek, és a szabadban végzett egyszerű tevékenységek megfigyelése a legjobb elterelés lehet számukra. Monitorozhatják a külvilágot, az elsétáló embereket, más kutyákat, figyelhetik a madarakat, akik a kertben keresik a kukacokat.

Az ablakból való nézelődés segíthet izgalmat vinni kedvenced mindennapjaiba, így ha azt látod, hogy ez kutyád egyik kedvelt időtöltése, nyugodtan hagyd neki. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy az ebek alacsonyan szemlélik a külvilágot. Így, ha lehetőségük van a kanapéról vagy a fotelból az ablakon át kukucskálni, olyan perspektívából szemlélődhetnek, amire nincs akármikor lehetőségük.

Egy másik alkalom, amikor a kutyád sokat nézelődhet az ablakon át, amikor az autóban van. Amikor vezetsz, és kedvenced ki akar nézni az ablakon, és még a fejét is kidugja, akkor a világ többi részét szeretné látni. Érzi a különböző illatokat, nézi a különböző történéseket, a helyeket, amelyek mellett elhaladsz, és érzi a szelet az arcán. Ez pozitív élményt hoz az életébe, és az autóban ülés vagy a szabadban töltött idő sokkal jobban fog tetszeni neki. Ez is a szocializáció egyik módja.

Miért nézelődik ennyit az ablakban?

Ki akar menni a szabadba

Lehet, hogy azért néz ki kedvenced az ablakon, mert ki akar menni a szabadba. Ez különösen akkor valószínű, ha az üveges terasz- vagy erkélyajtónál bámészkodik.

Kutyád hallja vagy látja a kinti állatokat

Egy másik valószínű ok az, hogy kedvenced hallja vagy látja az állatokat a szabadban. Lehet, hogy te észre sem veszed, de kutyád rögtön kiszúrja, hogy madarak repkednek ágról-ágra, a szomszéd macska oson a bokrok alatt vagy egy mókus ül a fa tetején.

Valami probléma van otthon

Egy másik lehetséges ok az, hogy a házon belül van egy probléma, egy zavaró tényező, amitől kutyád menekülni szeretne. Ez lehet az, hogy a helyiség, amelyben tartózkodik, túl meleg, hangos vagy világos. Ez az ok akkor merülhet fel, ha valamilyen változás volt az eb otthonában a közelmúltban.

Jól érzi magát az ablak közelében

Az is előfordulhat, hogy a kutyád szeret az ablak közelében lenni, hiszen ott általában hűvösebb van. Ez pedig kellemes érzés kedvenced számára.

Felügyeli területét

Az állandó bámészkodás oka lehet az is, hogy kedvenced mindig monitorozni szeretné, mi történik portája körül. Ha kutyád hajlamos ilyenkor sokat ugatni, akár a kertben is, akkor valószínű emiatt nézelődik folyton. Ez a viselkedés különösen gyakran fordulhat elő, ha forgalmas utcában éltek.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon