hirdetés

Négylábúval az esküvőn? – Nem lehetetlen, ha ezekre figyelsz!

Vermes Nikolett, 2023. május 28 - Fotó: GettyImages

A násznép azokból a személyekből áll, akik közel állnak az ifjú párhoz. Miért ne lehetne közöttük a házikedvenc? Talán, amiért sok gondot okoz az ünneplés alatt? Mindenre tudunk egy megoldást! A kutyás lagzi nem ördögtől való gondolat.

hirdetés

A legtöbb gazdi azonnal elveti a kutyás esküvő gondolatát, amikor kézbe veszi a meghívót. Néhányan fontolóra veszik, hogy kutyával érkezzenek az esküvőre, de csak páran mernek belevágni. Pedig egy kis rugalmassággal zökkenőmentes lehet. Nézzük, mire érdemes figyelni, ha nem szeretnénk otthon hagyni a négylábút az esküvő idejére.

A menyasszonyt mindenképp kérdezzük meg, zavarja-e, ha kutyával érkezünk az esküvőre

Mit szól hozzá a pár, ha kutyával érkezünk az esküvőre?

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy nem az ifjú házaspárról van szó, hanem a vendégekről. Ezért az első lépés, hogy egyeztetünk a jegyesekkel. Ha áldásukat adják rá, a következő feladat, hogy alaposan feltérképezzük a terepet. Vagyis, hol lesz az esemény, mikor kezdődik, meddig tart, milyen programokból áll? Ezek alapján folytatódhat a szervezés.

Irány az esküvő!

Amennyiben hosszú utat kell megtenni az esküvő helyszínig, érdemes felkészíteni az állatot az utazásra. Erről egy korábbi cikkünkben részletesen írtunk. A gördülékeny kutyás utazás legfontosabb része a figyelmesség, tehát számítsunk rá, hogy többször megállunk. A helyszínre érkezve érdemes körbe vinni a kutyát – vagyis mindenképp előbb kell indulni. Ha az állat megismeri a környezetét, nagyobb biztonságban érzi magát. Valamint így elkerülhetjük, hogy a násznép kutyarajongó tagjai azonnal megrohamozzák kedvencünket. Mert nemcsak a kutyának kell megszokni a változást, hanem az embereknek is. Ne féljünk az elragadtatott rokonoktól és barátoktól! Aki agyon simogatja az ebet, néhány órán belül bizonyára talál más érdekes dolgot. Aki pletykálni kezd miatta, hamarosan megszokja jelenlétét.

Figyelj minden helyszínre!

Az esküvő több helyszínen is lehet, ilyen a polgármesteri hivatal, a templom és az étterem. Ezért minden esetben tudni kell, hogy milyen szabályok vonatkoznak a kutyákra. A hivatalokba általában kivételes alkalmakkor beengedik az állatot, de a templomokba nem szokás. Mit tehetünk ilyenkor? Egyeztessünk az illetékes plébánossal, és amennyiben engedélyezi, hogy az eb belépjen a szent helyre, ügyeljünk rá, hogy ne okozzon kellemetlenséget. Amennyiben nem engedélyezi, vegyük tudomásul, hogy az esküvő ezen részét nekünk a templom előtt kell ünnepelni. A vacsora és lagzi felelősét is kérdezzük meg arra vonatkozóan, hogy milyen szabályok illetik a kutyákat. Valamint előre jelezzük, hogy kérünk egy tálat a víznek és az ételnek.

Kis szerencsével mindenhol ott lehet a kutyánk is

Legyen nálunk póráz

A szertartás alatt jó móka egy kutya látványa, de ügyeljünk rá, hogy ne vonja el a figyelmet a menyasszonyról. Illetve, hogy ne ugorjon fel a fehér ruhára, sem más vendégekre. Ha szükséges, tartsuk pórázon. Abban az esetben, ha a szertartás tóparton vagy erdőben van, számolnunk kell azzal, hogy egyéb tényezők nyugtalaníthatják a kutyát, mint a madarak és más állatok (például mókus vagy sün). Így jobb, ha egy állítható vagy hosszabb és rövidebb pórázzal készülünk. De ne feledkezzünk meg a melegről sem! Egy forró, nyári napon szervezett esküvő megviseli a kutyát, ezért vigyük árnyékba, amikor csak tehetjük.

A lagzira is van megoldás

Minden közül a legkényesebb kérdés a lagzi. Javasolt külön megkérdezni a házasulandó párt, hogy a kutya este is maradhat vagy keressünk neki más helyet erre az időre? Amennyiben a násznéppel lehet a buliban, kérjünk meg néhány embert, hogy velünk együtt rajta tartsa a szemét az állaton, hiszen ilyenkor könnyen elbújhat. Amennyiben látjuk, hogy túl hangos számára a zene, valamint, ha a pár nem nézi jó szemmel, hogy kutya van a lagziban, inkább vigyük el a helyszínről. Mit tehetünk? Ha van szállásunk a közelben, akkor engedjük be a szobába a kedvencünket – természetesen erről is érdeklődjünk az adott személyzetnél. Az eb nem fog kárt okozni, hiszen elég fáradt lesz ahhoz, hogy rosszalkodjon. Ha nincs szállásunk, fogadjuk el, hogy számunkra előbb ér véget a bulizás, és ne bosszankodjunk ezen, hanem örüljünk, hogy valóban a szeretteink körében ünnepeltünk.

 

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon