hirdetés

Miért szöknek el a menhelyi kutyák a szerető gazditól? Szívszorító a magyarázat

Buzgó Csilla, 2021. szeptember 7

Az újdonsült gazdi azt gondolná, a kutyus legszebb álmai válnak valóra, amikor belép új otthona ajtaján. Azonban ez gyakran túl idealisztikus megközelítés.

hirdetés

Azok az ebek, akik az utcán kóborolva, vagy egy bántalmazó tulajdonosnál elszenvedett időszak alatt kaptak hideget-meleget, bizalmatlanná válhatnak. Egyes kutatók a Stockholm-szindrómához hasonlítják ezt a jelenséget. Eszerint az állatok visszavágyhatnak megszokott körülményeikhez, még ha azok semmivel sem jobbak, sőt, akár rosszabbak is, mint új otthonuk.

Mi a szökdösés valódi oka a menhelyi kutyák esetében?

Angol nyelvterületen már el is nevezték ezt a jelenséget Runaway Syndrome-nak, azaz szökevényszindrómának. A lényege, hogy mivel a kutyában kialakult egy napi rutin ideiglenes otthonában, azaz a menhelyen vagy állatotthonban, megszokta az ottani életet, az válik számára biztos ponttá.

Az utcán kóborló, esetleg soha meg nem szelídített ebek helyzete még bonyolultabb. Ők ugyanis világéletükben úgy boldogultak, hogy nem volt szükségük közvetlen emberi közreműködésre. Még ha jó szándékkal be is fogadja őket egy állatotthon, biztosítva számukra mindent, amire szükségük van, eleinte akkor sem bíznak megmentőikben.

A megszokás bizony nagy úr. Hiába kellemesebb az a környezet, ahová kerültek, a bizalmatlan mentett ebek eleinte nem értik, mit keresnek azon a csodás helyen, ahová érkeztek. Lehet, hogy az első adandó alkalmat megragadják a szökésre, új gazdijuk pedig önmagát marcangolja, hogy hol rontotta el.

Így előzheted meg a szökevényszindrómát

A kutya testi épsége érdekében érdemes alaposan felkészülni a hazaérkezésére, nemcsak a berendezést, felszereléseket tekintve, hanem mentálisan is.

Tedd kutyabiztossá otthonodat!

Az ajtók, ablakok legyenek mindig bezárva az első napokban, ha az eb szabadon kószálhat otthon! Egyes menhelyek egyenesen azt tanácsolják, hogy először csak pórázon vezesd körbe a lakásban a kutyust, így mutasd meg neki új lakhelyét! Egy bizalmatlan, szökésre bármikor kész eb a legkisebb résen át is képes kisurranni, és ez sajnos végzetes is lehet, például elütheti egy autó.

Tervezd meg az érkezését!

Ha lehet, az első pár napon maradj otthon kedvenceddel, ismerkedjetek, hadd alakuljon ki a bensőséges kötelék! A világ legerősebb póráza sem lesz elég annak a kutyának, aki mindenáron meg akar lépni. Apropó, póráz: mindenképp szökésbiztos hámot és ne flexipórázt használj! A sima hurkos markolatú, strapabíró anyagból készült termékek válnak be a legjobban.

Figyelj a lelkivilágára!

A legfontosabb, hogy kialakuljon a kutyusban a bizalom és a biztonságérzet. Eleinte korlátozd az ismerősök látogatásait is, ne szervezz azonnal üdvözlőpartit, nagy vendégséget a tiszteletére! Új kedvencedben még rengeteg a kétely, nem tudja, ezúttal végleges-e a boldogság, így eltelhet pár napba hétbe, amíg elengedi magát nálad. Sétáljatok, játsszatok sokat, próbálj az ő ritmusa szerint barátkozni vele! Ha úgy látod, túlságosan elhalmozza a sok inger, hagyd, hadd időzzön kicsit egyedül, és várd meg, míg újra ő közeledik hozzád!

(Képek: Getty Images Hungary)

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon