hirdetés

Nemcsak az emberek lehetnek tehetségesek, hanem a kutyák is: az ELTE legújabb kutatása

László Enikő

2021. július 8 - Forrás: ELTE TTK Etológia Tanszék

Kivételesen tehetséges emberek, mint például Leonardo, Mozart és Einstein az emberi történelem és kultúra meghatározó alakjai. Vajon egy adott területen való tehetség egyedülállóan emberi jelenség?

hirdetés

Azt nem tudjuk, hogy vannak-e tehetséges méhek vagy elefántok, de arra van bizonyítékunk, hogy egy adott területen való tehetség létezik legalább egy embertől eltérő fajban, a kutyában.

Az ELTE legújabb kutatása

Az ELTE Etológia Tanszékének legújabb a Scientific Reports folyóiratban frissen publikált kutatása megállapította, hogy a kutyák túlnyomó többségének számára küzdelmet jelent az egyes tárgyak, pl. a játékaik nevének megtanulása. Azonban, ha szigorúan ellenőrzött körülmények között teszteljük tudásukat, egy maréknyi tehetséges szótanuló kutya mégis képes láthatóan könnyedén több játék nevét elsajátítani.

A Családi Kutya Program kutatócsoportja 40 kutyát intenzív, három hónapig tartó tréning programban képzett. A kutyáknak legalább két kutyajáték nevét kellett megtanulniuk. Ez a minimális számú tárgy ahhoz, hogy fel lehessen mérni, meg tudják-e különböztetni a tárgyakat a nevük alapján. A tréning program napi, kutya és gazdája közötti játékos interakciókat tartalmazott. Ezek során a gazda többször megismételte a játék nevét, valamint a képzés heti foglalkozásokat is jelentett egy tréner vezetésével.

Életkortól független

„Először azt feltételeztük, hogy a fejlődési tényezők, mint például a kölyökkor neuroplaszticitása, vagyis, hogy a kölyökkutyák gyorsabban megtanulják a tárgyak neveit, mint a felnőtt kutyák, szerepet játszhat a folyamatokban. Ezért a vizsgálatra felnőtt és kölyök kutyákat egyaránt toboroztunk. ”– számol be Dr. Claudia Fugazza, a projekt vezető kutatója. „Ugyanakkor meglepődve tapasztaltuk, hogy az intenzív tréning ellenére a kutyák többsége függetlenül az életkorától nem mutatott bizonyítékot a tanulásra.

Még meglepőbb azonban, hogy 7 felnőtt kutya kivételes tanulási képességet mutatott. Nemcsak a két játéknevet tanulták meg, hanem a vizsgálat időszaka során további 11 és 37 közötti új nevet is megtanultak ”– folytatja a kutató.

E 7 kutya közül 6-nak már volt szókincse. Azaz már tudta néhány játékának a nevét, amikor a vizsgálat megkezdődött. Az Oliva nevű hetedik kutya korábban nem tanult neveket. Mégis mindössze két hónap alatt 21-et megtanult, tartva a lépést a többi 6 tehetséges szótanuló társával. Ez arra utalhat, hogy az objektumnevek elsajátításának kivételes képessége nem feltételez korábbi tapasztalatokat.

„Mind a 7 tehetséges szótanuló kutya border collie, egy olyan terelő fajta, melyet az emberrel való együttműködésre szelektáltak” – magyarázza Shany Dror, a tanulmány társszerzője. „De fontos észben tartanunk, hogy azok között a kutyák között is volt 18 border collie, amelyeknél semmiféle bizonyítékot nem találtunk, hogy megtanulták volna a játékok neveit.”

Sőt, a szakirodalomban is találunk más fajtájú szótudor kutyákat. Például egy korábbi tanulmány ezt a képességet egy yorkshire terrier esetében írta le. Bár az esélyeket növelheti, de nem szükséges, hogy border collie legyen egy kutya ahhoz, hogy tehetséges szótanuló váljék belőle.

Az alábbi videó szemlélteti a kutatást:

Extrém mértékű a variabilitás

„Érdekesnek tartjuk, hogy ebben a kognitív tulajdonságban (azaz a tárgynevek megtanulásának képessége) milyen extrém mértékű az egyedek közötti variabilitás. Úgy gondoljuk, hogy ez a tudományos utazás még csak most kezdődik. A cél, hogy megértsük, honnan ered az ember vagy valamely más faj néhány egyedének adott területen mutatott különös tehetsége”– zárja Dr. Miklósi Ádám, az Etológiai Tanszék vezetője és a tanulmány társszerzője. Szerinte a kutyákat az emberi környezetben történő evolúciójuk és fejlődésük ideális modellfajjá tette a tehetség, illetve a kognitív képességekben mutatkozó variációk eredetének tanulmányozására.

Ismét a kutya, a legjobb barátunk taníthat bennünket saját magunkról is.

Hogy több ilyen ritka, tehetséges szótanuló kutyát toborozzanak kutatásaikhoz, az ELTE kutatói elindították a Genius Dog Challenge-t, mely a szociális médiának köszönhetően szerte a világon ismertté vált.

(Képek: Getty Images Hungary)

ELTE kutatás kutyák tehetsége szótanulás tanulékonyság tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink